Floratorium
Wat krijg je als je twee jonge ambitieuze vrouwelijke ontwerpers, eten en bloemen met elkaar mixt? Floratorium is het ontwerpbureau van Kasia Heijerman en Esther Stam, architect en interieurarchitect.
Tussie Mussie
Kantoortuin for real
Groene bloemwinkel
Beiden hebben ze een fascinatie voor planten en in hun ontwerpbureau pakken zij het net even anders aan. Kasia en Esther gebruiken planten en bloemen als inspiratiebron voor architectuur, interieurs en concepten. Ze zoeken naar raakvlakken tussen de botanie (plantenkunde) en het programma van eisen van een opdracht.
Ze brengen bloemen en planten als rode draad terug in stijlvolle, strakke designs, zonder barok of kitsch te worden. Kasia vertelt: “Eigenlijk zijn wij een designlaboratorium. Met Floratorium proberen we gedachten, ideeën, kennis, ervaring en de kracht van zintuigen te verbinden in ruimtelijke concepten. We tonen drie van hun innovaties.
TUSSIE MUSSIE (1/2)
Botanie, of plantenkunde, heeft mensen altijd geïnspireerd. In de Victoriaanse tijd, onder Queen Victoria, praatten mensen wat minder makkelijk over hun gevoelens, dus ze gebruikten de symboliek van bloemen om een boodschap over te brengen. Met de juiste bloemen in een boeket, waarbij elke bloem zijn eigen betekenis had, waren woorden overbodig. Het kleine boeket ‘praatbloemen’ heette een Tussie Mussie.
Met dit idee van ‘praatbloemen’ in het achterhoofd ontwikkelden Kasia en Esther het concept Tussie Mussie Tasting: een cocktailbar met eetbare symbolische bloemen. Het is een ontwerp voor een cocktailproeverij met bloemlikeuren, sapjes, siroop en eetbare bloemen.
TUSSIE MUSSIE (2/2)
Elke cocktail is ontworpen door een cocktailexpert en bij elke cocktail zit een kaartje met een uitleg over de betekenis van de gebruikte bloemen. Zo wordt de symbolische betekenis van de bloemen overgebracht op de gasten. “Floratorium ontwierp Tussie Mussie Tasting om sociale interactie tussen de bezoekers te stimuleren. Door te delen en te laten proeven kunnen we deze filosofie tot uiting brengen,” aldus Kasia. Het concept inspireert mensen om anders te denken over cocktails, ingrediënten, bloemen, maar ook over symbolen en design.
KANTOORTUIN FOR REAL
Floratorium boog zich over de vraag hoe zij een ‘saaie’ kantooromgeving levendiger en groener konden maken. Daarvoor bedachten de dames de Colorbomb. De Colorbomb speelt in op het feit dat werkprestaties positief worden beïnvloed door de aanwezigheid van natuur en organisch materiaal. Het is een paviljoen dat in het atrium of in de lobby van een kantoorgebouw geplaatst kan worden, waarin de werknemer volledig kan ontspannen. Het aaibare gebouw stimuleert de zintuigen door kleur-, geur- en tastsensaties en biedt plekken waar werknemers op een lange werkdag kunnen ontspannen, zich afzonderen en opladen voor de werkdag. De Colorbomb is nog niet in het echt te bewonderen, maar hopelijk duurt dat niet lang meer.
GROENE BLOEMWINKEL (1/2)
Voor een bloemenwinkel ontwierpen Kasia en Esther een ‘groen’ interieur, gebaseerd op de principes van fotosynthese. “Fotosynthese is het chemische proces dat zorgt voor de groei van de plant. Floratorium gebruikt de principes van dit proces voor de opbouw van het interieur van een bloemenwinkel.
De Calvincyclus, ook wel licht- en donkerreactie genoemd, wordt gebruikt om de winkel op een logische manier in te delen. Via zonnepanelen in de vorm van bladeren wordt energie voor de ruimte opgewekt en een fontein transporteert water naar de verschillende bloemen en planten die worden gepresenteerd. Waterplanten filteren het circulerende water, zodat dit kan worden hergebruikt.
GROENE BLOEMWINKEL (2/2)
Dit dynamische en natuurlijke irrigatiesysteem zorgt voor een levendige en koele atmosfeer, waarin bloemen en planten optimaal presteren en tentoon worden gesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers tussen de verschillende groei- en bloeivormen wandelen en het fotosynthese principe in levende lijve ontdekken.”
HINDI ZAHRA - STAND UP
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.floratorium.nl