Mood inspiration
IN COPRODUCTION
WITH VENUEZ HOSPITALITY
& STYLE MAGAZINE
In deze Mood Inspiration zetten we de schijnwerper op twee ondernemers die elk op geheel eigen wijze hun stempel drukken op hun concept. De één door zijn gewaagde focus op het product. De ander voor zijn keuze voor materialen en ruimten. Het resultaat:twee unieke locaties met een heel eigen verhaal.
WORM is een instituut voor avant-gardistische recreatie in Rotterdam. Het bestaat uit een kunstenaarscollectief, een open podium en een Parallelle Universiteit met workshops en DIY-werkplaatsen voor film, muziek en media. Het instituut is na een tijdelijke locatie nu permanent gehuisvest in een klassiek pand aan de Witte de Withstraat in het bruisende culturele hart van Rotterdam.
RIJSEL In een woonwijk in Amsterdam, in een voormalige huishoudschool, is restaurant Rijsel gevestigd. Ondernemer Pieter Smits wilde eerder al een zaak starten, maar zijn werk en collega’s bij de Goudfazant – waar hij al drie jaar werkte – bevielen zo goed dat hij er eigenlijk niet weg wilde. Toen het pand aan de Marcusstraat op de markt kwam, benaderden de pandeigenaars de Goudfazant met de vraag of zij interesse hadden. Niels Wouters, een van de initiators, was gelijk enthousiast. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en zijn voorstel om me te helpen bij de inrichting gaf de doorslag om het te doen.”
WORM
PAND
Het pand werd ooit gebouwd als kantoor en drukkerij voor het NRC en deed enige tijd dienst als filmmuseum. 2012Architecten was verantwoordelijk voor de herindeling van het pand, waarin zij hebben geprobeerd alle functies ruimtelijk en functioneel met elkaar te verbinden. De publieksruimten, kantoren en concertzaal hebben elk hun eigen materialen en sfeer. Vanuit de entreehal zijn alle ruimtes zichtbaar. Architect Césare Peeren: “We hebben de ingang verplaatst waardoor de entree precies in het midden van alle ruimten uitkomt. Hierdoor ontstaat er transparantie.
der >>
WORM
OOGSTKAART 2012
Architecten staat erom bekend dat zij door hergebruik van materialen toegevoegde waarde creëren voor nieuwe producten en gebouwen. Césare: “We maken een schets op basis van het programma van eisen en de structuur van het gebouw. Eerst inventariseren we wat er aan materiaal beschikbaar is en maken we een zogenaamde ‘oogstkaart’. We kijken wat we in de omgeving kunnen halen. We bedenken niet van tevoren hoe het ontwerp eruit komt te zien. Het beschikbare materiaal bepaalt de verschijningsvorm. Uiteraard moet een ontwerp wel goed functioneren. Ons ontwerp is een combinatie van functionaliteit, ergonomie en het beschikbare materiaal.”
WORM
ARCHIEFKASTEN
De publieksruimte bestaat uit een winkel waar boeken, muziek en films worden verkocht. Ook kunnen bezoekers een film huren die ze achterin de ruimte kunnen bekijken. Tijdens activiteiten is ook de bar geopend. “De publieksruimte zit in een voormalige koelcel; het archief van het filmmuseum. Toen wij voor het eerst in dit pand kwamen, werden de archiefkasten ontkoppeld omdat het pand ‘bezemschoon’ opgeleverd moest worden. De kasten zouden eigenlijk naar het oud ijzer gaan”, aldus Césare. “We wisten nog niet wat we ermee wilden doen, maar ze waren zo mooi dat hergebruik vaststond.” Inmiddels fungeert een deel van de kasten als archief, is een gedeelte gebruikt als winkelinventaris en is het resterende deel verbouwd tot mobiele zitplaatsen bij de bar. “Je kunt de zeven banken tegen elkaar aan rollen tot een negen meter lange biertafel of er separate zitjes voor vier personen van maken. ’s Avonds geeft de opstelling vaak aanleiding tot sociale interactie.”
HERGEBRUIK
Vrijwel alle materialen zijn hergebruikt. Het hout van de banken en krukken is afkomstig van kabelhaspels. De vloer en de lambrisering is gemaakt van trespa panelen; de voormalige deuren van kleedkamers en lockers afkomstig uit het failliete Tropicana zwembad. Ze zijn gezandstraald, wat een mooi motief oplevert. Oude reclameborden zijn verzaagd tot kleurrijke winkelinrichting en het lichtplan is energiezuinig. Kortom, buiten funky is Worm duurzaamheid ten top.
Worm
Boomgaardsstraat 71
3012 XA Rotterdam
http://www.worm.org
RIJSEL
FRANSE INBOEDEL
“Ik had het idee om een Frans-Vlaams eetconcept op te zetten en wilde dit vertalen naar het interieur. Niels heeft het vermogen om met weinig middelen iets heel moois maken. We hebben het hele interieur bij elkaar gescharreld, het merendeel vond Niels tijdens zijn vakantie in Frankrijk. De tafelonderstellen komen uit Frankrijk en we hebben er zelf tafelbladen op geklust. De ramen kregen vitrage en werden voorzien van vensterbanken met roodgevlekt marmer. De grootste investering was de rôtissoire rotisserie. Die hebben we zelf uit Parijs gehaald.”
RIJSEL
VLAAMSE NO-NONSENSE
“De naam Rijsel is de Vlaamse naam voor de Noord-Franse industriestad Lille. De robuuste, Bourgondische restaurants in de omgeving hebben me altijd aangesproken. Je hebt daar veel ‘vreetschuren’, met een heel basic interieur, waar de focus volledig ligt op de producten. Zo kunnen ze hele toegankelijke prijzen bieden voor goed eten en goede wijn. Een groot voorbeeld is restaurant Siphon in Damme, ergens in de middle of nowhere, op het Vlaamse platteland. Ik heb daar laatst met het hele team gegeten om te laten zien wat ik ambieer: de kracht van de eenvoud. We serveren als hoofdgerecht standaard gebakken aardappelen en sla met een goed stuk vlees of vis met een gastronomische saus. Een combinatie van Vlaamse no-nonsense met Franse gastronomie. Ik vind de kracht van de keuken dat ze er niets weggooien. We werken veel met slachtafval en zetten gewoon kraanwater op tafel. Dat vind ik duurzaam ondernemen.”
RIJSEL
REURING
“Door mijn werk bij Hotel de Goudfazant heb ik een goed netwerk. Heel Amsterdam kwam daar. Daar profiteer ik nu van. Veel mensen komen kijken wat ik ervan heb gemaakt. Toch blijf ik op mijn hoede. Je kunt een volle bak hebben, omdat je nieuw bent. Maar ik ben wel blij dat er gasten zijn die inmiddels al drie keer terug zijn gekomen. We hanteren een persoonlijke benadering, stellen ons voor als gasten binnenkomen. Je ziet sommige Amsterdammers daarvan schrikken. Het is losjes. Jassen mogen over de stoel of we verwijzen de gasten naar de garderobe. Alles is transparant en open. Je kunt de koks en afwassers gewoon aan het werk zien. We creëren bewust reuring. Als mensen bij een reservering vragen naar een rustige tafel, dan verwijzen we ze door naar een ander restaurant. De verlichting staat ook bewust fel. Daar krijgen we nogal wat commentaar op van de Amsterdamse dames, maar het versterkt het buitenlandse gevoel. En je ziet tenminste wat je op je bord krijgt, want dat is toch belangrijk bij het uit eten gaan.”
Rijsel Rotisserie
Marcusstraat 52B
1091TK Amsterdam
http://www.rijsel.com
MOOD INSPIRATION
PASSIE VOOR PRODUCT
TEKST: PAULA PLANTINGA | FOTOGRAFIE: JIM ELLAM
RIJSEL
» RIJSEL
WORM
» WORM
KLIK HIERBOVEN OM DE 2 CONCEPTEN
TE BEKIJKEN
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.worm.org
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.rijsel.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl/