http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Van Peruaanse bodem

18 januari 2016    Lotte Bronswijk   

Wat kunnen wij van de Peruaanse keuken leren? Food designer Lotte Bronswijk zocht het uit.

De Peruaanse keuken is langzaamaan Nederland aan het veroveren. En nadat ik een paar maanden in Peru heb doorgebracht snap ik dit best.. ik ben namelijk ook groot fan van alles wat ik daar heb mogen proeven. Maar wat maakt de Peruaanse cuisine nou zo bijzonder? En wat kunnen wij hier in Nederland van leren? 

Diversiteit in de keuken

'De Peruaanse cuisine is erg divers. Zo krijg je in de jungle een compleet ander bord voorgeschoteld dan in de kustgebieden. Maar één woord staat overal centraal, en dat is ‘lokaal’. Ver van het water af zal je bijvoorbeeld geen Ceviche geserveerd krijgen. Dit rauwe visgerecht dat ondertussen ook Nederland aan het veroveren is, wordt van oudsher alleen tijdens de lunchtijd geserveerd in de kunstgebieden, als de vis vers gevangen is en net is binnengebracht. Klinkt heel logisch eigenlijk.'

Home grown

'En zo zijn er nog wel meer voorbeelden: in iedere grote stad in Peru vindt je markten waar vrouwen groenten en fruit uit eigen tuin verkopen, vers van eigen bodem. In iedere regio in Peru groeien weer andere exotische vruchten. En echt waar, een vriendin uit Lima had nog nooit gehoord van een vrucht uit de noordelijke junglegebieden totdat ik erover begon. In de jungle kreeg ik vers gevangen vis geserveerd uit de Amazone, ook bij het ontbijt.. want dat is nou eenmaal wat er voor handen is daar. En in de hooggebergtes kauwen de gidsen non-stop op Coca bladeren, een lokale remedie tegen hoogteziekte. Waarom kan het in Nederland niet zo zijn? En dan bedoel ik niet het exotische tintje, maar wél het koken van eigen bodem.'

Creatief met maïs

'Ik zie je al denken…”Maar wat groeit er nou in ons koude kikkerlandje?” Dat is geen excuus hoor, ook de Peruanen hebben met dit probleem te maken. In de hooggebergtes en de jungle groeit ook niet zomaar alles. Het toverwoord hiervoor is creativiteit. Zo kennen de Peruanen bijvoorbeeld oneindig veel gerechten met maïs, een gewas wat wel goed groeit op de Peruaanse bodem. Het varieert van geroosterde maïs tot maïsdrankjes, maïspasteitjes en noem het maar op. En deze typisch Peruaanse gerechten verschillen ook weer van streek tot streek. De tradities en gewoontes zijn aangepast aan de leefomgeving.'

Eerlijk, puur en lokaal

'Wat de Peruaanse keuken voor mij zo bijzonder maakt is exact wat ik hierboven beschrijf: Eerlijk, puur en vooral van eigen bodem. En dan kunnen wij wel de Peruaanse keuken naar Nederland gaan halen, maar moeten we niet juist onze eigen Ceviche creëren? Trots zijn op wat we hier al hebben en daarmee aan de slag gaan? Hoe kunnen we met onze oer-Hollandse knolgewassen zo’n interessant gerecht maken dat het aan de andere kant van de wereld opgemerkt wordt? Hier ligt volgens mij de échte uitdaging. Wie durft ‘m aan?'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda