WK BBQ
Met 3.000 kilo vlees, 6.500 kilo houtskool, 73 teams, 16 nationaliteiten, 320 juryleden, 100.000 bezoekers en 30.000,= euro aan prijzengeld werd Gronau, Duitsland tijdens het driedaagse World Grill & BBQ
Championship omgetoverd tot strijdveld voor barbecueënde mannen.
WK BBQ 2011
Benieuwd naar het groeiende fenomeen barbecueën reist Food Inspiration af naar Gronau. Daar organiseert de German Barbecue Associaton (GBA) van 20 tot en met 22 mei 2011 de elfde editie van het World Grill & BBQ Championship. Een internationale wedstrijd waarbij teams van professionals en amateurs een poging wagen de titel ‘Wereldkampioen BBQ’ in de wacht te slepen. De wedstrijd bestaat uit vijf gerechten die de deelnemers moeten bereiden - waarbij ze alleen gebruik mogen maken van hout of houtskool, gas is dit keer niet toegestaan. De gerechten zijn: spare-ribs met brood, kip met een hele tomaat, varkensschouder met een maïskolf, runderborst met een aardappel en een Freestyle dessert. De teams gebruiken de meest bijzondere barbecues om op te koken: omgebouwde auto’s, 15 meter lange barbecues of complete silo’s die zijn voorzien van een rotisserie. Naast de algemene competitie zijn er ook nog kleinere wedstrijden: er is een bbq-saus competitie en een wedstrijd schuin barbecueën waarbij deelnemers moeten koken op een helling.
AMERIKAANSE REGELS
De competitie verloopt dit jaar via de Amerikaanse regels van de Kansas City Barbecue Society (KCBS). Dit betekent dat de meeste punten verdiend worden met de perfecte bereiding van het vlees. De bijgerechten staan vast en moeten volgens strikte richtlijnen bereid worden. Iets wat tot grote onvrede zorgt onder de teams die hun creativiteit hier niet in kwijt kunnen. Harry Havinga, bestuurslid van de World Barbecue Association, licht toe: “Er is gekozen voor de KCBS-regels zodat ook Amerikaanse teams mee kunnen doen aan de competitie. Zij zijn gewend aan Low & Slow wedstrijden (red: grote stukken vlees lange perioden op lage temperatuur garen) en worden afgeschrikt door het hoge culinaire niveau van de Europese wedstrijden. Dat er uiteindelijk geen Amerikaans team meedoet ondanks de aanpassing is wel erg jammer.”
WINNAARS
Na drie zware dagen en nachten lang waken naast de barbecue is het aan de 320 juryleden om de uiteindelijke winnaar te kiezen uit de deelnemende teams. Dit jaar gaat het Oostenrijkse BBQ-team Goli & Chef Partie er met de eer vandoor. Met een ruime voorsprong weten zij de meeste punten binnen te halen. Een verrassende zesde plaats is voor het Dutch BBQ team, een Nederlands team dat voor het eerst aan een BBQ-wedstrijd deelneemt.
Tijdens de wedstrijd wordt duidelijk dat er veelzijdig en culinair gekookt kan worden op een barbecue. Hamburgers en worst hebben plaats gemaakt voor verfijnde composities waarbij de rooksmaak een belangrijk onderdeel is van het gerecht. In toprestaurants hebben ze dit al lang ontdekt. Sterrenchefs gebruiken keramische barbecues voor bijzondere gerechten als maccarons met gerookte yoghurt of de beroemde gerookte eitjes van René Redzepi van Noma.
Benieuwd naar de uitslag?
WK BBQ
2011
WK BBQ
2011
AMERIKAANSE
REGELS
AMERIKAANSE
REGELS
WINNAARS
WINNAARS
WINNAARS
tell a
foodfriend
eerdere
edities
TEKST & VIDEO: JORD ALTHUIZEN | FOTOGRAFIE: BART ALTHUIZEN