http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het verhaal van de diners

19 december 2016    Jelle Steenbergen   

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

De ouderwetse diners zoals we die kennen uit bijvoorbeeld ‘Seinfeld’ zijn daar een goed voorbeeld van. Zo ook Katz's delicatessen, al sinds 1888 niet weg te denken uit het straatbeeld van New York. Fotograaf Ann-Sophie Deldycke nam er voor Food Inspiration al eerder een kijkje in de keuken. Plekken zoals Katz's zijn de ‘antidotes to urban loneliness’, en daar is ook in de moderne tijd nog steeds behoefte aan.

Het Kafenion

Deze diners worden in New York ook wel Greek Coffee Shops genoemd, omdat ze vooral in vroeger tijden voornamelijk gerund werden door Griekse immigranten. Zij namen aan het begin van de vorige eeuw het concept van het kafenion mee vanuit Griekenland. Meer nog dan simpelweg een plek voor koffie en kleine maaltijden waren de kafenions het sociale hart van het dorp. Eenmaal in America, duurde het niet lang voordat het kafenion in nieuwe vorm niet meer weg te denken was uit het Amerikaanse straatbeeld.

Net Niet

Het verhaal van de diner is het verhaal van net niet, van de permanente underdog. Door de jaren heen is de ontwikkeling getekend door een continue strijd om de nog altijd enigszins armzalige reputatie op te schroeven naar een vorm van ‘respectibility’ en klasse. Het is een strijd die niet gewonnen kan worden, en eigenlijk moeten we dat ook niet willen. Diners zijn niet classy, dat is juist hun kracht. Het is de onderbelichte kant van de American dream, de vechters die dag in dag uit keihard werken, die nooit en te nimmer opgeven. Rotsen in de branding, die elke economische storm van de laatste 100 jaar doorstaan hebben. Niet lullen maar poetsen.

Safe Spaces

Wie bij een diner binnenstapt, stapt niet zo zeer terug in de tijd als er volledig buiten. Het zijn plekken waar het moderne stadse leven met alle clichématige haast en tijdsdruk op pauze gezet wordt. Het zijn geen oases van rust, tenzij je met rust gelaten wil worden. Het zijn ook geen discussiefora, tenzij je wilt discussiëren. Het zijn ‘judgement free zones’, waar je drie uur over een kopje koffie mag doen zonder dat iemand je erop aankijkt. Diners waren al ‘safe spaces’ voordat het woord überhaupt uitgevonden was.

Anti hip

Het daadwerkelijke eten is van ondergeschikt belang. De menukaarten zijn ellenlange boekwerken, anti hip en daardoor bijna weer trendy. Waar de moderne zaken vaak alles uit de kast halen om elk element van keuzestress bij hun klanten weg te nemen gaat het er bij de diner vooral om dat er voor iedereen een optie is. Het is bijna een manier om het aanbod te personaliseren door gewoon alles op de kaart te zetten. Ook dit is een uitvloeisel van de continue queeste naar klasse. Immers, als de buurman een nieuw gerecht heeft, kan je zelf niet achterblijven. Kapitalistisch one-upsmanship in oervorm.

Melting pot

Het ideaal van Amerika als smeltkroes van de wereldculturen is old as time, maar dat betekent niet dat het ook verouderd is. In New York zijn vrijwel alle nationaliteiten vertegenwoordigd, maar net als in elke andere grote stad gaat het individu vaak verloren in de maalstroom van de metropool. Diners zijn juist de plekken waar de klanten kunnen komen om zich deel van een geheel te voelen. Het zijn de ‘antidotes to urban loneliness’, plekken met een gemeenschap en een cultureel gemeengoed van acceptatie, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Er is in de samenleving een grote behoefte aan een ‘reconnect’, een manier om opnieuw een binding te maken met elkaar. Er is een drang naar echte verhalen van echte mensen. Diners zijn plekken waar die binding nooit verdwenen is, plekken waar het echte verhaal al meer dan honderd jaar leeft, plekken die je moet koesteren, juist nu.

 

Foto's: Ann-Sophie Deldycke.

Meer over Katz in Food Inspiration Magazine 115: Go Pro

Dit artikel verscheen al eerder in verkorte vorm op Trendement

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Agenda