http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Van Peruaanse bodem

18 januari 2016    Lotte Bronswijk   

Wat kunnen wij van de Peruaanse keuken leren? Food designer Lotte Bronswijk zocht het uit.

De Peruaanse keuken is langzaamaan Nederland aan het veroveren. En nadat ik een paar maanden in Peru heb doorgebracht snap ik dit best.. ik ben namelijk ook groot fan van alles wat ik daar heb mogen proeven. Maar wat maakt de Peruaanse cuisine nou zo bijzonder? En wat kunnen wij hier in Nederland van leren? 

Diversiteit in de keuken

'De Peruaanse cuisine is erg divers. Zo krijg je in de jungle een compleet ander bord voorgeschoteld dan in de kustgebieden. Maar één woord staat overal centraal, en dat is ‘lokaal’. Ver van het water af zal je bijvoorbeeld geen Ceviche geserveerd krijgen. Dit rauwe visgerecht dat ondertussen ook Nederland aan het veroveren is, wordt van oudsher alleen tijdens de lunchtijd geserveerd in de kunstgebieden, als de vis vers gevangen is en net is binnengebracht. Klinkt heel logisch eigenlijk.'

Home grown

'En zo zijn er nog wel meer voorbeelden: in iedere grote stad in Peru vindt je markten waar vrouwen groenten en fruit uit eigen tuin verkopen, vers van eigen bodem. In iedere regio in Peru groeien weer andere exotische vruchten. En echt waar, een vriendin uit Lima had nog nooit gehoord van een vrucht uit de noordelijke junglegebieden totdat ik erover begon. In de jungle kreeg ik vers gevangen vis geserveerd uit de Amazone, ook bij het ontbijt.. want dat is nou eenmaal wat er voor handen is daar. En in de hooggebergtes kauwen de gidsen non-stop op Coca bladeren, een lokale remedie tegen hoogteziekte. Waarom kan het in Nederland niet zo zijn? En dan bedoel ik niet het exotische tintje, maar wél het koken van eigen bodem.'

Creatief met maïs

'Ik zie je al denken…”Maar wat groeit er nou in ons koude kikkerlandje?” Dat is geen excuus hoor, ook de Peruanen hebben met dit probleem te maken. In de hooggebergtes en de jungle groeit ook niet zomaar alles. Het toverwoord hiervoor is creativiteit. Zo kennen de Peruanen bijvoorbeeld oneindig veel gerechten met maïs, een gewas wat wel goed groeit op de Peruaanse bodem. Het varieert van geroosterde maïs tot maïsdrankjes, maïspasteitjes en noem het maar op. En deze typisch Peruaanse gerechten verschillen ook weer van streek tot streek. De tradities en gewoontes zijn aangepast aan de leefomgeving.'

Eerlijk, puur en lokaal

'Wat de Peruaanse keuken voor mij zo bijzonder maakt is exact wat ik hierboven beschrijf: Eerlijk, puur en vooral van eigen bodem. En dan kunnen wij wel de Peruaanse keuken naar Nederland gaan halen, maar moeten we niet juist onze eigen Ceviche creëren? Trots zijn op wat we hier al hebben en daarmee aan de slag gaan? Hoe kunnen we met onze oer-Hollandse knolgewassen zo’n interessant gerecht maken dat het aan de andere kant van de wereld opgemerkt wordt? Hier ligt volgens mij de échte uitdaging. Wie durft ‘m aan?'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda