Blue Ocean Strategy
eerdere
edities
tell a
foodfriend
INNOVATIE:
OP ZOEK NAAR
DE BLAUWE OCEAAN
Innovatie is nodig om succesvol te zijn. En dan bedoelen we niet ‘vernieuwen om het vernieuwen’, maar het creëren van waarde door je product of dienst steeds optimaal af te stemmen op de wensen van de klant. Maar hoe doe je dat, innoveren? Soms heb je geluk en krijg je tijdens een onbewaakt moment een briljante ingeving, maar met
INNOVATIE:
OP ZOEK NAAR
DE BLAUWE OCEAAN
een meer gestructureerde aanpak kun je ook nieuwe wegen ontsluiten. Eén van onze favoriete modellen is de ‘Blue Ocean Strategy’. Een methode waarmee je een nieuw concept en nieuw businessmodel ontwikkelt waardoor je de rode oceaan met zijn bloederige competitie kunt verlaten. Om te kunnen gaan oogsten in de oneindige blauwe oceaan.
VERDER LEZEN?
Blue Ocean Strategie:
door W. Chan Kim
en Renée Mauborgne
Business Model Generatie:
door Alexander Osterwalder
& Yves Pigneur
Food Innovation Award
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zoekt start-ups met business-ideeën die onze voedselketen duurzamer maken. Voor de winnaars van deze innovatiecompetitie zijn twee geldprijzen van € 20.000,= beschikbaar. Hier lees je alles, criteria, spelregels en winnaars van 2010.
Innovatie quickscan
Speciaal voor het MKB ontwikkelde Syntens de Innovatie Quickscan. Wil je het innovatievermogen van jouw bedrijf checken? Doe dan de test.
Discussieer mee op LinkedIn
We zijn benieuwd naar welke Nederlandse Foodservice of Hospitality organisaties volgens jullie met hun product, dienst of concept een blauwe oceaan hebben gecreëerd.
Download artikel (PDF)
Praktijkvoorbeeld: Cirque du Soleil (1/2)
Het idee van de Blue Ocean Strategy is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Daarom beginnen we met de successtory van Cirque du Soleil. Cirque du Soleil is een wereldwijd optredend samenwerkingsverband van groepen artiesten. Opgericht in 1984 door Guy Laliberté - ooit accordeonspeler, steltloper en vuurspuwer - nu de CEO van één van Canada’s grootste exportproducten. Cirque du Soleil heeft verschillende shows verspreid over de hele wereld. Het is gebaseerd op een volstrekt nieuw concept: een dramatische mengeling van circuskunsten, theater en straatamusement. Cirque du Soleil bedacht een nieuwe kunstvorm waarbij circusacts worden gecombineerd met muziek, zang en dans, zonder daarbij gebruik te maken van dieren – zoals in het traditionele circus de gewoonte is.
Praktijkvoorbeeld: Cirque du Soleil (2/2)
Innovatie bestond in de circuswereld voorheen uit het verzinnen van nog halsbrekender stunts, het bouwen van extra pistes en de invoering van ‘verschillende rangen’. Cirque du Soleil speelt met de traditionele elementen van de circusbranche. Het haalt kostbare elementen – de wilde dieren – weg en voegt nieuwe elementen toe: zoals een artistieke sfeer en verfijnde muziek. Met die nieuwe propositie weet Cirque du Soleil een hele nieuwe markt aan te boren. Niet het traditionele circuspubliek (gezinnen met kinderen), maar een veel breder en koopkrachtiger volwassen publiek van theaterbezoekers en zakelijke relaties wordt nu bediend. Met als gevolg dat Cirque du Soleil de ticketprijzen flink heeft kunnen verhogen.
Theorie: blauwe en rode oceanen (1/2)
In de Van Dale staat bij innovatie vermeld: ‘invoering van een nieuwigheid’. Het proces van innovatie draait om zaken op een nieuwe en betere manier aan te pakken. Maar innovatie is meer dan alleen een technische verbetering van een product, dienst of businessmodel. Beter aanpakken betekent in deze context – beter aansluitend op de behoefte van de gebruiker. Dat kan een kwaliteitsimpuls zijn van een product, maar ook een afgeslankte service voor een lagere prijs.
Kort samengevat draait Blue Ocean Strategy om het creëren van compleet nieuwe industrieën door fundamentele differentiatie. Auteurs Kim en Mauborgne stellen dat het onverstandig is om je te storten in de bloederige strijd om het marktaandeel, om steeds nét de beste te zijn met een vrijwel vergelijkbaar product of dienst. Zij noemen dit een Red Ocean, waarin je elkaar kapot concurreert op prijs.
Theorie: blauwe en rode oceanen (2/2)
Het advies is om juist een Blue Ocean op te zoeken, een uncontested marketplace, oftwel een markt waar de competitie irrelevant is. De auteurs Kim en Mauborgne noemen dat waarde-innovatie. Dit betekent de waarde voor klanten vergroten door nieuwe voordelen en diensten te creëren en tegelijk de kosten te beperken door minder waardevolle kenmerken te elimineren.
Naast Cirque du Soleil zijn er nog tal van andere voorbeelden te noemen. EasyJet toonde aan dat een vliegreis ook zonder maaltijd kon en was de eerste lowbudget-vliegmaatschappij. Nintendo Wii focuste niet op grafische kwaliteit en surroundsound, maar op een briljante gamingexperience en versloeg daarmee een aantal gevestigde merken. eBay introduceerde zijn eigen blauwe oceaan met een nieuwe manier van handelen via internet.
Four-actions framework
Om waarde-innovatie te bereiken hebben Kim en Mauborgne een analyse-tool ontwikkeld: het Four-Actions Framework. Door vier kernvragen te stellen wordt de logica van een industrie en het gevestigde business-model ter discussie gesteld:
Eliminate/Elimineren:
Welke factoren waarop jouw industrie lang heeft geconcurreerd kun je elimineren?
Erase/Terugdringen:
Welke factoren zouden tot ruim onder de industrie-standaard teruggedrongen moeten worden?
Raise/Verheffen:
Welke factoren zouden tot ruim boven de industrie-standaard verheven moeten worden?
Create/Creëren:
Welke factoren die de industrie nog nooit heeft aangeboden zouden gecreëerd moeten worden?
http://www.newventure.nl/nl/lnv
http://www.iqs.nl/popup_test.cfm?textID=0