Vitale Boomers
Do’s & dont’s:
vitale boomers voelen zich nog lang niet oud
Ok. De jonge ouderen hebben dus de toekomst. Hoe kun je als horecaondernemer of food professional garen spinnen bij deze enorme koopkrachtige groep? Wat zijn do’s en don’ts in de communicatie met deze vitale babyboomers?
SENIOREN IN DE ONTKENNINGSFASE
Gezond, koopkrachtig, actief en jong van geest. Dat is de nieuwe generatie jonge senioren. De bijna-zestigers (is dat al ‘oud’?) hebben het naast hun baan druk met 'leuke dingen doen'. Met hun vrienden, familie of alleen. Zij hebben een eigen inkomen, eigen sociale netwerken en weten wat er te koop is in het leven. Ze zijn nog lang niet bejaard en identificeren zich liever met jongere generaties. Door marketeers en mediabureaus worden ze vaak over het hoofd gezien. Die richten zich in hun publiekscampagnes vooral op de consument tussen de 19 en 50 jaar. En als de marketeer dan eens aandacht heeft voor zijn oudere doelgroep, slaat hij regelmatig de plank mis door nadrukkelijk te segmenteren op leeftijd in de communicatie. Maar de werkelijke leeftijd wordt steeds minder belangrijk: je bent zo jong als je je voelt.
JONGE MARKETEERS KUNNEN ZICH NIET INLEVEN
Arjan in ’t Veld van Bureau Vijftig legt uit: “De doodzonde in ‘seniorenmarketing’ - als je daar al over kunt spreken - is om alle 50-plussers over één kam scheren.” Marketeers weten zich onvoldoende in te leven in de belevingswereld van ‘oudere doelgroepen’. Als ze het over ouderen hebben, halen marketeers (vaak eind 20/begin 30) leeftijdsgroepen met de grootste onzorgvuldigheid door elkaar. Als je de gemiddelde marketeer vraagt een product te bedenken voor senioren, zullen zij daarbij niet aan hun 60-jarige babyboom-ouders denken – die zijn immers nog hartstikke actief – maar aan hun stokbejaarde opa en oma van in de tachtig”, aldus in ’t Veld. “Ze doen net of er geen verschil zit tussen iemand van 50 of 65. Maar een verschil van 15 jaar doet er wel degelijk toe. Vergelijk het maar met de totaal verschillende belevingswereld van een twintiger, dertiger of veertiger.”
Leef je in is het devies en segmenteren is daarbij een must. Op wie richt je je? Welke behoeften heeft die oudere gast? Het maakt uit of je je richt op nog werkende emptynesters, op welgestelde zelfstandigwonende gepensioneerden met alle tijd van de wereld of op actieve bejaarden uit de locale verzorgingshuizen. De eerste groep trek je niet aan met speciale seniorenmenuutjes met kleine porties tegen aantrekkelijke prijs, maar zul je verleiden door ze lekker in de watten te leggen en te zorgen voor service, kwaliteit & attent personeel waarvoor ze ook nog eens willen betalen.
GEEN KARIKATUUR
Hoewel dé senior niet bestaat en leeftijd eigenlijk geen goede raadgever is in je communicatiestrategie, zijn er wel een aantal uitgangspunten die je in de benadering van een oudere doelgroep in gedachten kunt houden. De jonge oudere (zeg 50 tot 65 jaar):
Wil zich niet identificeren met het klassieke stereotype van de bejaarde. Ouderen willen niet als karikatuur worden weggezet, maar gezien en aangesproken worden als volwaardige consument. Ze willen niet worden aangesproken op hun leeftijd, maar liever op hun interesses, een behoefte of levensstijl. Is behoorlijk tech-savvy. De gemiddelde 55-plusser heeft bijna 12 jaar internetervaring en gebruikt de computer ruim tweeënhalf uur per dag.Is kritisch. Het zijn zeer ervaren consumenten die al veel gezien hebben. Je maakt ze niets wijs. Ze stellen zich argwanend op en houden niet van opgeklopte marketingbullshit en hun vertrouwen verdien je niet zomaar. Ze hechten relatief veel waarde aan hun privacy. Ze geven – als het nut niet duidelijk is – liever niet hun persoonlijke gegevens. En willen – anders dan de facebook generatie – precies weten waar je hun gegevens vandaan hebt en waar je die voor gebruikt. Houdt van reclame/marketingboodschappen die meer informatief van aard zijn. Ouderen laten zich meer leiden door rationele keuzen en laten zich in mindere mate leiden door wat anderen vinden, wat de mode is of wat ‘in’ is. Neemt de tijd om online producten te vergelijken of je reputatie na te gaan. Ze baseren zich op eerdere ervaringen met producten of diensten. Ze zijn goed geïnformeerd en weten wat ze willen. Een goede auto, een functioneel mobieltje, een verzorgde vakantie of een aangename manier om te ontspannen.
TECH SAVVY BOOMERS
Surfen op internet is een levensbehoefte geworden. Ook het gebruik van uiteenlopende toepassingen door 55-plussers stijgt sterk. Dat blijkt uit het Trendrapport ‘Computer- en Internetgebruik 2011’ in opdracht van Digivaardig & Digibewust. Sexe, leeftijd of opleiding maken daarbij geen verschil meer.
Populaire toepassingen
Een paar cijfers over het internetgebruik van 55-plussers:
59% zoekt dagelijks op internet (bijv. via Google)86% gebruikt dagelijks e-mail59% zoekt reisinformatie of boekt vakanties via internet19% maakt dagelijks gebruik van sociale networks en nog eens 13 % doet dat wekelijks81% winkelt online82% maakt gebruik van online marktplaatsen
Het zijn vooral de ‘vrijgevochten voorlopers’ (als early adoptors) die technologie omarmen en op zoek zijn naar innovaties en kwaliteit. De ‘stoere prijsbewusten’ zijn te triggeren met een goede aanbieding of leuke actie. De ‘jonge ruimdenkers’ zijn juist te verleiden door creativiteit, klasse en prestaties. De oudere afwachten en behoudende zorgzamen zijn minder online en staan wat angstig en afwijzend tegenover de digitale wereld. Vertrouwen is voor hen essentieel.
Video:
Gouwe Ouwe Ipad
KANS: AANSCHUIFTAFELS VOOR ALLEENETERS
Vijf studenten van de Hogere Hotelschool Maastricht deden eind 2011 onderzoek naar alleengaanden in de horeca en concludeerden dat er een enorm potentieel ligt voor slimme horecaondernemers. Het onderzoek richtte zich specifiek op 50- tot 75-jarigen, emptynesters van wie het einde van hun loopbaan in zicht is of die net met pensioen zijn. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en op initiatief van Resto VanHarte. “Mensen gaan niet graag alleen uit eten, want ze voelen zich bekeken in het restaurant”, aldus Fred Beekers van Resto VanHarte. “Dat gevoel van ongemak kan de horecaondernemer wegnemen door beter rekening te houden met wensen van de alleeneters.”
Biedt de alleeneter een mooie volwaardige plek in het restaurant aan en niet bij de doorloop bij de wc's. Creëer mogelijkheden voor alleeneters om in contact te komen met andere mensen. Plaats aanschuiftafels of kaartjes die aangeven dat anderen mogen aanschuiven. Of werk samen met digitale initiatieven om alleeneters met elkaar te laten eten. Geef de alleeneter wat extra persoonlijke aandacht, biedt de mogelijkheid tot halve porties met bijbehorende prijzen, serveer wijnen per glas en creëer een stamtafel waar lectuur op ligt."
Lees hier de conclusies
KANS: HEALTH CHOICE, SLOWKASSA’s & EASY OPEN POTJES
In de retail drukken vijftigplussers eveneens hun stempel op de voedselindustrie. Zij doen het leeuwendeel van de uitgaven aan gewone boodschappen en etenswaren. In 2015 zal in de VS 52% van het totaal van 706 miljard dollar dat aan levensmiddelen wordt uitgegeven van babyboomers afkomstig zijn. Dit betekent dat babyboomers enorme invloed zullen hebben op het soort producten en campagnes voor voedsel. Ze zullen eisen dat voedingswaren de gezondheid bevorderen, minder toegevoegde suikers en zout bevatten, dat de productie ervan vriendelijk is voor het milieu. Ook zal het een revolutie in productinnovatie op gang brengen, met easy-to-open, makkelijk leesbare, goed hersluitbare verpakkingen. Twee goede voorbeelden zijn in Nederland is de nieuwe ´easy/to/open potdeksel van HAK en de succesvolle positionering van Becel Pro-Activ als cholesterolverlagende zuivel dat zelfs vergoed wordt door enkele zorgverzekeraars.
Na snelkassa´s krijgen we nu ook slowkassa´s. Een leuk voorbeeld uit Finland. Bij de K-market kun je daar als oudere senior op je gemak afrekenen. De caissières zijn geïnstrueerd om de klant te helpen op de manier die passend is. Dat kan inhouden producten op de band leggen, helpen bij het afrekenen en inpakken. Het afrekenproces is aangepast aan de snelheid van de klant, en er is ook tijd voor een praatje.
Videos:
Ouderen en Verpakkingen
HAK Deksel
Gouwe Ouwe IPad
Ouderen en Verpakkingen
HAK Deksel
Bekijk de video's:
VRAAG VAN DE WEEK:
Is jouw concept of product BABYBOOM PROOF?
Discussieer mee op onze LinkedIn groep.
PRAAT VERDER OP LINKEDIN
Turning 50
Turning 55
Turning 60
Turning 65
X
http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=1946336&type=member&item=92477571