Food Inspiration 51: Liquids Special

Magazine cover

Micro Breweries

Klik op de bier flesjes voor meer informatie over de brouwerijen

THE DUBLINERS - WHISKEY IN A JAR

MICROBROUWERIJEN ONDER DE LOEP

In de trend naar lokale, kleinschalige foodproductie, gaat ook de drankensector mee. Ambachtelijk gebrouwen streekspecialiteiten, op kleine schaal geproduceerd, zijn hip. Daarbij is speciaalbier de groeier in een stagnerende biermarkt. Alleen al in Nederland zijn meer dan honderd kleinschalige brouwers en de trend is internationaal. Veel van die microbrouwers begonnen ooit in hun garage, schuur of kelder, maar horecaondernemers zetten de lokale specialiteit graag op de tap of op de bierkaart. In deze liquid special zetten we de spotlights op de microbrouwerij. Zeven bijzondere voorbeelden.

STADSBROUWERIJ DE PRAEL AMSTERDAM, NEDERLAND

In een voormalig veilinghuis en wagenmakerij aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam is sinds de zomer van 2008 stadsbrouwerij De Prael gevestigd. De brouwerij heeft een moderne installatie, maar het brouwproces is nog precies hetzelfde als eeuwen geleden.

Als kleine jongens brouwden Fer Kok en Arno Kooy ooit hobbymatig bier. Daarnaast stonden ze zo nu en dan achter de microfoon om smartlappen te zingen en werkten ze in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond tijdens een brainstromsessie het idee om mensen vanuit de geestelijke gezondheidszorg een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: een bierbrouwerij. Verrassend snel werden er een pand, een brouwinstallatie en sponsoren gevonden. Op een industrieterrein in Amsterdam Zuid startten zij De Prael. De brouwerij groeide en ongeveer twintig vrijwilligers hielpen bij het brouwproces. De bierproductie groeide mee. Al snel werd de brouwerij te klein, waardoor ze na een jaar naar de Oudezijds Voorburgwal verhuisden: totaal vervallen, maar op een van de oudste en mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. Het pand werd door Stadsherstel helemaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de brouwerij.

STADSBROUWERIJ DE PRAEL AMSTERDAM, NEDERLAND

Sindsdien is Brouwerij de Prael verder gegroeid; ze hebben nu ruim negentig mensen in dienst. De bieren worden gebrouwen van zelf geselecteerde biologisch geteelde mouten, die op ambachtelijke wijze worden geschroot. De hop wordt verbouwd in de eigen achtertuin. Het resultaat: pure, vrij bittere bieren met duidelijke, eerlijke smaken die in heel Nederland worden verkocht bij cafés, slijterijen en groothandels. In de bierbrouwerij, winkel en het Proeflokaal werken met veel trots mensen met een achtergrond in de psychiatrie. Ze maken ambachtelijke bieren die net zo puur zijn als het Nederlandse levenslied. Daarom eert Brouwerij de Prael haar bieren met de namen van hun helden van de nationale smartlap, zoals Willeke, André en Johnny.

Stadsbrouwerij de Prael
Oudezijds Voorburgwal 30, Amsterdam
www.deprael.nl

ROOIE DOP
UTRECHT

De Rooie Dop is een microbrouwerij van drie vrienden met een passie voor ambachtelijke bieren. Na hun studie en nadat zij enkele jaren de wereld over reisden om de meest obscure en bijzondere bierbrouwsels te ontdekken, besloten zij om zelf te gaan brouwen. De mannen beschikken over een kleine werf-brouwkelder in de Utrechtse binnenstad, waar ze in testbatches ongeveer vijftien liter brouwsel per keer produceren. Voor het brouwen van grotere batches maken zij gebruik van de faciliteiten bij collega-brouwerijen, zoals Brouwerij de Molen. Hun missie: lekkere ambachtelijke bieren maken.

“We kennen elkaar vanuit onze studietijd, waar we op hetzelfde complex hebben gewoond. Speciaalbier is altijd een gedeelde interesse geweest. Via internet en vele reizen (bijvoorbeeld naar Denemarken) zijn we in aanraking gekomen met allerlei stijlen bier die je niet dagelijks in Nederland tegenkomt, zoals imperial stouts en pale ales. Hiermee begon het idee om zelf te gaan brouwen. En zo geschiedde: inmiddels brouwen we ruim twee jaar onze eigen (test)brouwsels, eerst bij Jos in de schuur en momenteel aan de werf in Utrecht.

ROOIE DOP
UTRECHT

We willen graag bieren brouwen die we zelf ook erg lekker vinden en we willen mensen kennis laten maken met stijlen die je in Nederland naar onze smaak te weinig ziet. We schuwen experimenteren niet en we willen graag wat extremere bieren op de markt zetten. Sinds twee maanden hebben we een Amerikaanse India pale ale (ipa) en een double oatmeal stout uitgebracht.”

Momenteel zijn er twee bieren te verkrijgen in diverse cafés en restaurants:
- Chica Americana IPA - 7,1%
- Dubbel Oatmeal Stout - 9,6%

De Rooie Dop
www.rooiedop.nl

THE KERNEL BREWERY
LONDEN

Terwijl steeds meer traditionele Britse pubs hun deuren sluiten, schieten de microbrouwerijen in Engeland – al dan niet gecombineerd met een (gastro)pub – als paddenstoelen uit de grond. The Kernel is één van die nieuwe, kwaliteitsbrouwerijen. Om te kunnen voldoen aan de vraag zijn ze recent verhuisd naar een grotere locatie. Elke zaterdag openen ze hun deuren (9:00 tot 15:00 uur) en verkopen ze hun bieren direct aan het publiek. The Kernel werd eind 2011 uitgeroepen tot 'Brewer of the Year' door het British Guild of Beer Writers.




Kernel Brewery
01 Spa Business Park, Spa Road, London
www.thekernelbrewery.com

WESTVLETEREN
BELGIË

Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (West-Vlaanderen). Slechts bieren die aan een groot aantal voorwaarden voldoen mogen de naam ‘trappist’ dragen. Omdat het bier zo populair is, hanteren de monniken een bijzondere bestelmethode. De "Trappist Westvleteren" is uitsluitend na telefonische reservering te koop in het verkoopcentrum bij de abdij. De abdij heeft maar één telefoonlijn, dus het is een Russische roulette of je erdoorheen komt. Het bier wordt alleen aan consumenten verkocht en mag niet worden doorverkocht. Alleen ontmoetingscentrum ‘In den Vrede’, tegenover de abdij, mag het bier ook schenken. Consumenten mogen hun auto na bestelling door de poort van de abdij rijden en één of bij hoge uitzondering twee kratten van het bijzondere bier meenemen. Een auto mag maar eens in de zestig dagen een krat komen kopen.

De abdij van Westvleteren verkoopt drie soorten bier: Blond (licht - 5,8 vol.% alc.), Acht (donker - 8 vol.% alc.) en Twaalf (donker - 10,2 vol.% alc.). In een krat zitten 24 flesjes, die tussen de dertig tot veertig euro kosten.

WESTVLETEREN
BELGIË

De monniken brouwen al sinds 1838. In 1871 werd de brouwerij flink gemoderniseerd. In 1945 besliste de abt dat de bierproductie zou worden beperkt, omdat de brouwactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap zou opeisen. Er werd toen onder licentie nog wel abdijbier gebrouwen in brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Toen de licentie in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. De abdij produceert nu precies zoveel bier als nodig is om de monniken in onderhoud te voorzien. Omdat de abdij in 2011 grondig gerenoveerd moest worden, werden de biertjes voor eenmaal in de supermarkt verkocht om zo de verbouwing te kunnen bekostigen.

Sint-Sixtus abdij
Donkerstraat 12, Westvleteren
www.sintsixtus.be

DARLING BREW
ZUID AFRIKA

In oktober 2007 vertrokken Philippa en Kevin Wood op reis naar Afrika, om de big five te spotten. Daar ontstaat geheel onverwacht het idee om speciaalbier te gaan brouwen. Ze vertellen:

“Na drie dagen op reis ontmoetten we Andre van de Sneeuberg Brouwerij die ons inwijdde in het concept microbrouwerij. Door zijn verhaal zijn we in alle landen waar we vervolgens doorheen reisden bier gaan proberen. Terwijl we steeds noordelijker reisden, werd het niet alleen warmer, maar werden ook de bierflesjes groter. Dronken we in Botswana nog 340 ml, in Mozambique werd dan 550 ml, tot 630 ml in Zimbabwe. We bedachten dat wij ook wel zulke grote biertjes wilden brouwen, onder de naam Darling Brew.
Toen we thuis kwamen drong het pas tot ons door wat ons te wachten stond. We begonnen met een klein brouwerijtje, maar het kwam niet van de grond. Net op het moment dat we op wilden geven ontmoetten wij bij toeval Chris Barnard, een brouwer. Chris´ kennis en passie voor brouwen heeft ervoor gezorgd dat Darling Brew op de kaart gezet werd.

DARLING BREW
ZUID AFRIKA

Ons bier kenmerkt zich door een eigentijdse look, met een schildpad als mascotte. Op een nacht, na te veel rode wijn, kwam ineens het idee voor ‘slow beer’ bij ons op. Dat is nu niet alleen de naam van ons eerste biertje, maar ook onze filosofie. Ons bier kent een zeer langzaam gistingsproces, waardoor het specialer is dan ‘snel’ gebrouwen bieren. Bovendien is het altijd leuk als de zoveelste persoon aan ons vraagt ‘wat is slow beer’?”


Darling Brew
5 Main Road, Darling
www.darlingbrew.co.za

BROOKLYN BREWERY
NEW YORK CITY

In de hippe wijk Williamsburg in New York, in een oude matse-fabriek, ligt de Brooklyn Brewery. Een brouwerij die bieren als Pennant Ale en Black Chocolat Stout produceert. In 2011 is de brouwerij flink uitgebreid; naast proeven kan er ook een uitgebreide rondleiding worden genoten en heerlijk worden gegeten. De zaak wordt gerund door ‘Garrett Oliver and the boys’. De brouwerij is zeer actief in de lokale community en heeft een flinke schare fans op social media. Verder zijn ze in voor allerhande activiteiten. Zo wordt er begin mei een bier en dessert pairing event gehouden.





Brooklyn Brewery
79 North 11th Street in Williamsburg, Brooklyn, NYC
www.brooklynbrewery.com

Ultralokaal slootbier
Tilburg

Met het verwilderde terrein van een voormalige waterzuiveringsinstallatie aan de stadsrand van Tilburg als ‘atelier’ vatte kunstenaar en ontwerper Henriëtte Waal het idee op om het terrein zelf drinkbaar te maken. In en rondom Tilburg bevinden zich meer dan vijftig amateurbrouwers, die op kleine schaal bierbrouwen in hun schuren en garages. Waal zocht er een aantal thuis op en ontwierp in samenwerking met hen de Buitenbrouwerij.
De mobiele buitenbrouwerij verbindt het brouwproces van bier weer met het omliggende landschap. Met een ingenieus systeem van ketels en buizen brouwt zij biologisch landschapsbier dat gemaakt is van gezuiverd slootwater, lokale wilde planten en kruiden uit de omringende natuur. Henriëtte Waal: “Ik pomp water op uit de sloot in een waterfiltertoren die bestaat uit een tweedehandspapiercontainer, een vloeistofcontainer en waterflessen. In elke container zit een ander natuurlijk filter.

Ultralokaal slootbier
Tilburg


Zo is in de papiercontainer een keramisch filter gemaakt, de andere filters werken met kool en zand. Na filtering brouw ik bier van het water met mout (granen) en bijvoorbeeld gruit uit volkstuinen. Gruit is een mengsel van kruiden dat vroeger in plaats van hop gebruikt werd om het bier te steriliseren en op smaak te brengen en kan lavendel, rozemarijn, duizendblad, salie of teunisbloem bevatten."

www.henriettewaal.nl

<< 1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13 >>

Play Video

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13 >>

Play Video

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13 >>

LISANNE MATHIJSSEN

TEKST: MONIEK DE JONGH

@ MOODEJO

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://clk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=2056858&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Falbum%2Fwhiskey-in-the-jar%2Fid290708435%3Fi%3D290709089%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.deprael.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.rooiedop.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.thekernelbrewery.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.sintsixtus.be/nl/home2.htm

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.darlingbrew.co.za

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://brooklynbrewery.com/blog/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.henriettewaal.nl

Facts figures & festivals

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://vimeo.com/37547944

http://twitter.com/moodejo

Drinktrends

Facts figures & festivals

Technology by MagStream Real Time Publishing