Food Inspiration De Beste chef ter wereld

Magazine cover

Ferran Adria

IS HET KUNST?
OF IS HET EEN KUNSTJE?

Omarmd door het Nederlands publiek, bekritiseerd door Nederlandse chefs en culinaire journalisten. De beste chef ter wereld, Ferran Adrià van het Spaanse restaurant el Bulli, was in Amsterdam en zijn voorstelling in Krasnapolsky was binnen drie uur uitverkocht. Ademloos luisterden 700 foodies naar de God van de moleculaire gastronomie. Food Inspiration luisterde mee en ging op zoek naar reacties van de aanwezige vakmensen.

gratis
aanmelden

tell a
foodfriend

eerdere
edities

HONDERDEN FANS

BIOGRAFIE

MOOIE UITSPRAKEN

HONDERDEN FANS

Ferran Adrià presenteerde in Amsterdam zijn nieuwe kookboek ‘Een dag bij El Bulli’. Een vuistdikke bijbel met foto’s, verhalen en recepten van zijn wereldberoemde keuken voor de prijs van 49,95 euro. De bezoekers stonden in de rij voor een gesigneerd exemplaar van Ferran. Een uur na afloop van zijn presentatie was Adrià nog handtekeningen aan het uitdelen. Terwijl de VIP-borrel waarin zijn aanwezigheid was aangekondigd, al lang aan de gang was. Hoewel de chef in de verste verte niet lijkt op een popster of televisiepersoonlijkheid, heeft hij een grote schare fans.

EMANCIPATIE

Deze sterrenstatus en de bijbehorende idolatrie is voor de Nederlandse gastronomie betrekkelijk nieuw. Het grote aantal Nederlandse bezoekers is illustratief voor de emancipatie van de gastronomie in de Lage Landen. Tot voor twintig jaar geleden werden koks en restaurateurs nauwelijks serieus genomen door de culturele elite. Er werd neergekeken op de Nederlandse inspanningen de kookkunst op een hoger niveau te krijgen. Tegenwoordig wordt gastronomie als gelijkwaardig gezien aan de letterkunde, schilderkunst, architectuur en muziek

MOOIE UITSPRAKEN

Ferran Adrià sprak in Amsterdam anderhalf uur.
Food Inspiration noteerde de opvallende uitspraken.

- ‘Dit is geen kookboek; dit boek gaat over nadenken, over filosoferen.’
- ‘De gastronomie is eindelijk volwassen geworden.’
- ‘Koken is de universele taal van de wereld.’
- ‘Gastromie is een houding in de wereld; je moet willen genieten van kwaliteit’
- ‘Met mijn keuken ontwikkel ik een radicaal nieuw culinair alfabet.’
- ‘Ik ben erg geïnspireerd door de Japanse keuken.’
- ‘El Bulli maakt geen astronautenvoer.’
- ‘Integriteit in ons vak is superbelangrijk.’
- ‘Wanneer je in een restaurant gaat eten, vergeet je hoe het gemaakt is.
Het gaat om de emotie.’
- ‘Sommige jonge chefs nemen te veel risico.’
- ‘Ávant Garde koken is moeilijker dan de klassieke gerechten nakoken.’
- ‘Inspiratie? Ik heb de laatste 15 jaar 300 dagen per jaar gewerkt,
12 tot 14 uur per dag. Niemand krijgt iets voor niets.’
- ‘Je mag alles aan me vragen, behalve hoe je een tafel kunt krijgen bij El Bulli
(2 miljoen aanvragen per jaar voor 8000 plaatsen).

BIOGRAFIE
La Cocina Creativa verovert het monopolie van Frankrijk.

Wie: Ferran Adrià Acosta, geboren in 1962 in Barcelona
Wat: Chef-kok bij el Bulli
Waar: Roses (Girona), aan de Costa Brava, Spanje
Wanneer: Vanaf 1990, samen met manager Julie Soler, eigenaar van el Bulli
Hoe: Uitbannen van klassieke kooktechnieken (1994); enkel innovatie.
Geopend: April tot oktober
Website: www.elbulli.com

Ferran Adrià:
- lustte als kind alleen frietjes met biefstuk;
- wilde tot zijn 20e economie studeren;
- ruilde dit in voor een trip naar Ibiza, waar hij als afwasser aan het werk ging;
- besloot in dit kleine restaurant dat hij kok wilde worden;
- kreeg bij de marine als eerste leiding over de keuken;
- zocht na zijn dienst een vriend op, werkzaam bij el Bulli;
- werd daar na een paar maanden zelf chef-kok;
- had weinig klandizie, waardoor hij begon met experimenteren;
- werd beroemd om zijn ‘espumas’, voortkomend uit het opblazen van tomaten met een fietspomp;
- ontving in 1997 zijn derde Michelin-ster, waarna zijn celebrity-status gevestigd was;
- opent zijn restaurant slechts 6 maanden per jaar en staat de overige maanden in zijn taller: zijn ‘werkplaats’;
- zou iedere avond voor 4000 in plaats van 50 man kunnen koken;
- eet thuis nog steeds het liefste zelfgemaakte frieten…

Adrià:
“Zodra wij er niet meer in slagen creatief te zijn, sluiten we el Bulli.
Ook al zouden we nog jaren op de roem kunnen teren.”

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.elbulli.com

La Place

Moleculaire Keuken

Technology by MagStream Real Time Publishing