Spaanse Specialiteiten
Voor de Spanjaarden is voedsel het allerbelangrijkste in hun leven. Ze hebben geen behoefte aan innovatie of trendy design, als het eten maar goed is. Iedere streek in Spanje houdt zich stevig vast aan zijn manier van koken. Dit komt vooral door klimatologische en geografische factoren, maar ook de geschiedenis speelt hierin een grote rol.
Gerechten die wij als typische Spaans zien, zijn eigenlijk een mengeling van allerlei culturen, die de Spaanse keuken beïnvloed hebben. De Grieken brachten de olijfolie naar Spanje, de Romeinen intensiveerden de druiventeelt en de Carthagers en joden voegden allemaal iets van hun eigen keuken toe. De Moren hebben echter de grootste invloed uitgeoefend op de Spaanse gastronomie tijdens hun jarenlange overheersing van 700 tot 1200 na Chr. Ze voegden fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden en maakten combinaties van fruit, noten, vlees en vis. De rijst, die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtstreeks uit de Moorse eetcultuur.
Dankzij de ontdekking van Amerika in 1492 kwamen ook levensmiddelen uit de Nieuwe Wereld aan in Spanje en begon men deze te gebruiken bij het eten. Vanaf toen kende men smaken zoals vanille, chocolade, tomaat, verschillende soorten bonen en aardappelen, die allemaal tot op heden nog zeer belangrijk zijn in de Spaanse keuken.
Feiten
Spanjaarden eten vijf keer per dag, waarvan twee keer warm; bij de lunch en het avondeten. Spanjaarden zijn na Japanners de grootste visconsument ter wereldTijdens de zomermaanden zijn veel winkels gesloten tijdens de siësta. Grotere supermarkten en horecagelegenheden blijven wel open.
Wie een echte Spaanse keuken runt, moet zich sowieso aan deze maaltijden houden. Het is even dooreten, maar dan heb je ook wat. Een echte Spaanse uitgaansgelegenheid is dag en nacht open en er is áltijd wat te eten.
El desayuno (07.00-09.00)
Net als alle andere zuidelijke volkeren hebben de Spanjaarden niet veel op met ontbijt, maar ze gaan ’s morgens wel graag naar hun stamcafé voor een kop hete chocolademelk en vers gebakken churros.
El desayuno segundo (10.00-11.30)
Omdat het eerste ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 een tweede, stevig ontbijt met brood, eieren en worst.
La comida (14.00-16.00)
Over de snelheid van het leven in Spanje kunnen veel grapjes gemaakt worden, maar dat maakt wel dat het middagmaal een zeer belangrijke gebeurtenis is. Zelfs in de grote steden, met hun fast-food restaurants, gaan de mensen ‘s middags terug naar huis voor een goed middagmaal en een relaxte siësta. Er wordt dan uitgebreid getafeld, drie of vier gangen, waarbij wijn en brood niet mogen ontbreken.
In restaurants eet men dan graag het menu del dia. Deze driegangenmenu’s dateren uit de tijd van generaal Franco, die in een wet liet vastleggen dat alle hardwerkende arbeiders op werkdagen een goede voedzame maaltijd voor een redelijke prijs moesten krijgen.
La merienda (16.00-20.00)
Als de eetlust later op de middag toch nog wordt gewekt, is er nog altijd la merienda met zijn taarten, koekjes en zoetigheden en café solo of café con leche (zwarte koffie of koffie met melk).
La cena (21.00-23.00)
Het avondeten begint meestal pas om tien uur. Thuis stelt men zich tevreden met een lichte maaltijd, maar de Spanjaarden zien ook graag van dit maal af om te gaan flaneren. Van bar naar bar, één of meerdere glaasjes drinken en een paar onweerstaanbare Spaanse tapas eten. De kleine Spaanse tapas, ofwel de grande parade van de vele Spaanse specialiteiten, zijn de culinaire weerslag van een gezellige, afwisselende Spaanse levensstijl. Tapas eten is een dagelijks terugkerend ritueel. De kleine hapjes hebben een vaste plek in het leven van de Spaanse stedelingen en levensgenieters.
Download de Spaanse specialiteiten als PDF
Download de Spaanse keuken als PDF
HUECCO - PA MI GUERRERA
<< 1/4
2/4
3/4
4/4 >>
ANNE-JULIE VAN BEVER
@ MOODEJO
TEKST:
@ MOODEJO
De Spaanse keuken: een waaier aan diversiteit
De F&B-sector is de grootste industriële sector in Spanje en is één van de belangrijkste pijlers van de Spaanse economie. Een gemiddelde Spanjaard geeft ongeveer 14% van zijn inkomen uit aan eten en drinken. Het land heeft het hoogste aantal bars en restaurants per capita van de EU en er zijn zo’n 141 Michelinrestaurants in Spanje.
Hans bezocht een Spaanse jamonerie.
Kijk mee!
http://webshop.foodinspiration.nl/index.php?route=product/product&path=60&product_id=91
assets/foodinspiration55/9c4d_spaanse specialiteiten.pdf