http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Winnaars hebben een plan

28 november 2016    Hans Steenbergen   

En verliezers een excuus. Ik schrijf over de extra taak van foodentrepreneurs in Nederland.

Schrale eetcultuur

Van de honderd ondernemers die ik spreek, klagen er zestig. Het gaat niet goed met ons restaurant/winkel omdat…en hier komen de redenen in willekeurige volgorde: ‘De consument/gast houdt de hand op de knip; de klant/gast heeft geen zin in meer een feestje; hij houdt niet van kwaliteit maar kiest voor goedkoop; ik heb last van oneerlijke concurrentie; als kleine zelfstandige word ik gek van alle regels.’ Ik heb een bloedhekel aan klagers maar op één punt geef ik de hen gelijk: onze eetcultuur is schraal.

 

Van hier tot Tokio

Ik ben in 2014 met mijn foodvrienden op reis geweest naar Tokio. Als je die smetteloze stad met ruim 30 miljoen inwoners bezoekt, leer je de norm kennen. De zuiverheid van de producten, de esthetiek van de presentatie, de ontwikkelde smaak van de Japanner: de Japanse keuken is een van de mooiste  ter wereld. De puurheid van het product geeft er de doorslag. In restaurants is de kunst van het weglaten essentieel. Hoe beter de kwaliteit van het product, hoe hoger de omzet. In Nederland gaan we gaan niet zo diep met ons streven naar kwaliteit. We zijn niet zo fijnbesnaard en subtiel. We kijken kritisch naar wat het kost en nemen gemakkelijk met minder genoegen – iets dat ondenkbaar is voor de Japanner die altijd zal streven naar het beste. Ik geef de klager dus gelijk op éen punt: onze eetcultuur is eerder zuinig dan gul. Maar wat heb je aan dat gelijk als je in de polder mooie producten en gerechten aan de man wil brengen? Niets.

 

Winnaars en verliezers

Topcoach Marc Lammers gebruikt in zijn route naar het succes een krachtige nietsontziende oneliner. Een uitspraak die als een spiegel werkt en alle zeurverhalen ontmaskert als onmacht en onvermogen.

‘Verliezers hebben een excuus, winnaars een plan’.

Niet de problemen beginnen bij de ondernemer, zegt Lammers, maar wel alle oplossingen. En als de kennis, energie en kwaliteit van de ondernemer te kort schiet, rest hem vaak niets anders dan de buitenwereld te beschuldigen van het opwerpen van onneembare barrières. Elke foodondernemer in Nederland moet daarom in de spiegel kijken. En nietsontziend vaststellen dat hij een grotere opdracht heeft in dit land. U bent niet alleen restaurateur of winkelier maar ook automatisch ambassadeur van de Nederlandse eetcultuur die in wording is. Met een nimmer aflatend enthousiasme helpt u de smaak van de Nederlander ontwikkelen. U leert hen proeven, u leert hen genieten. Het masterplan van alle foodondernemers van Nederland is de Nederlander leren te genieten van mooie kwaliteitsproducten.

En als we dat allemaal fanatiek blijven doen – en niet meer klagen -  dan gaan we winnen.

 

Foto: a paulchu shot

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Agenda