Marrakech-2
JANNAT - HABIBI ALA NEYATO
Marrakech in the mix
Tekst & foto’s: Esmée Schönfeldt | www.studiobranding.nl
Marrakech is een stad vol kleur, met een uitbundig nachtleven en een warme mentaliteit. Vanaf Eindhoven is het ongeveer 3,5 uur vliegen. Samen met een goede vriendin toog trendwatcher Esmée Schönfeldt begin maart met twee volle koffers en een bucketlist ‘must-visit cocktailspots’ naar Marrakech. Women on a mission. De opdracht: maak een reportage over edgy, sophisticated, vernieuwende cocktails. De club-scene in Marrakech gaat sky high. Vergeet Ibiza, Marrakech belooft nóg meer. Met het zomerseizoen in aantocht biedt deze stad volop drinkspiration.
Alcoholvrij
Het club- en nachtleven van Marrakech is extreem en uitbundig. “Voor ons nuchtere Hollandse meiden is het even wennen: meisjes worden per taxi afgezet, waarna ze hun brede tandpastaglimlach tonen en heupwiegend over de rode loper paraderen en de club betreden. Op de eerste avond bezoeken we een club op Avenue Mohammed VI en gaan ook wij over de rode loper. De clubgangers zitten in kleine groepen aan lage tafeltjes, meestal met een waterpijp. We raken aan de praat met de manager, die ons twee cocktails aanbiedt.”
Alcoholvrije cocktails welteverstaan, op melkbasis.
In een land waar een groot deel van de bevolking uit geloofsovertuiging geen alcohol drinkt, zijn alcoholvrije cocktails erg populair. De Atlas bijvoorbeeld, die bestaat uit banaan, amandelmelk en mintsiroop en de Fraicheur Oasis, met mintsiroop, jus d'orange en melk. Dat er geen alcohol in zit doet geen afbreuk aan de impact: de verkwikkende werking van de mint is een goede start van een lange, zwoele dansavond.
Valentijn cocktailbowl
“Bij restaurant Epicurien treffen we een onalledaags recept op de kaart. Restaurantmanager Elias Assem introduceerde de cocktail oorspronkelijk op Valentijnsdag, maar hij veroverde een permanente plek op de kaart." Assem bedacht een romantische smaakcombinatie waarin geven en delen centraal staan. Deze cocktail wordt geserveerd in een grote bowl met rozenblaadjes, lychee- en aardbeiensiroop, citroen, limoensap, mint, rum en grenadine.
Het is een indrukwekkend spektakel om te zien hoe deze cocktail gemaakt wordt, en het resultaat mag er zijn: een zoete melange met een verkwikkend effect, gepresenteerd in een indrukwekkend grote bowl. Er wordt veel werk van gemaakt; de barman is bijna een half uur bezig met het bereiden van deze eyecatcher. Hier maak je vrienden mee.
Epicurien (bar in het Casino van Marrakech): Facebook
Biercocktails
Biercocktails zijn in korte tijd erg populair geworden in Marokko. Een andere ‘must-try’ bij Epicurien is dan ook de La Luna. Deze biercocktail staat pas een aantal maanden op de kaart, maar is nu al een daverend succes. De cocktail van karamelsiroop, rum en bier wordt in een longdrinkglas uitgeschonken, waardoor het er luxe uitziet.
De karamel stijgt langzaam naar de bovenkant van het glas en een deel van de karamel en rum verspreidt zich over de cocktail, waardoor het geheel er na verloop van tijd wat smoezelig uitziet. Grappig detail: de bruisende, lichte cocktail wordt vaak specifiek met Heineken besteld.
L’apero: tapas & cocktails
L'apero is zo’n restaurantconcept dat vanaf het moment van opening een doorslaand succes is. Deze populaire tapas-cocktailbar ligt een beetje verscholen in kunstenaarswijk Gueliz. Sinds een jaar geopend, maar nu al regelmatig beschreven als de 'meest populaire bar van Marrakech'.
“In het strak ingerichte barretje, met een menu van tapas en een ruim gesorteerde cocktailbar, maakt de barman speciaal voor ons zijn signature recept: een bloedrode cocktail met verse aardbeien, genaamd Achref.” Drinken met mate en genieten met passie, is het devies. De wodka, kersenlikeur (Maraschino), ananassap, aardbei en framboos prikkelen je smaakpapillen. De entourage, de vorm van het glas, de zoetheid, de kleur en bovenal de hartstocht van het bereiden dragen daar allemaal aan bij. “Wat ons betreft wordt dit de nieuwe Cosmopolitan.”
L’apero: Facebook
Kechmara: zelfgestookte rum
Te midden van de Rue de la Liberté ligt een pareltje: Kechmara. Het heet een bar-restaurant, maar is beter te vergelijken met een jazzcafé met kunstexposities en een ruime cocktailbar. De cocktails die hier worden geschonken, komen voort uit een echt horecahart. Zo stookt eigenaar Eric zijn eigen rum op basis van banaan, kiwi en framboos, laat hij in andere flessen vanille intrekken en maakt hij smaakvolle citroenrum. Eric is een vakman vol passie en creativiteit, wat je terugziet op zijn menukaart. Twee van zijn smaakmakers:
John Lychee: Wittechocoladelikeur, aardbeiensiroop, lycheepuree, limoensap en wodka. De drank heeft een aparte textuur door de lycheepuree, de grenadine zorgt juist voor een mooi contrast met de witte substantie.
Marrakech ice tea: De traditionele ingrediënten zijn wodka, tequila, gin, witte rum, triple sec, sweet & sour en ice tea. In plaats van ice tea gebruikt Eric spuitwater, waardoor de cocktail minder zoet smaakt en extra fris is.
Kechmara: www.kechmara.com
Cocktail bites
Bij de cocktails worden meestal ‘bites’ geserveerd, kleine huisgemaakte koekjes. Vrij pittig van smaak, met olijven, paprika en lokale specerijen. De bites zijn een aangename zoute afwisseling op de overwegend zoete cocktails. Ook amandelen zijn een gangbare cocktailbite; ongezouten zijn ze een fijne smaakneutralisator. Partjes banaan en stukjes appel zijn een delicatesse om te eten bij licht bittere of zware cocktails.
Kahoolawe:
vernoemd naar de streek op Hawaii waar de cocktail door de barmanager van Kechmara bedacht werd.
Ingrediënten:
witte rum
Malibu
meloen
ananas
citroensap.
John Lychee:
De lycheepuree geeft een bijzondere textuur aan deze cocktail; de grenadine zorgt voor een visueel contrast.
Ingrediënten:
wittechocoladelikeur
aardbeiensiroop
lycheepuree
wodka.
Lava flow (alcoholvrij):
Een genot voor iedereen die van tropisch zoet en kokos houdt. Subtiel en niet machtig. Een aparte, indrukwekkend combinatie met crème fraîche in cocktailvorm.
Ingrediënten:
kokosmelk
crème fraîche
ananas
aardbeiensiroop.
La Luna
Een frisse sensatie van de zeer populaire biercocktails.
Ingrediënten:
Karamelsiroop, bier (bij voorkeur Heineken) en rum.
Cocktail Marocain (alcoholvrij):
deze cocktail verrast qua smaak, maar ook qua vormgeving. De felle kleuren staan symbool voor Marokko. Door de verse ingrediënten is deze cocktail vooral in de zomer populair.
Ingrediënten:
jus d'orange
komkommer
wortel
grenadine.
Esmée’s Top 5 Marrakech Mixes
<< 1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7 >>
X
http://www.youtube.com/watch?v=6W5sNIM4U8c
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.studiobranding.nl
http://www.facebook.com/pages/LEPICURIEN-MARRAKECH-Official-page/116570398373482
http://www.facebook.com/l.apero1
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.kechmara.com/