http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Banen-boulevard wordt foodiestraat

21 december 2015    Karin Egberink   

Blogger @KarinEgberink ziet haar straat in #Utrecht veranderen in een foodie-straat. Could be worse…

‘Twee jaar geleden ben ik binnen Utrecht verhuisd van de gezellige multiculti wijk Lombok naar de andere kant van de stad. Naar de Biltstraat, bekend van het spelletje Monopoly. En in Utrecht beter bekend als de “banen-boulevard”, met talloze uitzendbureaus.’ 

Veranderend karakter

‘Toen ik aan de Biltstraat ging wonen, zag ik dat het karakter begon te veranderen. In twee jaar tijd is deze banen-boulevard veranderd in de opkomende foodiestraat van de domstad. En als echte (slow) foodie vind ik dit natuurlijk helemaal niet erg! Van healthy salades, bio vis en vlees, Italiaans, winkeltjes voor kaas-lovers, wijndrinkers of bierliefhebbers.’

Little Italy

‘Liefhebbers van antipasti, pasta en goede pizza kunnen hun hart ophalen. Op de hoek van de Biltstraat en de Wittevrouwensingel is recent Spaghetteria geopend. Een hippe pastabar, bekend uit Amsterdam. Aan gezellige grote tafels kun je aanschuiven voor verse, zelfgemaakte pasta’s gemaakt volgens traditionele Italiaanse recepten. Geniet daarna nog van hun tiramisu of hun scroppino.’

Lekkere pastagerechten bij Spaghetteria

‘Italiaanse wijnliefhebber? Je loopt zo naar de overkant, naar wijnbar Vino Veritas. Eigenaar Giovanni Chiarini komt uit Bologna, Italië. Zijn passie voor goede wijnen en mooie producten uit zijn vaderland wilde hij graag delen en is meer dan een jaar geleden gestart met zijn eigen wijnbar. Er is een uitgebreide wijnkaart maar leuker is je te laten verrassen door het advies van Giovanni.’

Lekkere Italiaanse wijnen bij Vino Veritas

‘Bij restaurant Aandacht voor Eten wordt gewerkt met pure producten door de twee broers Dimitri en David. Op de menukaart heerlijke antipasti, pasta, risotto, vis-en vlees hoofdgerechten en klassiekers zoals pannacotta. Aanrader is de familietafel: antipasti en acht of negen kleinere gerechtjes om gezellig te delen met de hele tafel. Het restaurant heeft een gezellige authentieke sfeer met een geheime tuin achterin.’ 


‘Twee deuren verder zit houtovenpizzeria Bastacosi. Geen dikke bodems en veel ingrediënten. Nee, een heerlijke knapperige dunne bodem en pure ingrediënten waardoor deze pizza’s niet zo zwaar zijn. Mijn persoonlijke favo: Pizza Napoletana. Tomatensaus, limoen-ricotta, knoflook, ansjovis, olijven, kappertjes en oregano. Delicious! De keuken is open waardoor je goed zicht hebt op de prachtige betegelde houtoven. Bij Bastacosi werken ze volgens een semi-selfservice concept. De bestelling plaatst je zelf bij de counter en je drankje mag je zelf uit de koeling pakken. Een glas of fles wijn wordt wel aan tafel geserveerd.’

Duurzaam, bio & healthy


‘Aan het begin van de straat, op het hoekje tegenover Spaghetteria, zit saladebar Crop. Hier kun je terecht voor yoghurt met homemade granola, heerlijke sandwiches van biologisch landbrood en gezonde maaltijdsalades die ter plekke voor je worden gemaakt. Om lekker daar op te eten, mee te nemen voor thuis of via TringTring laten bezorgen in heel Utrecht.’

Crop serveert heerlijke granola, biologische sandwiches en verse salades 

‘Restaurant De Keuken van Gastmaal werkt op een zo duurzaam mogelijke manier. Ze hebben een kleine kaart met ingrediënten uit het seizoen, biologisch en/of uit de buurt. Vegetariër? Er wordt door chef-kok Erik veel gekookt met groente in de hoofdrol.’

‘Als ik een dagje thuis werk ga ik graag naar De Keuken van Thijs voor lunch. Thijs Rullens opende in 2012 zijn eigen lunchgelegenheid met biologische botterhammen, verse producten en door Thijs zelf bereid in zijn keuken.’

‘Graag bio boodschappen doen? Op de Biltstraat zit een biologische viswinkel, Visgilde Lijffijt & de Jong en slager Gerrit Takke. Wat verderop zit de supermarkt Superfair. Heel tof is de recyclebar waar je bijvoorbeeld batterijen, cartridges en kurken kunt inleveren.’

De recyclebar bij Superfair

Mooie wijn en speciaal bier

‘Sinds 1987 is Bert’s Bierhuis dé bierspecialist in Midden-Nederland. Met keuze uit meer dan 800 speciaal bieren is dit ook niet zo gek. Van een Belgische tripel, Thaise Singa tot een Amerikaanse IPA maar ook mooie glazen in alle soorten en maten. De medewerkers kunnen je aan de hand van je smaak goed advies geven. Wil je je nog meer verdiepen? Ga dan eens naar een van de bier & spijs proeverijen op zaterdagavonden.’

‘Meer een wijnliefhebber? Dan loop je gewoon naar de buren. Bij Well of Wine adviseren Patrick van Leeuwen en Gerard Peters je graag. Gerard is een oude rot in het vak en is al jaren lang het gezicht op de Biltstraat als slijter en wijnwinkel. Afgelopen zomer verhuisde hij zijn winkel naar de overkant, naar een wat groter pand. Wat een prachtige winkel met mooie wijnen, whisky’s en ander gedistilleerd. Loop je even door dan kom je in het proeflokaal met daarachter de tuin waar in de zomer het goed vertoeven is!’

Brood en kaas


‘The new kid on the block is bakker Neplenbroek met achterin gezellige tafeltjes om te genieten van een ontbijt, lunch of taartje. Peek en van Beurden Delicatessen op de Nachtegaalstraat opende voor de zomer Pakhuis- Kaas, Boter en Eieren op de Biltstraat. Een knusse kaaswinkel met zowel Hollandse kaas als heerlijke buitenlandse kaasjes, nootjes en vleeswaren.’

En meer…


‘En er is nog meer… Fan van Indonesisch? Neem dan eens een kijkje bij Indonesia Asli of Resto Santai. Bij eetcafé Bram kun je terecht voor klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje. Restaurant Inspired staat bekend om zijn ‘Crushi’: in tempura beslag gefrituurde sushi. Zin in een Gin & Tonic of een Mojito. Ga dan eens langs bij Union Salsa Latin Lounge. Deze salsa dansschool opende deze zomer een gezellige lounge En als laatste… Stach Food opent hier binnenkort de grootste vestiging van Utrecht.’
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Foodkings.nl @FoodkingsNL
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op i… https://t.co/PwQQPA6qxe"

Food Inspiration @foodinspiration
"Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op i… https://t.co/VLqudvr72J"

yvonne breevaart @GMlovelie67xxx
"RT @FlavourFeed: #MakeHummusNotWar Cook For Syria is now a global food movement. Out latest feed follows its recent ventures. Take a look o… "

Amanda Arena @ladyarena4
"#calamari al sugo #homemade #squid #food #foodporn #foodlovers #foodinspiration #cuisine https://t.co/CiRx54Iwig"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #01: The End of Good Enough. https://t.co/fa9PX03PX4"

Tom Vanderlinden @tomvdl1978
"RT @foodinspiration: Foodtrend #01 voor 2018: The End of Good Enough. Het tijdperk van instagrammable food is aangebroken. Als foodconcept… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Foodtrend #01 voor 2018: The End of Good Enough. Het tijdperk van instagrammable food is aangebroken. Als foodconce… https://t.co/5lEDvu11au"

TRY FOODS @TryFoods
"Hier ist es ein Foto von unserem Wochenende in Hamburg! Vielen Dank an alle, die unser Stand bei dem… https://t.co/L5KVPsbx8l"

Flavour Feed @FlavourFeed
"#MakeHummusNotWar Cook For Syria is now a global food movement. Out latest feed follows its recent ventures. Take a… https://t.co/f90xBIxdQC"

Agenda