Talent van de Toekomst
EINDHOVEN DE GEKSTE BESTE
De Talent van de Toekomst Bokaal is dit jaar gewonnen door het koksteam van de Rooie Pannen in Eindhoven. De jonge winnaars zijn Danny van Herk, Rob Bruggink en Niels van der Heijden zijn apetrots op hun resultaat. Zij bleven als beste over uit een zinderende strijd van zestien teams van verschillende culinaire vakopleidingen.
De koks in opleiding werden beoordeeld op hun creativiteit, bereidingstechnieken, de cuisson, de smaak en de opmaak. De jury bestond uit onder meer tweesterrenchef Onno Kokmeijer en Aliance Gastronomique voorzitter Gerrit Greveling. Zij waren onder de indruk van de creatieve en innovatieve vondsten van de winnaars en de tomeloze energie van alle beginnende gastronomen. Ook de manier waarop de studenten zich staande wisten te houden in de hectische keuken was bewonderenswaardig. De winnaars mogen een jaar lang de titel Talent van de Toekomst dragen.
Voor het eerst was er dit jaar ook een wedstrijd voor het vaak onderbelichte vak van gastheer en gastvrouw. Ook hier werd hard tegen hard gestreden om de Gastvrijheidsprijs. Kristie David en Christine Bos van ROC Leiden streken hier met de eer. De deelnemers werden beoordeeld op gastvrijheid, ontvangst, wijn-spijscombinatie en op het maken van een amuse cocktail.
Bekijk hier het socialmediaverslag (Storify)
Talent van de Toekomst is een initiatief van Koppert Cress en Miele, dat jonge gastronomische talenten in Nederland een platform biedt om met elkaar de strijd aan te gaan. Vanuit de verschillende opleidingen zullen zestien teams, zowel van de witte als de zwarte brigade, zich aan elkaar meten in een black box-opdracht.
De witte brigade wordt beoordeeld op creativiteit, techniek, cuisson, smaak en presentatie. Voor de zwarte brigade ligt de focus van de vakjury op gastvrijheid, ontvangst, wijn-spijscombinaties en het maken van een amuse-cocktail.
Food Inspiration sprak de winnaars van vorig jaar, die met een nieuwe teamgenoot dit jaar hun titel verdedigen. Zij vertelden ons wat wedstrijdkoken voor hen betekent en wat hun dromen en ambities zijn. Klik op het filmpje hiernaast om hen te leren kennen.
Ton Ververs
eigenaar en gastheer van Restaurant Bibelot
Jurylid Talent van de Toekomst voor de zwarte brigade
‘Als lid van de zwarte brigade moet je het totale pakket kunnen beheersen, van ontvangst tot presentatie en vakkennis, en voor zowel wijn als spijs weten wat je op tafel zet, waar het vandaan komt en hoe het smaakt. Gastvrijheid is een vak, het is meer dan alleen borden transporteren. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor gastvrijheid, ook op tv en in de bladen, maar de zwarte brigade is hierin achter gebleven. Het is belangrijk dat we mensen weer bewust gaan maken van het feit dat gastvrijheid even essentieel is voor de ervaring van de gast als het eten.’
Marcel de Leeuw
executive Chef DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station
Jurylid Talent van de Toekomst voor de witte brigade
‘Ik vind Talent van de Toekomst een goed initiatief. Vroeger heb ik zelf ook veel wedstrijden gekookt. Het belangrijkste wat je hiervan leert is anticiperen. Tijdens een wedstrijd kunnen er altijd dingen misgaan, hoeveel ervaring je ook hebt. Hierop kunnen anticiperen en reageren is erg belangrijk.’
Koks hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de nieuwe wereldsterren. Dit is voor de bediening niet gebeurd, terwijl zij even belangrijk zijn in het geheel. De wedstrijd legt nu dan ook eindelijk de nadruk op de combinatie van de witte en de zwarte brigade.’
Tekst: Myrthe Scholte | Video: Lukas Vlaar
Talent van de Toekomst is een initiatief van Koppert Cress en Miele dat jonge gastronomische talenten in Nederland met elkaar de strijd aan laat gaan om de titel nieuwe driesterrenchef en topgastheer/-vrouw te bemachtigen.
Food Inspiration Talents is de mediapartner van Talent van de Toekomst.