Mood Inspiration
tell a
foodfriend
eerdere
edities
IN COPRODUCTION WITH
VENUEZ HOSPITALITY & STYLE MAGAZINE
KLIK HIERBOVEN OM DE
NIIEUWE HORECAPROJECTEN
TE BEKIJKEN
ROTTERDAM IS BOOMING! ER IS VAN ALLES TE BELEVEN OP HORECAGEBIED. IN DEZE MOOD INSPIRATION DRIE NIEUWE ZAKEN, ELK MET EEN EIGEN CONCEPT, UITSTRALING EN DOELGROEP. HOPELIJK EEN INSPIRATIEBRON VOOR DE REST VAN NEDERLAND.
HOPPER – INDEPENDANT COFFEE BAR
Hopper ademt de kracht van de eenvoud. “Meer is minder, minder is meer; dat is het uitgangspunt.”
>>
BLENDER – COCKTAILBAR VOOR KRITISCHE 25-PLUSSER
Een veelzijdige zaak die zich richt op het kritische uitgaanspubliek van 25-plus. Momenteel heeft de stad maar weinig te bieden voor deze groep.
>>
CAFÉ DE BEURS - STUDENTENKROEG MET STIJL
Cafe De Beurs is een begrip in Rotterdam. Het pand, de voormalige entree van de bioscoop aan de Kruiskade in Rotterdam, kende turbulente tijden en wisselde veelvuldig van eigenaar.
>>
HOPPER – INDEPENDANT COFFEE BAR
Hopper ademt de kracht van de eenvoud. Ondernemer Karel Rietveld runde in het verleden verschillende eetcafés, maar daar werd hij op den duur niet meer blij van. Nu is hij eigenaar van de recent geopende ‘independant coffee bar’ Hopper in Rotterdam. “Ik wil alleen nog maar simpele, maar hoogkwalitatieve producten verkopen. Meer is minder, minder is meer; dat is het uitgangspunt.”
EENVOUD
Eenvoud is dus het devies. Zowel met koffie, patisserie en brood. Alles is van eigen hand. “Ik streef naar perfecte imperfectie. Het interieur moest niet te gelikt worden, ik wilde karakter. Ik heb het interieur zelf ontwikkeld en de tafels en de bar zelf gemaakt om te vermijden dat ik een soort kopie van een ander word. Je moet een bepaalde koers volgen om onderscheidend te zijn.”
GEVECHT
“Bij Hopper bieden we de meest uitgebreide variatie in koffie; specialty coffees, espresso's uit een hendelgroepmachine van Kees van der Westen en alle slow coffee-zetmethoden. Ik heb me uitgebreid verdiept in koffie, selecteer mijn eigen bonen van de beste branders uit binnen- en buitenland. Ik kies (...)
(...)altijd voor Arabica-bonen omdat hier weinig cafeïne in zit. Decafé serveer ik dan ook niet. En Lungo doe ik ook niet. We doen geen kunstjes. Het blijft keer op keer een gevecht om het zo mooi mogelijk in het kopje te krijgen.”
FLABBERGASTED
Het koffieaanbod bij Hopper wisselt continu. “We communiceren dit via het krijtbord achter de bar en vertellen het actief aan onze gasten. Ik vraag vaak wat ze thuis drinken en geef advies. Filterkoffie gaat wat betreft smaak richting wijn en thee. Een goede Kenia smaakt meer naar fruit dan naar koffie. Als de koffie afkoelt, wordt deze almaar lekkerder. Ik serveer bij filterkoffie direct een klein glaasje met afgekoelde koffie, zodat je precies kunt proeven wat de koffie gaat doen. Gasten zijn dan helemaal flabbergasted. Ze proeven fruit en zoetheid en vragen zich af wat ik erin heb gedaan. Het is niet mijn levensmissie om mensen op te voeden, maar wie er voor openstaat, wil ik graag wat bijbrengen over koffie.”
HOPPER
Schiedamse Vest 146
3011 BG Rotterdam
www.hopper-coffee.nl
BLENDER – COCKTAILBAR VOOR KRITISCHE 25-PLUSSER
Aan de Schiedamse Vest, om de hoek bij de populaire Witte de Withstraat, is begin dit jaar Blender geopend: een veelzijdige zaak die zich richt op het kritische uitgaanspubliek van 25-plus. Momenteel heeft de stad maar weinig te bieden voor deze groep. “Blender combineert een fijne omgeving met goed eten, een leuk publiek en lekkere cocktails”, aldus Jamil Sancha.
TWEEDE RONDE
Naast Jamil zijn Ron de Jong en Kim Riekwel de drijfveren achter Blender. Ron: “Vier jaar geleden heb ik al eens eerder naar deze locatie gekeken, maar de hoge huurprijs en het feit dat er veel aan het interieur moest gebeuren, hield me tegen. Toen het pand onlangs weer op de markt kwam tegen een gunstiger tarief, besloot ik de sprong te wagen. Samen met mijn twee compagnons bij Level, vormen we een mooi team, aangevuld met culinair talent Jonathan Daane Bolier en bedrijfsleider Olle Weststrate.”
INDUSTRIËLE TOUCH
Na de zomer werd gestart met de verbouw. Het interieur was helemaal casco en de inrichting kreeg gaandeweg steeds meer vorm. Het industriële karakter van het pand werd behouden en geaccentueerd. In (...)
(...) het interieur zit een aantal verwijzingen naar de naam en boven de vip-booths hangen sexy kunstwerken van Jef Poldervaart. Op de begane grond en in de club beneden kwamen twee robuuste houten bars; een mooi stukje vakmanschap van interieurbouwer Woodwave.
VIPTAFELS
In samenwerking met Bacardi werd een aantal bijzondere elementen ontwikkeld voor de club. Creatief bureau Do It Fluid ontwierp viptafels voorzien van het logo van blender, de ‘b’, met daarin geïntegreerd de vleermuis van het Bacardi logo. Het logo wordt vanuit de tafels aangelicht via een ledsysteem dat met een timer oplicht en weer dimt. Het roept veel spontane reacties bij de gasten op. “Mensen zoeken in eerste instantie naar de projector”, aldus Ron. Inmiddels zijn de tafels naar boven verplaatst. Ron: “De tafels stonden te dicht op de dansvloer, waardoor onze vipgasten in de verdrukking kwamen. Om ze alle comfort te kunnen bieden, hebben we booths gemaakt op de begane grond met uitzicht op de dansvloer.”
COCKTAILKAART
“Zowel in de bar op de begane grond als in de club worden volop cocktails geserveerd”, vertelt Jamil. “Elke bar beschikt over twee cocktailwerkstations en iedere (...)
(...)bartender kan de cocktails maken. Er is een cocktailkaart samengesteld met veel klassieke cocktails. Alle cocktails zijn snel te maken, zonder aan kwaliteit in te boeten. De cocktailkaart telt vier categorieën: Aperitief, Classic, Blended Drinks en House Favourites. In de toekomst zal dit verder worden uitgebreid en in de zomer willen we veel gaan doen met blends. De Mojito en de Daiquiri blijven hardlopers, maar ook de Mint Frozen Daiquiri, een blended drink en variant op de Mojito slaat erg aan.”
BLENDER
Schiedamse Vest 91-93
3012BG Rotterdam
www.blenderrotterdam.nl
CAFÉ DE BEURS – STUDENTENKROEG MET STIJL
Café De Beurs is een begrip in Rotterdam. Het pand, de voormalige entree van de bioscoop aan de Kruiskade in Rotterdam, kende turbulente tijden en wisselde veelvuldig van eigenaar. Uiteindelijk nam de Rotterdamse horecatycoon Chiel Jongejan met zijn bedrijf Sfeer Horeca in november 2010 het bedrijf over en toverde het om tot een stijlvolle studentenzaak.
STUDENTENCONCEPT
De Beurs stond vroeger bekend als studentencafé en Chiel besloot de naam en het concept in ere te herstellen. Nadat hij eerst twee dagen in het lege pand had gezeten om een plan te maken, haalde hij een aantal van zijn vertrouwelingen erbij om samen het project te realiseren. Het ontwerpproces was organisch, de inventaris werd bij elkaar gezocht en gaandeweg kreeg alles vorm.
ECHTHEID
Toen ging het snel. In zes weken tijd moest er een creatief ontwerp worden bedacht en ontwikkeld, vertelt interieurdesigner Angelika Kok. “Chiel had allemaal ideeën; het mocht niet te netjes en niet te chic. Om een huiskamereffect te creëren, is de ruimte opgedeeld in kleinere delen met veel niveaus om er (...)
(...) een extra dimensie aan te geven en steeds weer een andere invalshoek te krijgen. In het interieurconcept zijn de historie van de bioscoop uit de jaren vijftig, studentikoosheid en invloeden uit oude films verwerkt. Chiel is wars van uitgedacht design, hij laat liefst alles organisch ontstaan waardoor het een bepaalde echtheid krijgt.”
KELDERBAR
De bar in de kelder is op het laatste moment gebouwd. Hier werd pas één week voor opening een vergunning voor verleend. De kelder is bereikbaar via een aparte ingang wat het heel aantrekkelijk maakt voor besloten feestjes en disputen. De gasten kunnen er desgewenst hun eigen dj’s en bartenders inzetten.”
NIEUWE DOELGROEP
De opening vond plaats op 11 januari 2011. Omdat we niet wilden concurreren met onze andere zaken hebben we hier niet actief voor geflyerd. We hebben de opening alleen bij de studentenverenigingen aangekondigd. Dat werkte uitstekend want er kwamen zo´n tweeduizend gasten op af.” Inmiddels is De Beurs weer de studentenhotspot in Rotterdam. Na tienen kom je alleen binnen op vertoon van je studentenpas. Vrijdag en zaterdag wordt (...)
(...) entree gevraagd. Met zo’n rij voor de deur is dat geen probleem. Het merendeel van het personeel bestaat uit verenigingsmensen. Uiteraard hebben we hier regels, maar we houden ook rekening met studententradities. Wij bieden studenten een locatie en nemen ze super serieus. Dat wordt ook echt gewaardeerd”, aldus Olivier.
CAFÉ DE BEURS
Kruiskade 55
3013 EE Rotterdam
www.debeursrotterdam.nl
BRUISEND ROTTERDAM!
TEKST: PAULA PLANTINGA l FOTOGRAFIE: JIM ELLAM
HOPPER
BLENDER
CAFÉ DE BEURS
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.hopper-coffee.nl
http://itunes.apple.com/nl/album/call-up-to-heaven/id430330742?i=430330753