Comfort
Comfort food wordt vaak als ‘troosteten’ vertaald. Het wordt gegeten bij verdriet, eenzaamheid en stress. Maar je kunt het ook vertalen met ‘gelukseten’ of letterlijk ‘eten dat comfort biedt’. Want comfort food blijkt niet alleen onder negatieve omstandigheden klaargemaakt te worden, ook bij verveling, bij etentjes met vrienden of om iets te vieren grijpen we naar gelukzalig eten.
Meer comfortfood? Janneke Vreugdenhil schreef een boek over comfort food en wat het met je doet.
COMFORT FOOD
De voorkeur voor comfort food is zeer persoonlijk en wordt bepaald door cultuur, etniciteit, regio, leeftijd en opvoeding. Ook de hormonale huishouding kan flinke invloed hebben op de behoefte aan comfort food. Toch heeft al het comfort food een aantal dingen gemeen.
Waarom is comfort food comfortable?
1. Omdat je lichaam het wil
Comfort food heeft een lichamelijke uitwerking door de stofjes serotonine en oxytocine. Serotonine wordt aangemaakt na het eten van zetmeel en suiker. Het stofje zit ook in antidepressivum Prozac, want het heeft een positief effect op je stemming. Je oxytocine-niveau stijgt na het eten van zout eten. Dit stofje heet ook wel ‘the cuddle chemical’, omdat het ook wordt aangemaakt wanneer je iemand aanraakt of knuffelt.
2. Omdat je brein het wil
Je hersenen associëren leuke gebeurtenissen met specifieke smaken en geuren. Ze ‘coderen’ dit in het geheugen als voorbodes van gelukgevoelens. Stel dat je bij een hele leuke gebeurtenis in je verleden dus eens chocola at, dan associëren je hersenen de smaak van chocola als ‘brenger van geluk’. Ook zonder dat er in de toekomst daarna een leuke gebeurtenis aan het eten van chocola voorafgaat, geven je hersenen bij chocoladesmaak dan een gelukssignaaltje af.
3. Omdat het bepaalde gevoelens oproept
Je hersenen reageren op gevoelens van ergens bij horen en je veilig voelen. Dat verklaart waarom iedereen andere soorten comfort food eet; je voelt je immers met andere culturen en personen verbonden. Psychologen noemen comfort food dan ook wel een ‘social surrogate’: een surrogaatvriend. Daarmee bedoelen ze niet dat eten het hebben van vrienden vervangt, maar dat lekker eten je doet denken aan mensen waarmee jij je verbonden voelt. << Ga Terug
•Om comfort food echt te laten troosten, mag er nooit te weinig zijn; comfort food komt altijd in groten getale.
•Comfort food is zelden gezond. Vaak bestaat het uit een overdosis vet, koolhydraten of suiker.
•Na het eten van comfort food wil je je ‘stuffed’ voelen. Comfort food is dan ook meestal extreem vullend.
•Comfort food roept gevoelens op van nostalgie, troost of veiligheid. Vaak is comfort food een traditioneel en/of makkelijk klaar te maken gerecht. Grootmoeders recepten en gerechten met weinig inspanning zijn erg populair.
•Niet alle gevoelens die door comfort food worden opgeroepen zijn positief. Niet voor niks ligt comfort food dicht tegen ‘guilty pleasure’ aan. Omdat je comfortabel voelen en comfort food eten zo intiem zijn, kan het zoeken van comfort in onze drukke samenleving gezien worden als een beetje beschamend, of zwak. Maar weinigen van ons scheppen immers op over de bak ijs die ze ’s avonds laat leeg hebben gesnaaid. Het eten van comfort food is dus ook vaak iets wat stiekem, als het al donker is en in je eentje gebeurt.
Waarom is comfort food comfortable?
Wat is jouw ultieme comfort food?
laat het ons weten via
<< OVERZICHT | LUST | OBSESSIE | MACHT
Julia R. doet het ook!
SELAH SUE - THIS WORLD
X
http://www.facebook.com/FoodInspiration