Jamie's Garden #6

9 januari 2017 - Jamie van de Pol

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Summer is coming

Dat betekent voorbereidingen treffen voor de moestuin. Van de volkstuinverenging heb ik een zaaikalender gekregen en een lijst om zaadjes en planten te bestellen. De voorbereidingen kunnen nu echt beginnen.

Het gereedschap dat ik straks ga gebruiken in mijn tuin moet ik ook kunnen opbergen. Daarom heb ik zelf een kastje ontworpen waar ik mijn spullen op kan bergen, emmers kwijt kan en op kan werken.

Deze maand kan ik alles voor mijn werktafel bij elkaar gaan zoeken en deze in elkaar zetten. Samen met mijn werktafel heb ik een rek ontworpen waar mijn komkommerplant op kan groeien.

Ik merkte dat een komkommerplant echt ruimte nodig heeft om te groeien en ook ergens aan vast moet kunnen groeien. Om een goede oogst te krijgen moet ik aandacht besteden aan het opbinden.

Favorite vegetables

De voorbereidingen zijn in volle gang, en de bedjes zijn ook voor een grootdeel al verdeelt. Dit zijn mijn favoriete groenten die ik ga verbouwen het eerste jaar:

Heeft er iemand nog leuke tips voor groenten/bloemen om ook toe te voegen aan mijn moestuin? Mailen!

- Knoflook update -

Kleine bostuin

Naast Jamie’s Garden staat er in de achtertuin nog steeds de kruidenbak, hierin heb ik al een aantal kruiden gepoot. De bedoeling is dat deze helemaal vol komt te staan met verschillende kruiden, door elkaar heen. En dan de natuur zijn gang laten gaan.

Hiermee hoop ik het idee te krijgen van een bostuin, in dit geval alleen de eerste laag, de kruiden.

- Kruiden bak op dit moment - 

Bij een echte bostuin wordt er geteeld in lagen. Fruitbomen, struiken van kleinfruit, klimmers, vaste groenten en kruiden staan door elkaar. Deze vormen een productief en weinig werk vragend stuk tuin.

Poten & oogsten

Na het poten van de kruiden is het meeste werk gebeurd. Er moet wel eens worden gesnoeid, maar verder is het vooral oogsten, en de kruiden gebruiken voor heerlijke gerechten!

Door het zelf verbouwen van groenten en kruiden word ik veel bewuster van wat de natuur allemaal kan en krijg ik meer respect voor de producten waarmee ik werk, ik kan niet wachten om recepten te bereiden met mijn eigen groenten en kruiden.

Keep you posted!