Drinktrends
Liquid Inspiration
Ieder jaar opnieuw ontstaat zo halverwege de lente wat rumoer. Strandtenten openen hun deuren, de terrassen gaan naar buiten en de zomerkaart wordt gemaakt. Wat wordt het zomerdrankje van dit seizoen? Wij wagen ons niet direct aan een voorspelling, maar zetten wel de belangrijkste trends in dranken voor je op een rij. Food Inspiration brings you Liquid Inspiration.
SAPPEN & SOFTDRINKS
Homemade signature softdrinks
We kwamen ze drie jaar terug al massaal tegen in populaire Duitse steden als Berlijn en Hamburg, maar ook in Nederland zien we nu eindelijk de opkomst van de huisgemaakte limonades: Signature softdrinks ofwel vers gemaakte limonades, als alternatief voor de standaard brands die je overal ter wereld kunt krijgen. Originele recepturen, verse bereiding en met een interessante marge voor de ondernemer. Vrouwen vallen er massaal voor. Het biedt een verfrissend alternatief voor de traditionele koolzuurrijke frisdranken en past ook in de trend dat meer mensen kiezen voor non-alcoholisch bij het eten.
Bio-frisdrank
Gewone frisdranken hebben het zwaar, ze worden links en rechts ingehaald door (nieuwe) biologische en natuurlijke softdrinks. Bijzonder in een markt die tot voor kort als ‘verzadigd’ werd bestempeld. Biologische frisdrank van aantrekkelijke ‘kleine’ brands als gezonder alternatief voor de ‘grote merken’ is een groeisegment. Een goed voorbeeld is het Nederlandse Oggu, dat als nieuwkomer zowel out-of-home als in de supermarkt een biologisch alternatief biedt voor cola, sinas en sparkling lemon. Momenteel wordt er suiker gebruikt om de Oggu-dranken te zoeten, maar er komt ook een lightversie waarin de natuurlijke zoetstof stevia zal worden toegepast.
Fancy flesjes & smaken
Ondernemers gaan op zoek naar interessante kleine ‘merken’ en producten met een verhaal om onderscheidend te zijn. Wanneer huisgemaakte limonade je wat te ver gaat, zijn er voldoende nieuwe kleine spelers op de markt met prachtige smaken en producten. De nieuwe merken springen veelal uit het schap qua uitstraling. Mooi verpakte Arizona ice-teas zijn we al enkele jaren gewend, maar ook nieuwe toetreders vullen een gat in de markt. De opvallende verpakking van Pom (granaatappelsap) is een ware eyecatcher of de prachtige flessen van het luxe Britse sappenmerk Belvoir.
Een ander voorbeeld is het Britse Feel Good Drinks, waar je alleen al van de website een vrolijke bui krijgt.
Twee jonge Amerikaanse ondernemers brengen onder de naam Grown Up Soda frisdrank op de markt speciaal bedoeld voor volwassenen. Met volwassen 'droge' smaken, 100% natuurlijk en zonder conserveermiddelen. Origineel en wat ons betreft ook zeer geschikt voor de Nederlandse markt.
Stevia
De frisdranksector is – al dan niet onder druk van overheden en belangenorganisaties – bezig om de hoeveelheid suiker in hun producten terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld door te experimenteren met andere – natuurlijke – zoetstoffen. Sinds eind vorig jaar is het gebruik van stevia toegelaten In de Europese Unie. Stevia is afkomstig van de steviaplant, die in Zuid-Amerika al eeuwenlang als natuurlijke zoetstof wordt gebruikt. Stevia is uitermate geschikt voor diabetici en bevat nagenoeg geen calorieën. Het is tot driehonderd keer zoeter dan suiker en kan chemische zoetstoffen zoals aspartaam vervangen. De Finse fabrikant Hartwall lanceerde in december 2011 als eerste in Europa een frisdrank met stevia als zoetstof, Hartwall Jaffa Super.
Verantwoord
Duurzaam ondernemen kan ook in de drankensector. Twee voorbeelden. In 2009 is het Duitse LemonAid op de markt gebracht. Dit chique, biologisch drankje wordt gemaakt van enkel fair trade ingrediënten. De ingrediënten voor het drankje komen voornamelijk uit Zuid-Amerika. Zo komt het biologische sap uit Brazilië en de suiker uit Paraguay. Naast het betalen van gemiddeld hogere prijzen aan de leveranciers, gaat een groot deel van de omzet van LemonAid naar kleinschalige projecten van boeren uit ontwikkelingslanden. Dit doet LemonAid door een vast percentage van iedere verkochte fles terug te laten vloeien. Lokale coöperaties zijn daardoor in staat beter arbeidsomstandigheden te creëren voor hun medewerkers: de lonen zijn hoger, maar ook kinderopvang, pensioenen en medische hulp is verbeterd.
Innocent drinks is een ander bekend voorbeeld van een drankproducent met een goed verhaal. Eerder al hadden ze de sociale ‘mutsjes-brei-campagne’, waarmee ze aandacht vroegen voor eenzaamheid bij ouderen en nu vragen ze op sympathieke wijze aandacht voor de grote wereldwijde bijensterfte met de slogan ‘buy me and adopt a bee’. Omdat ze kiezen voor campagnes die dicht bij het product of de maatschappij staan, zijn ze extra effectief.
Vegetable juice
Gezonde drankjes met 70% groente en 30% fruit. Overgewaaid uit de VS krijgen nu ook in Nederland vegetable-juices voorzichtig voet aan de grond. Gevoed door de gezondheidstrend zijn groentesappen bezig aan een voorzichtige opmars. Het Nederlandse bedrijf Fruity-line maakt onder de naam ‘Greenjuice’ verse sappen van versgeperste groente en fruit. Door de techniek van pascaliseren heeft deze een houdbaarheid van 21 dagen. Er zijn 3 varianten:
Scharp: wortel, rode paprika, sinaasappel, tomaat en peterselie.Fresh: wortel en sinaasappel.Smooth: courgette, gele paprika, ananas, sinaasappel, spinazie en basilicum.
KOFFIE & THEE
Aandacht
Volgens Jeroen Verhaer, de initiator van de Beleef Koffie Beleef Thee vakbeurs, is de belangrijkste ‘ongoing’ trend in koffie en thee dat er meer aandacht en tijd is voor het product an sich. SlowCoffee-methodes, de revival van filterkoffie, aeropress-kampioenschappen; het vakmanschap rondom koffie zit in de lift. En met thee is het al niet anders. Die aandacht begon in de topgastronomie, maar heeft ondertussen zijn weg gevonden naar het grote publiek. Niet voor niets konden lezeressen tijdens de Libelle-Zomerweek een workshop theeceremonie volgen.
Het gevolg: de consument is steeds beter op de hoogte en zet thuis lekkerdere koffie dan dat hij op het werk krijgt. Voor de horeca betekent het dat je een stapje extra zult moeten zetten. Gasten hebben geld over voor kwaliteit, maar knappen onherroepelijk af wanneer middelmatigheid wordt geserveerd. De uitdaging voor de horeca zou moeten zijn: ‘Mijn kop koffie moet voor mijn gast de beste van de dag zijn’.
Terroir, nieuwe landen & smaken
Op de kaart en aan tafel wordt steeds meer aandacht besteed aan het verhaal achter de koffie en thee. Net als bij wijn, is de consument nieuwsgierig en beschikt al over de nodige basiskennis. Bij koffie en thee groeit dan ook de aandacht voor het terroir, voor het koffieland, de specifieke plantage en de koffiebrander. Gasten vinden het leuk om te weten wat voor bonen er gebruikt zijn, of deze van biologische teelt zijn en of het een blend is of een single estate. Bij thee verschuift de vraag van ‘smaakjes’ naar meer pure theeën en kruidenmelanges. De populariteit van verse muntthee laat zien dat beleving bij thee een grotere rol speelt. Jonge white leaves, verkwikkende green tea, aromatische zwarte thee of een onalledaagse kruidenmelange zijn niet langer uitzondering. Een glas heet water met een simpel theezakje volstaat al lang niet meer. Mooie theepotjes en glaswerk, verse losse thee of op zijn minst ‘piramidezakjes’ vormen de nieuwe standaard.
IJskoffie
“IJskoffie kan het gaan worden als de focus bij de kwaliteit ligt”, aldus Verhaer. “Huisgemaakte ijskoffie, gemaakt van een mooi koffie-extract biedt een zeer aromatisch resultaat. Er zijn op dit moment mooie systemen om een koud extract te maken van koffie en/of thee. Een voorbeeld van zo’n cold drip systeem is de Alley 600. Dit apparaat wordt met de hand vervaardigd uit bamboe en bedoeld om een koffie- of theeextract mee te maken. Het extract is drinkbaar, maar kan ook als ingredient dienen voor sauzen of patisserie. Het extract is geconcentreerd en door de koude extractie laag in zuren.
Wil je weten hoe het werkt? Bekijk dan de video
Thee van eigen bodem
De trend naar lowfoodmiles en seizoensproducten trekt door naar thee en infusies. ‘Natural flora tea’ ofwel thee van eigen bodem is de nieuwe trend. In plaats van het importeren van Aziatische theesoorten zien we nu een verschuiving naar het gebruik van kruiden, bloemen & planten die in eigen land groeien. Ook foodtrendwatcher Marjan Ippel noemde onlangs in een radiointerview de trend naar thee in combinatie met eten; in het wild rapen van kruiden, boombast, bloemen. Eigenlijk mag dit geen thee heten, maar zijn het infusies.
Zie ook: artikel van Kasia over ‘thee van eigen bodem'
Travel Tea
Gespot op de Thee beurs in Brussel: de Traveler Zita is een dubbelwandige theebeker, die is uitgerust met de zogenaamde Tea Control Kit. Door een gepatenteerd afsluitbaar filtersysteem verliest de thee geen smaak. Bovendien levert Zita geen verpakkingsafval op. Herbruikbaar en altijd verse thee onderweg dus.
WATER
We Tap Water
Het kraanwater in België en Nederland is van uitstekende kwaliteit en kan qua smaak concurreren met de diverse bron- en mineraalwaters. Veel gasten hebben dan ook de (vaak onuitgesproken) wens om gewoon kraanwater te drinken, wanneer ze om ‘water’ vragen. Zowel onder consumenten als onder ondernemers is er een beweging op gang om kraanwater op de kaart te zetten.
Op de website www.krnwtr.nl kunnen horecaondernemers kenbaar maken dat ze kraanwater schenken. Consumenten kunnen er op de kraanwater-kaart zien welke horecagelegenheden kraanwater serveren. Ook ontvangt een ondernemer ruitstickers met het WeTapWater logo. Op de website staat te lezen dat – mits onder voorwaarden – consumenten best bereid zijn om voor kraanwater te betalen. Normaal is een prijs tussen de 0,20 en 0,50 cent per glas of 1 a 2 euro voor een karaf. Voorwaarde is dan wel dat het water gekoeld is en aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Om daarbij te helpen is er voor horecaondernemers een krnwtr-karaf beschikbaar. Natuurlijk wordt kraanwater in veel gevallen ook gratis aangeboden als service.
Join The Pipe
De pioniers van de kraanwater-beweging zijn de twee Nederlandse ondernemers van het alom bejubelde Join The Pipe. Ook zij zitten ondertussen niet stil, maar stellen een wat hoger doel aan hun kraanwater revolutie. Zij stelden zich het idealistische doel om door het bouwen van een community van kraanwaterdrinkers het beschikbare drinkwater wereldwijd beter te verdelen. Zo kwamen ze met het idee van Join The Pipe. De twee vrienden bedachten een set van flessen in de vorm van een stuk waterpijp, en met de opbrengst van de verkoop van die flessen aan alle leden van de community, zouden ze geld verdienen waarmee ze installatie van pompen, putten en andere waterprojecten in Afrika en Azië konden financieren. De waterflessen worden geproduceerd van een duurzame kunststof, die een levenlang meegaan. Er zij ook water karaffen gemaakt voor de restaurants en leidingwater-tappunten voor in parken en openbare ruimten. Er zou sprake van zijn dat tijdens de Olympische spelen overal in Londen gratis kraanwater beschikbaar wordt gemaakt via JoinThePipe tappunten en in de provincie Noord-Brabant willen verschillende gemeenten een tappunt installeren.
www.jointhepipe.org
Gezuiverd water
De WaterBobble is een gepatenteerde herbruikbare fles (500 ml) die water filtert terwijl je het drinkt. Dat komt door het ingenieuze recyclebare koolstoffilter. De koolstof in het filter verwijdert kalk, chloor en organische bacteriën uit het kraanwater. De Bobble verbetert zo de kwaliteit van iedere slok water die je neemt. De WaterBobble is bedacht door het Move Collective uit New York. Zij wilden consumenten een duurzaam alternatief bieden voor de gewone plastic waterflesjes.
Aangekleed water
Het concept OPlus van O Original verrijkt water op een bijzondere manier. Met toevoeging van microgroenten van de Koppert Cress (‘cressen’) en vers fruit van Vroegop-Windig wordt van simpel kraanwater een gezond en verfrissend drankje gemaakt. Het water wordt geserveerd in een mooie karaf met een speciale dop waardoor de cressen of het fruit bij het uitschenken in de karaf blijven zitten. Uiteraard iets wat je ook zonder branding eenvoudig zelf kunt doen.
STERK ALCOHOLISCH/GEDISTILLEERD
Barrel Aged Cocktails
Al ruim een jaar een rage in Amerika. Barrel aged cocktails zijn een van de laatste trends in mixology, waarbij pre-mixed drinks enkele weken in houten vaten worden bewaard. Deze techniek heeft als doel om het karakter en de smaak van de cocktail te veranderen, op dezelfde manier dat wijnen en whiskeys ‘agen’.
Jeffrey Morgenthaler, barman bij Clyde Common in Portland, Oregon, was in 2009 een van de eerste die zijn cocktails op vaten ging laten rijpen en inspireert nu bartenders over de hele wereld om te experimenteren. Inmiddels wordt hout door bartenders ingezet om extra smaakdimensies toe te voegen aan bestaande dranken en vertrouwde cocktails. Dat biedt dus volop mogelijkheden om te experimenteren. Nieuw hout, oud hout en al dan niet van binnen geschroeid hout. Barrel Aged Cocktails zijn zachter, ronder, licht houtig en vooral verrassend uniek in smaak.
Perfumed cocktails
Josephine’s in Antwerpen zette ze prominent op de kaart: ‘perfumed martinis’. Op en top vrouwelijk, prachtig gepresenteerd en vol in smaak. De specialiteit wordt gearomatiseerd met aroma’s van onder andere appel-kaneel, rozemarijn-gember of lemongrass-grapefruit. Het parfumeren van cocktails voegt beleving toe, maar blijft in de Nederlandse markt een niche. Wij zijn iets te nuchter voor al die flair- en bartending tricks, maar het mystieke van deze cocktails kunnen trekt ons wel.
Gin en gerijpte rums
Volgens Ingmar Voerman – drankexpert – is en blijft gin ook deze zomer een topper. Gin wordt traditioneel geserveerd in longdrinks of cocktails, gerijpte rums zijn heerlijk in cocktails maar ook puur of on the rocks. Zelfs als digestief winnen ze aan populariteit en vormen dan een alternatief voor cognac en whisky.
Gin tonic is vooral in Spanje ongekend populair. Er verschijnen ook gewaagde variaties op de kaart. Tijdens ons bezoek aan de Bristol Bar in Madrid werden we verrast door de Gin Tea. Origineel geserveerd in een prachtig glas. Gin is hip en heeft zelfs een eigen informatiecentrum.
Aperitief & digestief
Gaandeweg is Nederland gewend geraakt aan een glaasje bubbels voor het diner. Als aperitief zijn naast de Gin Tonic ook de bubbelwijnen Cava of Crémant de Bourgogne populair. Als het draait om bier dan is als aperitief Weizenbier (fris en fruitig, complexer dan het Belgische witbier) of licht blond (speciaal)bier populair, aldus drankschrijver Ingmar Voerman.
Onder het mom ‘verbetering van de spijsvertering’ gaat Nederland ook langzaamaan overstag voor het digestief. Aanstichter is de Italiaanse citroenlikeur Limoncello. We kenden hem al van de tweederangs pizzeria’s, maar er zijn gelukkig ook kwalitatief hoogstaande limoncellomerken op de markt. Deze verschijnen nu bij de betere restaurants op de kaart als verfrissende afronder van een diner.
BIER
Emancipatie maltbier
We staan op het punt van de definitieve doorbraak van 0% bier. Van het 0% witbier werd vorig jaar al schoorvoetend toegegeven dat het best wel lekker was. Maar ook het ‘normale malt’ is eindelijk écht op smaak en niet langer een weeïg alternatief. Met Bavaria als absolute lansbreker voor de emancipatie van maltbier.
Speciaalbier
Speciaalbier is in een stagnerende biermarkt de groeier. Steeds meer café’s bieden de gast de keuze uit één of meer speciaalbieren op de wisseltap. Of zetten een zorgvuldig gekozen flessen op de drankenkaart. Trappisten, bockbieren en streekspecialiteiten zijn populair. Mooie glazen, ambachtelijke brouwprocessen, klinkende namen van kleine lokale brouwers of juist gerenommeerde internationale specialiteiten van naam en faam. De populariteit van streekproducten en ambachtelijke productiewijzen zien we hier ook terug. Voor een aantal hobbybrouwers is het mogelijk om hun productie op te schalen en hun bier niet alleen voor familie en vrienden voorbehouden, maar ook aan een groter publiek verkopen.
Er ontstaan zelfs festivals rondom speciaalbier, zoals het Bockbier Festival ieder najaar in Utrecht, die de populariteit onderstrepen.
On the Rocks
Vrouwen en bier blijft een combinatie die marketeers intrigeert. Lichte lemonbiertjes en rosébieren zijn afgelopen jaren breed weggezet. Liefmans probeert vrouwen nog harder aan het bier te krijgen: ze serveren hun Liefmans Kriek in de horeca nu ook ‘on the rocks’. Supervrouwelijk en stijlvol, maar stoer tegelijk.
WIJN EN BUBBELS
Natuurlijke wijnen
Na biologisch en bio-dynamisch staan nu natuurlijke wijnen in de aandacht. Marjan Ippel schrijft op haar website: "Natuurlijke wijn is wijn zonder toevoegingen, onnatuurlijke aanpassingen en ingrepen. Liefst verkocht in eigen outlets, de natural wine bars, met een assortiment van natuurlijke wijnen van herontdekte erfgoeddruiven als de gouais blanc of van lokale wijndruiven. De wijnhandel Vindependant is een van de eerste in Nederland die zich in dergelijke (cult)wijnen specialiseert."
www.vindependant.nl schrijft: “Natuurlijke wijn is wijn zoals de natuur die zelf zou maken. Daarbij wordt heel veel belang gehecht aan de vinificatie. Bij de natuurlijke wijnbouw zijn de wijnmakers eigenlijk alleen ‘wijnbegeleiders'. Aan natuurlijke wijn wordt niets toegevoegd en ook niets onttrokken. Technieken zoals omgekeerde osmose of het toevoegen van suikers, zuren of tannines zijn uit den boze.
Natuurlijke wijnen gisten met de natuurlijke gistcellen die aanwezig zijn op de druif of in de kelder van het wijndomein. Daarom zijn natuurlijkewijnbouwers zeer begaan met de biodiversiteit: geen kunstmest, geen pesticiden, enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen in doses die de natuur helpen om haar ecologisch evenwicht terug te vinden.
De ‘echte’ terroir komt goed tot zijn recht bij deze wijnen. Natuurlijke wijnen worden vanzelfsprekend gemaakt van biologisch of biologisch-dynamische gekweekte druiven. Bij de vinificatie wordt zelfs geen sulfiet gebruikt. Meestal wordt de wijn niet gefilterd en niet geklaard, dus wat bezinksel is normaal.”
Nieuwe wijnlanden
Ook wijnen van microwijngaarden uit onbekende wijnlanden en/of -gebieden doen het goed (zoals wit uit de Franse Jura, de Spaanse Rueda en het Griekse Santorini). Net als Portugal, Hongarije, Libanon, Uruguay, Brazilië, Oostenrijk, Griekenland, Zwitserland, Tunesië stappen ze in de wijnspotlights., aldus foodtrendwatcher Marjan Ippel. Het kenmerk van deze 'nieuwe' wijnlanden is dat ze vaak juist hele oude wijnlanden zijn, waar al vanaf het begin van de wijnjaartelling wijn werd gemaakt. En waar dankzij de nieuwe generatie wijnbouwers een frisse wind waait die mooie, moderne en toch traditionele kleine wijnen oplevert.
Bring your own bottle
Overgewaaid uit Australia, waar het de normaalste zaak van de wereld is, wordt het ook hier normaler om je eigen fles wijn mee naar het restaurant te nemen (BYOB: Bring Your Own Bottle).
Bij Bistro Divino Gusto prijken op de wijnkaart schitterende wijnen die je dankzij de huisformule kunt drinken tegen aantrekkelijke prijzen: je betaalt slechts de winkelprijs + 10 euro. Je hoeft de fles niet leeg te drinken, want je kunt ook drinken per centimeter. Wie zelf een fles meebrengt betaalt 12 euro kurkrecht. In sommige restaurants vinden ze het niet meer dan normaal dat je je eigen favoriete wijn wilt drinken bij een goede maaltijd in een restaurant en betaal je zelfs geen kurkgeld meer.
Bubbel-plus
Volgens de trendwatchers van HBMEO is het een trend. "De betere bubbel Prosecco Spumante drinken we liever naturel, maar de goedkopere Frizzante krijgt extra cachet met een scheutje van ‘t een of ander. Meest gehoorde Prosecco-mixers zijn: de Italiaanse Spritz met Campari of Aperol, de Scroppino met limoncello, de chique Bellini, met perzik(sap), of de knalgele Mimosa, met vers sinaasappelsap en een schrijfje sinaasappel."
WAT WORDT HÉT ZOMERDRANKJE?
We zijn benieuwd naar jouw voorspelling.
Let us know via Twitter, Facebook of LinkedIn.
1/19
2/19
3/19
4/19
5/19
6/19
7/19
8/19
9/19
10/19
11/19
12/19
13/19
14/19
15/19
16/19
17/19
18/19
19/19
PAROV STELAR - ALL NIGHT
TEKST: MONIEK DE JONGH
@ MOODEJO
BIER
WATER
WIJN
STERKE DRANK
KOFFIE
& THEE
SAPPEN & SOFTDRINKS
http://www.belvoirfruitfarms.co.uk/
http://www.feelgooddrinks.co.uk/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.mijnbroerenik.nl
http://www.youtube.com/watch?v=QKcw8MwYC9Y&feature=player_embedded
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.krnwtr.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.jointhepipe.org
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.ingmarvoerman.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.talkinfood.nl
https://twitter.com/#!/foodinspiration
http://www.facebook.com/FoodInspiration