Obsessie
Aparte dieettrucjes
Die echt werken...
Klik voor video >>
<< OVERZICHT | COMFORT | LUST | MACHT
Veel vrouwen hebben een haat-liefdeverhouding met eten en voeren een eeuwigdurende strijd met de weegschaal, spiegel en – met de zomer in het vooruitzicht – bikini.
OBSESSIE
Omdat de ‘echte oplossing’ vaak een aanpassing van de levensstijl vergt, vallen we toch steeds in de valkuil van de quick fix en hopen we dat een nieuw wonderdieet de oplossing is voor al onze problemen. Hoewel inmiddels algemeen aanvaard is dat snel afvallen en crashdiëten op de lange termijn niets uithaalt, storten ieder voorjaar weer duizenden vrouwen (en mannen) zich op sapkuren, afslankrepen en dieetkookboeken.
Ieder decennium kent ook zijn eigen dieetgoeroe. Zo was er Montignac, Atkins, Sonja Bakker en recent Dr. Frank. De rise en fall zijn vooraf te voorspellen, want alle populariteit ten spijt, de wetenschap haalt de onderbouwing onder succesvolle diëten één voor één onderuit, en dan blijken ze ineens niet te werken of zelfs op lange termijn schadelijk te zijn. Wellicht dat je deze nog niet eerder hebt geprobeerd: de meest bizarre diëten.
Waarom is comfort food comfortable?
1. Omdat je lichaam het wil
Comfort food heeft een lichamelijke uitwerking door de stofjes serotonine en oxytocine. Serotonine wordt aangemaakt na het eten van zetmeel en suiker. Het stofje zit ook in antidepressivum Prozac, want het heeft een positief effect op je stemming. Je oxytocine-niveau stijgt na het eten van zout eten. Dit stofje heet ook wel ‘the cuddle chemical’, omdat het ook wordt aangemaakt wanneer je iemand aanraakt of knuffelt.
2. Omdat je brein het wil
Je hersenen associëren leuke gebeurtenissen met specifieke smaken en geuren. Ze ‘coderen’ dit in het geheugen als voorbodes van gelukgevoelens. Stel dat je bij een hele leuke gebeurtenis in je verleden dus eens chocola at, dan associëren je hersenen de smaak van chocola als ‘brenger van geluk’. Ook zonder dat er in de toekomst daarna een leuke gebeurtenis aan het eten van chocola voorafgaat, geven je hersenen bij chocoladesmaak dan een gelukssignaaltje af.
3. Omdat het bepaalde gevoelens oproept
Je hersenen reageren op gevoelens van ergens bij horen en je veilig voelen. Dat verklaart waarom iedereen andere soorten comfort food eet; je voelt je immers met andere culturen en personen verbonden. Psychologen noemen comfort food dan ook wel een ‘social surrogate’: een surrogaatvriend. Daarmee bedoelen ze niet dat eten het hebben van vrienden vervangt, maar dat lekker eten je doet denken aan mensen waarmee jij je verbonden voelt. << Ga Terug
Insectendieet: Insecten zoals sprinkhanen en kevers bevatten veel proteïnen die de eetlust remmen en die ervoor zorgen dat je vet verbrandt.
Sherrydieet: je eet redelijk gezond, maar alleen halve porties. Dit in combinatie met veel zwarte koffie en bij elke maaltijd een of twee glazen sherry.
Bijbeldieet of Genesisdieet: eet alleen de etenswaren die in de Bijbel worden genoemd, want de rest van het eten is zondig, dus daar kan je alleen maar dik van worden.
Weivasten: voor wie eens lekker wil ontgiften. Wei is een restproduct van kaasmaken. Het zit vol eiwitten, vitamine A en B, melksuiker en mineralen. Tijdens het weivasten drink je per dag één tot anderhalve liter wei, eventueel aangevuld met bronwater of kruidenthee.
Babyvoedingdieet: de naam zegt het al; diëters mogen alleen babyvoeding eten. Door de kleine porties en het vloeibare eten, schijn je snel kilo’s te verliezen.
Gekleurdeglazendieet: fastfoodketens gebruiken vaak rood en geel in hun restaurants, omdat hun eten daardoor lekkerder lijkt. In Japan worden brillen verkocht met blauwe glazen. Blauw zorgt ervoor dat eten er minder aantrekkelijk uit gaat zien. Het zorgt voor afname van de eetlust. Bij het blauweglazendieet mag je dus alles eten, maar doe het wel even in een blauw glas, zodat je na een paar happen genoeg hebt.
De meest bizarre diëten
SELAH SUE - THIS WORLD