Food Inspiration De Beste chef ter wereld

Magazine cover

Shoot My Food Quiz

KANEEL
Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld. Er bestaan vele soorten. maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel (uit Sri Lanka) - welke zeer fijn, zacht en geurig is - en cassia (uit China) welke wat branderiger en zoeter van smaak is.
De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat en dan het liefst aan de kust. Deze boom behoort tot dezelfde familie als laurier en avocado.
Een kaneelstokje ontstaat doordat de dunne binnenbast van de scheuten van de kaneelboom zich na het fermentatieproces oprollen. Bij het drogen verkleuren de stengels naar de typische geel-bruine kleur.

AND THE WINNER IS
Dit keer bent u er massaal ingetuind.
Waar een beetje trucage al niet toe
kan leiden. Het was namelijk niet een
vanillepeul of –stokje, maar kaneel!
Slechts twee inzenders gaven het
goede antwoord en ontvangen daarom
allebei het boekje ‘de gelukkige
manager’ geschreven door onze
hoofdredacteur
Hans Steenbergen.

Omstreeks 2800 voor Christus wordt kaneel al genoemd in een chinees kruidenboek. De Egyptenaren gebruikten kaneel in hun parfum. Ook in de Bijbel was kaneel bekend. Het werd zo hoog gewaardeerd, dat kaneel zelfs een waardig geschenk kon zijn voor koningen en andere hoogheden.

“Dat is nog uit de kaneeltijd” = dat is nog uit de gouden eeuw
Het spreekwoord grijpt terug naar de tijd van de VOC. Vanaf 1580 hadden de Portugezen heerschappij over Ceylon en daarbij ook over de kaneel. De Engelsen hebben deze monopolie nog even overgenomen, totdat de Nederlanders er in slaagden kaneel op plantages in Indonesië te verbouwen.

Kaneel is niet alleen doeltreffend voor mensen met diarree en artritis of mensen die last hebben van allergieën of zweren, maar kan ook heilzaam zijn voor mensen met diabetes van het type 2.
Dat blijkt uit onderzoek van een Maleisische universiteit. De studie duurde drie jaar en bracht aan het licht dat kanzeel dezelfde werking heeft als insuline.

Fotografie & inhoud: Yvette Magrijn, Always Close to Food

Denk je te weten wat het is?
Mail dan je antwoord, samen met je naam en adresgegevens naar: redactie@foodinspiration.nl
o.v.v. WWWeetje.
En en maak kans op het boek:
Eat Love; Food Concepts door Eating Designer Marije Vogelzang.

gratis
aanmelden

tell a
foodfriend

eerdere
edities

“Hij is boven zijn kaneelwater gestegen”
Hij is dronken of op zijn minst bedwelmd.

In vroegere tijden werd kaneelschors namelijk als afrodisiacum gezien en ontbrak in geen liefdesdrank. Nu wordt kaneel vooral gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten en kan goed gecombineerd worden met citrusvruchten. Geen andere voedselgeur is zo verbonden met de Kerst als kaneel.
Als het buiten koud is schept de geur van kaneel een sfeer van geborgenheid en vertrouwen.

redactie@foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

Foodfun

Colofon

Technology by MagStream Real Time Publishing