http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Warenhuizen met delicatessen

22 november 2016    Hans Steenbergen   

Eataly is het meest overtuigende voorbeeld van blurring: de combinatie van retail met horeca.

Most impressive

Ik ben diep onder de indruk van Eataly, de culinaire megamarkt met Italiaanse delicatessen, restaurants, koffiestations, broodbakkers, supermarkt – en dat alles onder één dak. De eerste winkel opende in 2007 in Turijn en daarna is het concept in sneltreinvaart de wereld over gegaan met vestigingen in Japan, Dubai en de VS. In 2010 opende een vestiging in New York aan fifth avenue: met een oppervlakte van bijna 5000 vierkante meter en 70 miljoen dollar omzet per jaar kom je ogen en vooral smaakpapillen te kort. Wat een ontdekkingstocht, en wat kun je er als foodprofessional veel van leren. Een nog grotere opende eind 2014 in Chicago en daar heb ik in mei vorig jaar geluncht aan een veggie-foodbar: heerlijk verse groenten in het zicht van de gast gesneden, gewassen, gegrilld, gekruid. Met een glas frisse witte wijn erbij kun je je niet beter wensen: hier kan geen restaurant tegenop.

 

Multisensorische totaalervaring

Want hoe ze hier de bijzondere kazen, broden, olijfolies, vleeswaren, koffies, pasta’s, olijven, wijnen, boeken verkopen is baanbrekend. Een betere manier van ‘storytelling’ – het verhaal achter het product vertellen – vind je nergens. De integriteit van het product en de producent staat voorop en wordt overal in de winkel visueel vertelt met schitterende fotografie en teksten. De versheid en puurheid van het product wordt elke minuut van je bezoek onderstreept door de passie van de vele medewerkers die de Italiaanse producten à la minute voor je bereiden. Als klant word je ondergedompeld in een multisensorische totaalervaring met goed eten in de hoofdrol.

 

Overtuigend blurring

Eataly is het meest overtuigende voorbeeld van ‘blurring’, de samensmelting van horeca met foodretail. Wie dacht dat de verkoop van artisinale producten altijd kleinschalig zou blijven heeft het mis. Eataly is een teken van de nieuwe tijd die eraan komt: een wereldwijde hernieuwde bewustwording over kwaliteit, herkomst en gezondheid van eten. Steeds duidelijker wordt dat de gezondheidseffecten van het westers dieet – met te veel vlees, suiker, zout en vet – desastreus zijn.  Steeds krachtiger wordt de roep om ambachtelijke producten in plaats magnetronmaaltijden. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda