Food Inspiration 56: Best of

Magazine cover

Vernieuwende soepconcepten

Jessica Schrier is met haar omgebouwde rode brandweerbus een opvallende verschijning op markten en festivals. Haar soepconcept Buskruid is tot in de puntjes uitgewerkt. Van de vrolijke plantjes en geblokte tafelkleedjes in de zomer tot de rode fleecedekentjes en vuurkorf in de winter. Ze wilde al tijden iets voor zichzelf beginnen, maar wist niet wat. “Ik hou van beweging, van onderweg zijn, van mensen om me heen, nieuwe plaatsen ontdekken en van lekker eten. ” Geïnspireerd door mobiele concepten op festivals, ontstond Buskruid.

Ze experimenteert graag en laat mensen proeven om ze te verleiden tot de aanschaf van een hele kop soep. Haar soepen maakt ze op basis van verse seizoensproducten. Ze kiest haar festivals en markten (en daarmee haar publiek) doelbewust uit. Zo staat ze op hippe festivals als Valtifest, Voltt en de Rollende Keukens en op de Sunday market in Amsterdam.

De KleinsteSoepfabriek (Leek, GR) ontwikkelt en produceert soepen nog op ambachtelijke wijze. Het kleine soepfabriekje is ontstaan als tegenreactie op de stijgende populariteit van convenience oplossingen. In de fabriek tref je slow cooking op schaal: de bouillon op basis van botten, beenderen en groenten staat hier urenlang te trekken. Oprichter Michel Jansen reist voor inspiratie de hele wereld over op zoek naar exotische ingrediënten. Dat leidt dan tot verrassende smaakcreaties als Palestijnse olijvensoep met linzen, Toscaanse herdersoep en Bombay sweet 'n sour currysoep.

De soepen worden verkocht in verschillende natuurwinkels en supermarkten. In De Kleinste soepwinkel – soeprestaurant is een betere naam – kun je de soepen uit de fabriek eten. Het interieur van het restaurant is strak, met als blikvanger de 4,5 meter lange stamtafel. Gasten schuiven hier gebroederlijk naast elkaar aan. De soepwinkel biedt ook take away voor thuis en soeplevering op kantoor. Daarnaast kun je de bijna 40 verschillende soorten soep ook in potten kopen. De kleinste soepkraam is het mobiele soepzusje waarmee evenementen, festivals en de seizoensmarkt in Zeeland worden bediend.

Soepwinkel KOM in de Rotterdamse wijk Kralingen laat zich inspireren door de rijke culturele verscheidenheid van haar omwonenden. Inspiratiebron zijn de lokale toko’s, de Turkse en Marokkaanse markten, exotische specerijen en oer-Hollandse vergeten groenten. De mix van culturen en keukens is bijzonder. Elke week staan er nieuwe smaken op de kaart zoals maïs-pastinaaksoep met kokos en sugar snaps of Zuid-Amerikaanse aardappel-pindasoep met kidneybonen.

De open keuken heeft een prominente plek in de zaak waardoor je de verse specerijen ruikt en je het kookproces rustig kunt bekijken. De inrichting is strak en zonder poespas. Het product – liefst zo gezond mogelijk – staat centraal. Naast soepen zijn er salades, hartige taart en brood met smeersels verkrijgbaar. Je kunt de soep ook ‘to-go’ bestellen en er is een soepbakfiets waarmee verse soep op locatie wordt verzorgd. Ter ere van de Architectuur Biennale is er tijdelijk een KOM pop-up in de Rotterdamse binnenstad.

Comme Soupe is een klein soephuisje in het centrum van Antwerpen waar je voor dagverse soep, broodjes en een goede kop koffie terecht kunt. Elke dag staan er drie verschillende soepen op het menu: een stevige maaltijdsoep, een soep van de dag en de suggestie van
de chef. Prijzen variëren van € 3,50 tot € 7,50. De soepen zijn in een normale (40 cl) en
grote (60 cl) portie te krijgen of per emmer (1 liter) te bestellen. Het menu wisselt regelmatig.
Je kunt de soep online bestellen en thuis of op het werk laten bezorgen. Deze wordt dan koud geleverd, zodat je hem alleen nog even hoeft op te warmen.

De open keuken heeft een prominente plek in de zaak waardoor je de verse specerijen ruikt en je het kookproces rustig kunt bekijken. De inrichting is strak en zonder poespas. Het product – liefst zo gezond mogelijk – staat centraal. Naast soepen zijn er salades, hartige taart en brood met smeersels verkrijgbaar. Je kunt de soep ook ‘to-go’ bestellen en er is een soepbakfiets waarmee verse soep op locatie wordt verzorgd.

Soup en Zo opende tien jaar geleden de eerste soepwinkel van Amsterdam. Het concept valt
in de smaak bij de gehaaste stadsmens die op zoek is naar snel en gezonde fast fresh food. Inmiddels zijn er twee vestigingen: een takeaway en een winkel met terras. De kaart is geen dag hetzelfde. Elke dag staan er minstens acht verschillende soepen op het menu, geïnspireerd door het seizoen en wereldsmaken. Alle soepen worden vers bereid en
minstens de helft is vegetarisch.

Ook salades en broodjes worden ter plekke gemaakt. Bij Soup enzo draait het niet alleen om de smaak maar ook de sfeer tijdens het eten. Daarom bedacht Soup enzo receptenboekjes met kookmuziek. ’ Soup en Jazz’ en binnenkort ook ‘Soup en Beats’ zijn te koop in de winkels en de webshop. Soup enzo werkt hiervoor samen met jazzcomponist Sebastian Gampert.

SoepMie is het mobiele bio-soepconcept van Mieke uit Antwerpen. Elke dag maakt zij twee verse seizoenssoepen, salades of een seizoensgerecht die online te bestellen zijn. Op de website kun je op de soepkalender zien welke soepen zij komende weken zal bereiden. De soep wordt koud bezorgd. Voor een supplement van € 0,20 krijg je de soep in een bakje geleverd, maar als je zelf servies hebt, mag dat ook. De soep wordt per bakfiets door Mieke persoonlijk voor lunchtijd afgeleverd bij bedrijven of thuis.

De soepen zijn biologisch en ingrediënten komen zoveel mogelijk van lokale boeren.
Alle verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Eind februari opent Mieke haar eigen bio
vega eethuisje, voor soep, broodjes, quiches en pasta’s) in Antwerpen.

Soup Lounge is een gezellige eetgelegenheid in Gent waar elke dag vier verse soepen op het menu prijken. De soep wordt standaard geserveerd met brood en een stuk fruit. Daarnaast zijn er salades en belegde broodjes. Alles is zowel verkrijgbaar voor consumptie ter plekke
als voor take away.

Rich Text

The Rich Text can be used to display any type of text on a page within MagStream. Just double-click on this text to open the editor and adjust this default text.

In lijn met de populariteit van de Aziatische keuken, groeit ook de populariteit van de Vietnamese Pho (ofwel Noodle soup). Pho 24 is de grootste fastservice keten van Vietnam en draait volledig om noedels. En met ongekend succes. De eerste outlet ging open in 2003. In juni 2010 stond de teller op 77 outlets, waarbij al meer dan 20 in het buitenland. Pho 24 wil voet aan de grond krijgen in alle wereldsteden en werkt hard aan verdere uitrol van het concept in Amerika en Europa. Ook andere ketens omarmen de pho, zoals de snelgroeiende Duitse keten MoschMosch. | Meer zien? Video

De soepen zijn biologisch en ingrediënten komen zoveel mogelijk van lokale boeren.
Alle verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Eind februari opent Mieke haar eigen bio
vega eethuisje, voor soep, broodjes, quiches en pasta’s) in Antwerpen.

Naast de pioniers van The Original Soup Man is er in Amerika Zoup! Zoup groeit snel rond Detroit, met meer dan 40 outlets. Dagelijks zijn er 12 soepen, waarbij gewisseld wordt uit honderden zelfontwikkelde recepturen. Op het soepmenu staan ook speciale variëteiten zoals lowfat, glutenvrij of vegetarisch. Zoup laat de gast proeven via kleine gratis sample cupjes. Tevens zijn er salades en broodjes. Prijzen variëren van 4,65 dollar tot 6,95 dollar voor een kom soep. Bestaande ketens serveren volgens Zoup vaak matige kwaliteit, dat was de reden dat oprichter Eric Ersher in 1997 startte met het produceren van kwalitatieve ambachtelijke soepen. Hieruit evolueerde uiteindelijk een franchise concept. |

Eind 2010 maakte Zoup het onderscheid duidelijk met een videoclip. Gebaseerd op de figuur The Soup Nazi uit de Amerikaanse TV-serie Seinfeld, die weer geïnspireerd was op de Iranese eigenaar van de keten The Original Soup Man, een concurrent van Zoup.

Meer zien? Bekijk de videoclip

Soep is hot. Soep is van alle tijden, van alle sociale lagen en van alle culinaire niveaus. In de afgelopen jaren zijn steeds meer ondernemers gestart met hun eigen (mobiele) soepconcept. Wel met wisselend succes. Goede kwaliteit, voldoende traffic en een goed smoelende uitstraling verhogen de slagingskans. We selecteerden 9 soeppioniers.

VERNIEUWENDE SOEPCONCEPTEN

Buskruid (mobiel concept)

Buskruid (mobiel concept)

De Kleinste Soepfabriek

De Kleinste Soepfabriek

KOM Soepwinkel

KOM Soepwinkel

Comme Soupe

Comme Soupe

Soup en zo

Soup en zo

Soepmie

Soepmie

Soup Lounge

Soup Lounge

Pho24 & Mosch Mosch

Pho24 & Mosch Mosch

Zoup

Zoup

Buskruid (mobiel concept)

De Kleinste Soepfabriek

KOM Soepwinkel

Comme Soupe

Soup en zo

Soepmie

Soup Lounge

Pho24 & Mosch Mosch

Zoup

Locatie: wisselend
Website: www.buskruid.com

Locatie: Kleine Overstraat 46, Deventer (winkel)
Website: www.kleinstesoepfabriek.nl

Locatie: Oudedijk 159a, Rotterdam
Website: www.komrotterdam.nl

Locatie: Hendrik Conscienceplein 11, Meir, Antwerpen
Website: www.commesoupe.be

Locatie: Jodenbreestraat 94a, Amsterdam / Nieuwe Spiegelstraat 54, Amsterdam
Website: www.soupenzo.nl

Locatie: wisselend / Oranjestraat 94, Antwerpen
Website: www.soepmie.be

Locatie: Zuivelbrugstraat 6, Gent
Website: www.souplounge.be


Websites: pho24.com.vn / www.moschmosch.com

Locatie: VS (regio Detroit)
Website: www.zoup.com

Tekst: Karin Egberink Video: Hans Westbeek Foto's: Diversen

@JORDALTHUIZEN

bekijk het hele magazine

SOEP VAN HET JAAR VERKIEZING

http://vimeo.com/22693338

http://vimeo.com/19335671

http://twitter.com/#!/kasiavermaire

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.buskruid.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.kleinstesoepfabriek.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.komrotterdam.nl

http://www.commesoupe.be/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.soupenzo.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.soepmie.be

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.souplounge.be

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://pho24.com.vn

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.moschmosch.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.zoup.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://foodinspiration43.shootmyfood.net

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://foodinspiration45.shootmyfood.net

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://foodinspiration43.shootmyfood.net

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://clk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=2056858&url=.http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Falbum%2Fla-valse-damelie%2Fid16439528%3Fi%3D16439459%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://foodinspiration45.shootmyfood.net

http://foodinspiration55.shootmyfood.net/#/13/Soep-van-het-Jaar-Verkiezing

Parels in de Zorg

Inspirational OpSmaak

Technology by MagStream Real Time Publishing