Business Rebels
BUSINESS REBELS
Food inspiration biedt een podium voor hospitality-studenten met een frisse blik. Dit keer drie ondernemende rebellen die op jonge leeftijd al een eigen bedrijf durven te runnen.
Interview met Romke de Jong
eigenaar Lilly’s ijs en chocolade
Romke (28) komt uit een echte ijsfamilie: zijn opa begon al in 1947 en zijn vader nam het bedrijf over. Hijzelf zette de formule Lilly’s op, een keten van ijssalons. Toen hij begon was zijn unique selling point dat ze leuke bakfietsen hadden en elke dag vers ijs maakten. Ook bijzonder was dat Romke een keten van ijssalons voor ogen had, in plaats van de gebruikelijke losse ijswinkel of ijscokar. Zo begonnen ze hun afzet bij grote evenementen, maar inmidddels zijn de ijssalons met kernwoorden ambachtelijk, vers en authentiek ook een groot succes.
Wat waren je verwachtingen voor je aan dit avontuur begon?
Ik heb mijn verwachtingspatroon eigenlijk steeds bijgesteld. Ondernemereigen is dat je de lat voor jezelf steeds hoger legt, en altijd kijkt wat je kunt doen om er een nog mooier en beter bedrijf van te maken. Toen ik begon had ik nooit gedacht dat ik ooit een ijssalon zou bezitten en zeker niet dat er een tweede of derde zou komen.
Zijn je verwachtingen waargemaakt?
Meer dan. Ik kan tevreden terugkijken op wat er gepresteerd is, maar ik kijk liever naar de toekomst. Mijn ouders, die dertig jaar lang een horecabedrijf hebben gehad, zijn met mij meegegroeid in het bedrijf en hebben mij geholpen. Het is heel speciaal dat je met je ouders werkt aan plannen die je hebt. Doordat een aantal collega’s uit de business is, zijn we met onze paar zaken de grootste keten van Nederland, maar ik wil verder doorgroeien en ook in het buitenland zie ik mogelijkheden.
Sluit je opleiding aan op wat je nu doet?
Ja, ik heb commerciële economie gedaan. Mijn opa was een echte vakman en ook mijn vader deed alles zelf, maar ik had in de gaten dat je om te groeien moet doen waar je goed in bent. Beperk je dus tot kerntaken en zoek partners voor taken waar je minder goed in bent. Ik ben door mijn opleiding vooral op het commerciële vlak en in de conceptontwikkeling sterk.
Zou je het pas-afgestudeerden aanraden een eigen bedrijf te beginnen?
Ja, absoluut. Ik zou zelfs zeggen: wacht niet tot je afgestudeerd bent. Het is zo’n aanvulling op je studie. Ik mocht een aantal zaken in mijn studie overslaan omdat ik ondernemer was. Eigenlijk leer je in je bedrijf veel sneller dan in je studie, maar die wisselwerking maakt alles zo veel interessanter. Je kan je studie bijvoorbeeld toespitsen op je bedrijf.
Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in het eerste jaar van je onderneming?
Je moet je administratie op orde hebben en je cijfers kennen. Ik heb dat de eerste twee jaar niet goed en snel genoeg opgepikt. Door je kosten in de hand te houden en op je liquide middelen te letten kan je een bedrijf ook sturen.
Wat zou je de starters van nu adviseren?
Zoek een markt waarin je onderscheidend kunt zijn. Je moet sterk in je schoenen staan en zeker van je zaak zijn om de strijd met je concurrenten aan te gaan.
Interview met Bas Hoebink
eigenaar restaurant De Firma in Nijmegen
Sinds februari 2012 kunnen Nijmegenaren anders dan anders dineren in De Firma. Het bedrijf van Bas (28) heeft een restaurant, een lounge, een private dining en een terras met uitzicht over de Waal. Op tafel staan kleine gerechten die gemaakt zijn om te delen met invloeden uit Scandinavië, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Hun motto: van kop tot staart koken in een ongedwongen, informele en down-to-earth sfeer.
Wat waren je verwachtingen voor je aan dit avontuur begon?
Ik verwachtte dat het fantastisch zou zijn om zelf een bedrijf te runnen. Dat ik, samen met een goed team, een vernieuwend bedrijf kon neerzetten, waar mensen graag vertoeven. Ik verwachtte dat het redelijk druk zou worden en ik hoopte dat andere mensen ook vonden dat de Firma een bijzonder bedrijf zou worden.
Zijn die waargemaakt?
Het is inderdaad superfijn om zelfstandig te zijn, om zelf beslissingen te kunnen nemen en om te zien dat die beslissingen effect hebben op het bedrijf. Het is wel een stuk drukker dan ik verwachtte, waardoor het team nu al flink is uitgebreid. Mijn verwachtingen zijn dus eigenlijk overtroffen. Het is keihard werken, veel uren maken, maar absoluut fantasisch.
Sluit je opleiding aan op wat je nu doet?
Eigenlijk heb ik alleen de havo afgerond. Daarna ben ik fulltime in de horeca gaan werken. Daarnaast heb ik altijd cursussen gevolgd zodat ik op den duur zelf een bedrijf kon runnen, zoals horecaondernemersvaardigheden. Die opleidingen sloten dus erg goed aan. Ik acht de kans groot dat ik in de toekomst meer opleidingen ga volgen om mezelf te verbreden, bijvoorbeeld marketing en administratie.
Zou je het pas-afgestudeerden aanraden een eigen bedrijf te beginnen?
Ik zou het iedereen aanraden een eigen bedrijf te beginnen, mits je echt de passie hebt om er een succes van te maken. Op dit moment moeten er voor mij privé veel dingen wijken om het bedrijf te laten bloeien. Het is investeren in geld, tijd en kennis en je moet echt bereid zijn om dit vol overgave te doen. Maar als je deze passie hebt, is ondernemen heerlijk.
Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in het eerste jaar van je onderneming?
Ik heb geleerd dat ik op mijn onderbuikgevoel moet afgaan. Soms twijfelde ik aan mensen en die twijfels zijn eigenlijk altijd uitgekomen. Aan de andere kant heb ik ook een personeelslid aangenomen dat door een ziekte lange tijd niet had kunnen werken, maar ik had zo'n goed gevoel bij deze persoon dat ik besloot om toch een contract aan te bieden. Dit is nu een zeer gewaardeerde werknemer. Daarnaast leerde ik dat de droge kant van het vak, de cijfers, ontzettend belangrijk zijn.
Ik wil continu weten hoe de marges van het bedrijf zijn en waar de kosten iets zijn gestegen of gedaald, zodat ik op tijd bij kan sturen.
Wat zou je de starters van nu adviseren?
Doe zoveel mogelijk kennis op alvorens de stap te maken. Op internet kan je heel veel informatie vinden over ondernemen, maar praat ook veel met mensen van wie je kan leren en wees niet bang om dingen te vragen. Maak een goed en reëel ondernemingsplan en gebruik dit als leidraad van je bedrijf.
Bekijk de video
Interview met Ronald Helders
eigenaar Leef Catering en Leef Thuisdiners
Ronald (34) is eigenaar van maar liefst twee concepten; Leef thuisdiners en Leef catering. Met Leef thuisdiners probeert hij een diner-buiten-de-deur-ervaring bij mensen thuis te creëren, terwijl Leef catering de zakelijke markt bedient, met verse lunches of diners voor bedrijven. Hij serveert bijzondere gerechten met hoogwaardige, eerlijke en lokale ingrediënten en is niet tevreden tot de verwachtingen van zijn gasten overtroffen zijn.
Wat waren je verwachtingen voor je aan dit avontuur begon?
Naar mijn idee liep de cateringmarkt achter bij de rest van de horeca. Iedereen kan zich cateraar noemen, maar niemand sprong er echt bovenuit. Zes jaar geleden richtte ik daarom Leef thuisdiners op. Ik had een totale restaurantbeleving voor ogen, maar dan gecaterd bij mensen thuis. Wij maken betaalbare diners op niveau, zowel qua food als qua gastheerschap.
Zijn die waargemaakt?
Zeker. En ik heb er alleen maar nieuwe verwachtingen bij gekregen. Ik ben twee jaar geleden gestart met de opleiding aan de Cees Helder Academie, wat mij inzicht gaf in de groeifase waar het bedrijf toen inzat. De opleiding heeft mijn manier van werken verbeterd en heeft bouwstenen geboden op vlakken als HRM, financiën en marketing.
Sluit je opleiding aan op wat je nu doet?
De opleiding sluit aan als een puzzelstukje. Iedere dag volg ik de procedures die ik op de opleiding heb aangeleerd. Bovendien worden de studenten ook na de opleiding door verschillende professionals uit het vak ondersteund. Ik kan met vragen om hulp altijd terugvallen op een grote groep mensen met veel kennis. Dit geeft een hoop rust, zodat ik mij kan bezighouden met zaken waar mijn kwaliteiten liggen.
Zou je het pas-afgestudeerden aanraden een eigen bedrijf te beginnen?
Een eigen bedrijf is een fantastisch iets; de vrijheid en de kans om je eigen kwaliteitsnorm te bepalen is erg motiverend. Maar ik zou niet adviseren om meteen een bedrijf te starten. Je hebt simpelweg niet genoeg ervaring als je net van school komt. Vaak wordt er vanuit een passie gekeken naar een horecabedrijf en wordt het runnen van een bedrijf geromantiseerd. Zonder passie kom je er niet, maar er is zoveel meer nodig dan dat. Ik zou pas afgestudeerden aanraden om een tijdje te gaan werken en uit te zoeken waar je kwaliteiten binnen de horeca liggen.
Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in het eerste jaar van je onderneming?
Het meest belangrijk zijn je vrienden en familie; de mensen die in je geloven en je in slechte tijden een zetje in de goede richting kunnen geven. Bij het ondernemen kom je vaak in zwaar weer en het is fijn om te weten dat je niet alleen aan het roer staan. Zonder die mensen was ik nooit zo ver gekomen.
Wat zou je de starters van nu adviseren?
Een bedrijf beginnen is niet zo moeilijk, maar een bedrijf houden wel. Ken je bedrijf dus van binnen en van buiten, tot op ieder detail. Let op de steeds veranderende markt en vergeet niet te genieten van je privéleven.
Download
dit verhaal
als PDF
Klik op de buttons voor de films
Romke
Ronald
Bas
BRUNO MARS - BILLIONAIRE
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HFQ_2KAuqfw
assets/foodinspiration54/4cae_Interview Romke.pdf
assets/foodinspiration54/3fb8_Interview Bas.pdf