8x Product Innovaties
INNOVATION
INNOVATION
DE TOP 8
INNOVATIES 2011
Take it light
Bubbles by the glass
Bottoms up
Bag-in-Ball
Duurzame koffiedrab
Akoestische rendiermos
Antislipglaasjes
Lunch-Limo
Akoestische rendiermos
Afscheidingen in het restaurant zijn belangrijke elementen in een restaurant om een intieme sfeer te creëren en geluid te dempen. De Greenwall is een akoestisch paneel waarmee op duurzame en stijlvolle wijze de juiste sfeer kan worden gecreëerd. De brandwerende en waterbestendige houten panelen zijn bedekt met een deken van gerecyclede PET-flessen waarop rendiermos uit Noorwegen groeit. Het mos geeft een natuurlijke uitstraling en blijft in leven indien je het af en toe besproeid met water. De Greenwall is winnaar van de Horecava Innovation Award 2011, de prijs voor de beste innovatie voor de horeca.
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Studenten van de opleiding Food Packaging aan de HAS Hogeschool presenteerden donderdag 20 januari vol trots hun innovatieve verpakkingen voor groenten en fruit. Wij selecteerden er drie.
Klik voor
meer
informatie
Take it light
Bedenker van innovatieve en duurzame oplossingen Nedap gaat de strijd aan tegen overgewicht met ‘jummen’. Door de hectiek van het dagelijkse bestaan hebben we steeds minder tijd en aandacht voor de dagelijkse maaltijd. We schrokken de maaltijd in een mum van tijd naar binnen en gunnen het signaal van verzadiging geen kans. Het gevolg: te veel eten en overgewicht. Het bijzondere bord ligt op na iedere hap waarna het licht langzaam dooft en zo het eetritme aangeeft. Het bord is digitaal aan te sluiten en toont de eter zijn persoonlijke eetgrafiek op de computer en helpt zo het eetritme te verlagen. Er is al een restaurant waar gasten ‘jummend’ kunnen dineren: het Vlaams-Bourgondische restaurant De Gulle Waard in Winterswijk (NL).
www.jummen.nl
Bubbles by the glass
Bubbels zijn al lang niet meer alleen voor feestelijke gebeurtenissen en vloeien tegenwoordig rijkelijk als aperitief of bij de borrel. In veel gelegenheden wordt de champagne, prosecco of cava per glas aangeboden en zorgen onverkochte restjes voor een vroege kater bij de ondernemer. De Flûte wijnklimaatkast behoudt tot veertien dagen mousse, aroma en smaak van mousserende wijnen. Het aanbieden van een uitgebreid assortiment - zonder verlies van half onverkochte flessen is hiermee binnen handbereik.
www.enosafe.nl
Bottoms up
Nog niet gesignaleerd op de vakbeurzen maar een hit op het internet: het Bottoms Up Draft Beer Dispensing System. Het tapsysteem vult de glazen razendsnel van onderaf en sluit deze vervolgens af met een klein magneetje. De magneet, eventueel bedrukt met een reclame uiting, is als koelkastmagneet her te gebruiken. Het maakt niet alleen indruk op de gasten, tapverlies behoort voortaan tot het verleden en één medewerker kan tot 44 halve liters tappen in één minuut. Alleen de schuimkraag... Bekijk de video.
www.grinonindustries.com
Bag-in-Ball
Het bag-in-ball concept van KeyKeg is een lichtgewicht fust voor bier, wijn of frisdrank en bestaat uit een kartonnen ombouw met daarin een bol met fitting en binnenzak. De KeyKeg biedt veel voordelen voor ondernemer en milieu en is een revolutie in de drankendistributie. Het fust hoeft niet retour naar de brouwer waardoor het bijhouden van voorraden en verrekeningen overbodig wordt en het eenvoudiger is om samen te werken met kleine producenten. De KeyKeg is minder belastend voor het milieu dan de gebruikelijke stalen fusten. Voor de productie van het fust wordt minder ruw materiaal verbruikt en de KeyKeg is volledig te recyclen.
www.keykeg.com
Duurzame koffiedrab
Iedere dag wordt er heel wat koffiedrab weggegooid in de horeca. Zonde, zeker als je weet dat dit prima als meststof te gebruiken is. Zo dachten restaurantketen La Place en AGF-distributeur Vroegop-Windig er ook over en besloten samen te werken in een nieuw cradle to cradle initiatief. La Place verzameld al haar koffiedrab (220 ton per jaar) en Vroegop-Windig transporteert dit naar GRO (Green Recycled Organics) die dit gebruikt om oesterzwammen en shiitake te kweken. De paddenstoelen vinden uiteindelijk weer haar weg terug naar de restaurantformule. Prachtig voorbeeld van eigentijds ketendenken, van verantwoord ondernemerschap en daarom terechte winnaar van de Horecava duurzaamheidsaward 2011. www.gro-holland.com
Akoestische rendiermos
Afscheidingen in het restaurant zijn belangrijke elementen in een restaurant om een intieme sfeer te creëren en geluid te dempen. De Greenwall is een akoestisch paneel waarmee op duurzame en stijlvolle wijze de juiste sfeer kan worden gecreëerd. De brandwerende en waterbestendige houten panelen zijn bedekt met een deken van gerecyclede PET-flessen waarop rendiermos uit Noorwegen groeit. Het mos geeft een natuurlijke uitstraling en blijft in leven indien je het af en toe besproeid met water. De Greenwall is winnaar van de Horecava Innovation Award 2011, de prijs voor de beste innovatie voor de horeca.
www.akoestischezaken.nl/6_greenwall.html
Antislipglaasjes
Koks laten hun creativiteit de vrije loop en presenteren hun amuses in steeds mooiere glazen en schalen. Voor de bediening is het vaak een nachtmerrie om deze zorgvuldig uitgebalanceerde creaties onverstoord op de tafel van de gast te krijgen. Het Slide Control Concept van glasproducent Arcoroc laat zien dat de oplossing soms zo eenvoudig kan zijn. Een vrijwel onzichtbaar sliprandje onderaan het glaswerk zorgt er voor dat de culinaire meesterwerkjes stevig op het onderbord blijven staan.
hotel-restaurant.arcoroc.com/ArcorocNews/slide-control-concept.aspx
Lunch-Limo
Kraakverse broodjes op locatie en pas na bestelling van de gast beleggen? De lunch-limo maakt het mogelijk. De lunch-limo bestaat uit een verrijdbare buffetwagen met inbouwoven voor het afbakken van broodjes en een koelcompartiment voor het verse beleg. De uitvinding is het resultaat van nauwe samenwerking tussen bake-off producent Pastridor en toeleverancier voor instellingskeukens Sortrans. Deze buffetwagen 2.0 is ideaal om gasten in de zorg of catering optimaal te verwennen.
www.pastridor.nl
www.sortrans.nl
Vitaminenbolletje
Kinderen groenten en fruit laten eten wordt steeds moeilijker, laat staan 2 ons per dag. Met het BOLvol concept van Food Packaging studente Elianne de Geus moet dit geen probleem meer zijn. De BolVol verpakking bestaat uit twee halve bollen gevuld met groenten en fruit die men zelf in elkaar kan klikken. In iedere helft zit één ons groente of één ons fruit. De hele bol bevat de complete aanbevolen hoeveelheid groente en/of fruit voor één dag. Zodra de BOLvol leeg is veranderd deze niet in afval maar in speelgoed. De bol is namelijk te gebruiken als speelbal en helpt kinderen om meer te bewegen. Dit originele concept met dubbelfunctie gaat er dit jaar met de Bunzl Food Packaging Award vandoor.
Kokende kids
Kinderen op jonge leeftijd leren koken is niet makkelijk maar wel verstandig. Bewezen is dat wanneer kinderen inspraak hebben wat er wordt gegeten en mogen helpen tijdens het koken ze namelijk veel meer lusten. Om dit te ondersteunen bedacht Bart Bouwmans, student Food Packaging, het Kookidoki concept. Kookidoki bestaat uit een viertal pakketten - die opengeklapt er uit zien als kleine keukens - ieder gevuld met ingrediënten voor één gerecht en een keukenhulpje waarmee de kinderen kunnen roeren. Via een website kan het gerecht beoordeeld worden en kunnen kinderen punten sparen voor kokskleding. Indien een kind alle vier pakketten heeft gekookt en beoordeelt, ontvangt deze een mini-chef certificaat.
Plukboom
Weten kinderen nog wel de echte oorsprong van fruit of denken ze dat deze uit de fabriek komt? Deze vraag hield studente Inge van Balkom bezig en bedacht zo de Plukboom om kinderen op weg te helpen. De Plukboom bestaat uit een display voor in de supermarkt in de vorm van een boom waarin fruit hangt dat door kinderen geplukt kan worden. Dit speelse en educatieve concept maakt kinderen bewust van de herkomst van fruit en stimuleert de jonge shoppers gezonder te snacken.
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.jummen.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.enosafe.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.keykeg.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.gro-holland.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.pastridor.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.sortrans.nl