Coverstory Nieuwe Authenticiteit
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Puur, eerlijk, oprecht. Zonder kunstmatige toevoegingen, genetische veredeling of mooimakerij. Als reactie op de technologiesering van de samenleving is er een groeiende behoefte aan authenticiteit. In product, in concept, in beleving. Volgens Food Inspiration zet de trend de komende jaren sterk door, in foodservice en in foodretail.
De belangrijkste trends op een rij:
- Zelf inmaken of konfijten van fruit en groente; zelf chutney, tafelzuur, tutti frutti, rillettes maken, paddenstoelen drogen en chips en brood bakken;
- De streekboerenfamilies als de nieuwe designerlabels van food;
- Het platteland vestigt zich definitief in de stad. Dat betekent de echte doorbraak van de moestuin op balkon, stoep en braakliggende stukjes stad. Plus meer restaurants als het Amsterdamse AS waar de kippen en varkens op het eigen stadserf rondscharrelen. Terug naar de onopgesmukte natuur;
- Er is hernieuwde belangstelling voor traditionele dranken als boerenjongens, brandewijn en advocaat. Om te verwerken in cocktails;
- Boerenrestaurants en herbergen met een sober uiterlijk, grof boerenservies, rondgaande pullen bier en het hele beest plus de sauskom op tafel;
- Low foodmiles als selectiecriterium voor opname op de menukaart;
- Producenten en ondernemers die met bezieling en passie werken, hebben een streepje voor.
Onder meer ontleend aan de foodtrends 2009 volgens Talkin’ Food door Marjan Ippel, foodtrendwatcher
We laten u vijf concepten zien die aandacht voor pure en echte producten hoog in het vaandel hebben staan, maar dan gestoken in een nieuw jasje:
Nieuw Authentiek Voor 5 interessante concepten, klik op de knoppen -->
MARIËNWAERDT: BOODSCHAPPEN IN DE NATUUR
In de Landgoedwinkel zijn de heerlijkheden van Mariënwaerdt volop verkrijgbaar. Deze worden ook gebruikt in de eigen keuken van het restaurant. Het assortiment van maar liefst vijftig producten omvat diverse soorten jam, chutneys, vruchtencurds, sappen, sauzen en andere lekkernijen.
Alles in eigen beheer en met zo veel mogelijk respect voor rust, ruimte en cultuur. Op Mariënwaerdt houden we van eerlijkheid en puurheid, daarom zijn onze producten vol van smaak en bevatten ze geen toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen. Winkelen op Mariënwaerdt is boodschappen doen in de natuur!
Eko
Van de EKO-melk van de eigen veestapel wordt biologische Landgoedkaas gemaakt. Het malse en smakelijke vlees van de Aberdeen Angus runderen is ook een aanrader, evenals het in het seizoen verkrijgbare wild (haas, fazant, eend en ree). Naast de eigen producten van het landgoed is er een uitgebreid assortiment aan biologische delicatessen. De delicatessen zijn binnenkort ook online te bestellen.
Gemengd bedrijf
De landbouw is altijd belangrijk geweest. Op het landgoed bevindt zich een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, fruitteelt en melk- en slachtvee. In de loop der jaren zijn steeds meer initiatieven ontplooid. Zo is er naast de Landgoedwinkel, een Landgoedfair, de verhuur van locaties voor besloten bijeenkomsten, de productie van landgoeddelicatessen en de verbouwing van een hofstede tot Bed & Breakfast.
Meer weten? www.marienwaerdt.nl
MARQT: ECHT ETEN
Bij Marqt vinden ze dat eten elke dag écht moet zijn. Dat is goed voor jezelf, voor de mensen die het produceren en voor de omgeving. Of een product aan dat uitgangspunt voldoet, wordt getoetst op basis van vijf principes: écht eten is oorspronkelijk, gemaakt met respect voor de omgeving, echt vers, met bezieling gemaakt en echt lekker. In de hele winkel wordt met nadruk gecommuniceerd over de herkomst van producten en het verhaal van de boer/teler/leverancier achter het product.
Markthallen
De Marqt winkel is een marktplaats waar je direct van de producent/boer je dagelijkse boodschappen doet. Bij Marqt vind je lokale verse producten uit de directe omgeving. Het doet je denken aan de markthallen die we kennen van Parijs, Barcelona of steden in het Middelandse Zee gebied. Verse vis op ijs, ongelijkvormige groente en fruit niet iedere sinaasappel ziet er hetzelfde uit , dagelijks vers gebakken brood uit de eigen bakkerij. Daarnaast een zorgvuldig gekozen assortiment aan houdbare kruidenierswaren, welke rechtdoen aan de basisprincipes.
Expansie
Momenteel zijn er winkels in Amsterdam (Overtoom) en Haarlem, nummer 3 opent na de zomer haar deuren in Amsterdam (Utrechtsestraat) en nummer 4 en 5 (locaties nog geheim) staan op de rit. De ambitie is om in de komende 5 uit te groeien naar zon 20 winkels in de Randstad.
Meer weten? www.marqt.com
VLAAMSCH BROODHUYS: EERLIJKE GRONDSTOFFEN
Het Vlaamsch Broodhuys maakt gebruik van authentieke tarwerassen, zeezout uit Bretagne en gevitaliseerd bronwater. Het fermenteren van het deeg met zuurdesem gaat volgens eigen werkwijze en receptuur waarbij de rijstijd kan oplopen tot 36 uur. Er is geen enkele toevoeging nodig om de échte smaak van brood te verkrijgen. "Ik kies alleen voor eerlijke grondstoffen om het beste brood te bakken; puur natuurlijk en aromatisch brood zonder compromissen, gebakken volgens aloude tradities", aldus oprichter/eigenaar Dimitri Roels.
Assortiment
Het assortiment van het Vlaamsch Broodhuys bestaat uit een veertigtal broodvariaties plus een volledig traditioneel gebakken serie patisserieproducten. Voor Dimitris boterhammen, welke zijn te bestellen voor onderweg of ter plekke kunnen worden opgegeten, worden boerenboter, rauw-melkse kazen, biologische seizoensgebonden groenten en vlees van ambachtelijke slagers gebruikt.
Vlaams Broodhuys start met horeca
Dinsdag 16 juni jongstleden opende chef-kok Sergio Herman de eerste Vlaamsch Broodhuys horecagelegenheid in Amsterdam Oud-West. De horecagelegenheid bestaat uit een bakkerswinkel en eetgelegenheid voor ontbijt, lunch, Dimitri's boterhammen of het Vlaamsch thee-uurtje.
Vestigingen: 11 winkels (ook shop-in-shop),
n Amsterdam, Haarlem, Laren, Leiden, Utrecht
Meer weten? www.vlaamschbroodhuys.nl
WILLEM EN DREES: MARKETING
Binnen het retailkanaal is er steeds meer aandacht voor eerlijk en puur. Biologisch wint langzaam terrein. De consument wil in het schap kunnen kiezen voor eerlijke producten, zonder toevoegingen, ultravers en liefst van de boer om de hoek. Authenticiteit is daarbij zowel een filosofie als een marketinginstrument.
Jonge ondernemers
Twee jonge ondernemers springen in dit gat met hun eigen streek-label: Willem & Drees.
We willen verbonden zijn met de plek waar we leven. De lokale keuken is een belangrijk onderdeel geworden van onze identiteit. Willem & Drees brengt verse aardappels, groenten en fruit van boeren uit de buurt direct bij de consument op tafel. Op die manier weet deze precies waar zijn etenswaar vandaan komt.
Pilot
In de maanden juni en juli loopt een pilot met een aantal supermarkten in de omgeving Amersfoort. De bedoeling is dat bij succes - en daar geloven de ondernemers heilig in ze de distributie landelijk gaan uitrollen. Het concept wordt ondersteund op de winkelvloer met een speciaal ontwikkeld schap, inclusief schapkaarten en ondersteunende materialen. De lancering is groots toegelicht aan de pers.
Bij de lancering bij dit nieuwe label wordt volop gebruik gemaakt van nieuwe communicatiemogelijkheden. Zo zijn de heren onder meer te volgen op hun eigen blog (dreespeter.wordpress.com) en via twitter.
Meer weten? www.willemendrees.nl
WITLOOF: INRICHTING EN ETEN ALS VANOUDS
Bij WitLoof in Maastricht is het niet alleen het product maar ook de inrichting die de aandacht trekt. Het (nieuwe) interieur van Witloof is geïnspireerd op de vaak ongerijmde mengeling van stijlen en interieur elementen die vaak opvallen in typisch Belgische cafés en restaurants. Vaak heb je de indruk dat in de loop der tijd van alles is aangebouwd en allerlei bric a brac is toegevoegd. Hiervan is een bewerking gemaakt en in feite zijn drie interieurs die typisch zijn voor de Belgische horeca in één concept samengevoegd.
Eten zoals vroeger
Met het ouder worden ervaar je dat veel dierbare herinneringen verbonden zijn aan eten. Geuren en smaken kunnen je onverwacht terugwerpen in de tijd. Helemaal verdwenen is de eenvoudige, maar kwalitatieve keuken nog niet. Chef-koks hebben grootmoeders recepten geadopteerd en verrijkt met betere ingrediënten. Met een duur woord heet dat ook wel cuisine du terroir. Witloof gooit een blik over de schouder naar wat achter ons ligt.
Streekgastronomie
De visie is dan ook het bieden van een kwalitatieve totaalbeleving met een implementatie van streekgastronomie. Het concept richt zich op de Belgische keuken en laat zien wat de Belgische gastronomie in haar mars heeft. Eerst en vooral worden er voor de bereiding alleen kwaliteitsproducten gekozen van Belgische bodem. Witloof zweert bij deze Belgische producten, ambachtelijk Belgische bereidingen, Belgische bieren en Belgische wijnen.
Meer weten? http://www.witloof.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.marienwaerdt.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.marqt.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.willemendrees.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.witloof.nl