http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Ultieme gastvrijheid

14 november 2016    Hans Steenbergen   

Gastvrijheid is van een vreemde een vriend maken. Ik doe verslag van een onverwachte ervaring in een bioscoop.

Het gastvrije gebaar

 

Ik mag de wereld rondreizen op zoek naar de nieuwste, hipste, coolste restaurants, foodmarkten, foodoutlets en hotels. Prachtig vak hoor, maar de ware gastvrijheid vind je soms om de hoek. Het gastvrije gebaar betovert je, verwarmt je en doet je welkom voelen. En die boodschap van hart tot hart is een van de sleutels naar succes.

Het gebeurde op een zondagavond. Nota bene in de bioscoop, de plek die niet bepaald bekend staat als het epicentrum van gastvrijheid. Een kind in ons gezelschap wordt onwel en moet worden opgehaald door moeder. De vrouwelijke manager ziet ons de zaal uitgaan en informeert naar de oorzaak van onze onderbreking. En ter plekke – in onze beleving volstrekt spontaan – geeft ze een tegoedbon mee aan het misselijke kind dat zijn film moet missen. En als ik terugkeer naar de zaal krijg ik ook nog een gratis kaartje voor een volgende keer omdat ik 20 minuten van de film heb gemist.

Wow.

Dit is dus een wow-ervaring door voortreffelijk service. Dit is een verkorte cursus ‘hoe overtref ik de verwachtingen van de gast’. Dit is een bezwaard gemoed omsmeden tot een juichend hart.

 

Definitie van gastvrijheid

 

De kortste definitie van gastvrijheid die ik ken is de volgende: gastvrijheid is de kunst om van een vreemde een vriend te maken. Hoe doe je dat?

De eerste opdracht is zo aantrekkelijk te zijn dat iemand wordt aangetrokken om bij u naar binnen te stappen. Heeft uw bedrijf stopkracht? Is de aanblik zo uitnodigend dat je er als een magneet naar toegetrokken wordt? Eenmaal binnen pakt u hem met strik en al in, zodat hij, stamelend van geluk, huiswaarts keert met het vaste verlangen zo snel mogelijk naar uw zaak terug te keren.

Hoe zorg je ervoor dat de gast als een blije aardbei uw bedrijf uit huppelt?

Kom achter die verrekte balie/bar/desk vandaan, die immense barrière tussen u en de gast. Ga aan de deur staan, geef ze een hand binnenkomst en zeg: ‘Ik ben blij dat u er bent’. Laat ze iets nieuws proeven uit de grote gastronomische schatkamer van u en kijk wat er dan gebeurt met de sfeer in uw zaak. Iedereen, gasten en medewerkers, gaan schijnen als een lentezonnetje en elke hand die u geeft en oprechte lach die u schenkt, blijkt een geweldige investering in loyaliteit te zijn. Zo’n welkom is honderd keer effectiever dan de nietszeggende advertentie in het lokale weekblad of een bericht op Facebook. En het kost u niets.

Dus wat houdt u tegen?

Foto: reynermedia

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda