Eataly
TEKST: JORD ALTHUIZEN, FOTOGRAFIE: HUGO POTHARST
tell a
foodfriend
eerdere
edities
Eataly: Slow Food served fast
Eataly: het ultieme slow food concept
Eén van de snelst groeiende slow food concepten wereldwijd is Eataly. De formule van Eataly is gebaseerd op de filosofie van Slow Food en valt duidelijk in de smaak bij de consument. Sinds de opening van de eerste vestiging in Turijn in 2007 is Eataly gegroeid naar negen vestigingen in Italië, de Verenigde Staten en Japan. Food Inspiration bracht tijdens de Salone del Gusto eind oktober een bezoek aan de oudste Eataly vestiging in Turijn.
Het concept is een succesvol voorbeeld van ‘blurring’ en combineert retail, horeca en een kenniscentrum. Wij raakten diep onder de indruk. Dit concept speelt in op de meest actuele foodtrends: de behoefte aan echtheid, eerlijk eten en authenticiteit wordt bij Eataly op smakelijke wijze ingevuld. Met Eataly is de wereld een duurzaam voorbeeld van Slow Food rijker geworden.
www.eataly.it
Slow food voor de massa
Het concept van Eataly laat zien dat het mogelijk is om lokale ambachtelijke duurzaam geproduceerde specialiteiten betaalbaar te maken voor een breed publiek. Door direct bij de producent in te kopen, blijven de prijzen laag en kan Eataly de passie en het verhaal achter het product overbrengen op de consument. Met signing in de schappen, het kenniscentrum en foodevents inspireert het concept bezoekers om na te denken over voeding. Speerpunten daarbij zijn inkoop volgens de seizoenen, aandacht voor rijkdommen uit de eigen omgeving en het behoud van culinaire tradities en bereidingswijzen.
Door het pand heen zijn zeven restaurants verspreid, elk met een eigen thema dat aansluit bij de belendende afdelingen en uitgestalde producten. Zo kun je proeven van verse visbereidingen, ter plaatse gebakken pizza uit de steenoven of kom je even tot rust onder het genot van een glas wijn en een bord streekkazen of vleeswaren. De restaurants - waar uitsluitend met producten uit de schappen wordt gekookt - zorgen voor levendigheid en versterken de versbeleving van het concept.
De smaak van ambacht
Eataly richt zich op streekproducten; alles wat de omgeving aan heerlijkheden te bieden heeft, ligt hier in de schappen. In een onverwacht modern ingericht gebouw - verdeeld over drie verdiepingen - worden de streekjuweeltjes in de schijnwerpers gezet. In de vestiging in Turijn konden we maar moeilijk kiezen uit de rijk gesorteerde afdelingen: gedroogde vleeswaren en streekkazen, verse vlees en vis, een lokale markt voor fruit en groenten, vers gebrande koffie, ter plaatse gebakken brood en gebak en de specialiteiten uit de wijn- en bierkelder.
Eataly hanteert strenge richtlijnen bij de selectie van producten. Deze moeten niet alleen van onberispelijke kwaliteit zijn maar ook op ambachtelijke en ecologisch verantwoordelijke wijze zijn geproduceerd. De organisatie Slow Food ondersteunt Eataly bij de selectie van producenten en leveranciers en toont in het Presidia* gedeelte unieke lokale producten die consumenten kunnen verkennen en proeven. Daarnaast organiseert Slow Food verschillende lesprogramma’s voor het kenniscentrum die zich richten op het tegengaan van smaakvervlakking en het bijbrengen van de culinaire historie uit de streek.
Een presidium bestaat uit één of meerdere producenten van authentieke streekproducten die door Slow Food zijn erkend als cultureel erfgoed en bewaker van biodiversiteit.
*
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.eataly.it