http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een bordje Peruaanse kost

3 december 2015    Lotte Bronswijk   

Food designer Lotte Bronswijk kwam in #Peru de aguaje tegen. Hoe smaakt die dan?

De Peruaanse keuken past perfect bij de trend van dit moment: puur en eerlijk, maar absoluut niet saai! Afgelopen zomer heb ik ruim twee maanden van de Peruaanse cuisine genoten. Er ging een wereld voor me open.


Tijdens mijn rondreis door Peru ontdekte ik dat de lokale gerechten verschillen van stad tot streek. Dit komt door de enorme variëteit aan klimaten, maar ook de vermenging van culturen draagt mee aan de verscheidenheid van de lokale gerechten. Ik was vooral onder de indruk van de jungle cuisine, en ben daarom enige tijd blijven hangen in Iquitos, de grootste stad ter wereld die niet over land te bereiken is.

Betoverende aanblik

Het is dinsdag 28 juli 2015 en het is fris in Lima. De lucht is grijs en grauw. Ik ben blij dat ik vannacht naar de jungle vertrek. Om vijf uur ’s ochtends vertrekt mijn vliegtuig naar Iquitos. Dat betekend om twee uur 's nachts opstaan. De grootste party-animals van het hostel liggen nog niet eens te slapen als ik mijn spullen pak. De vlucht verloopt gelukkig soepeltjes. Als we er bijna zijn heb ik vanuit mijn vliegtuigraampje uitzicht over het Amazone-gebied. Een indrukwekkend groen landschap zo ver je kunt kijken, waar de kronkelende rivier dwars doorheen loopt. Een betoverend aanblik.

 


Zo gauw ik het vliegtuig uitstap begint de cultuurshock. En dat in één en hetzelfde land. Het is ontzettend warm en vochtig hier, wat een verschil! Een soort tuktuk (het meest gebruikte openbaar vervoer in deze junglestad) brengt me naar mijn hostel. Ik fris me even op en ga de stad verkennen. Heel overweldigend. Zoveel verkeer, mensen die iets van je willen, geuren, kleuren, viezigheid en hitte. Overal op straat staan mensen met kleine kraampjes eten te verkopen.

Zoet of zuur?

En hier gebeurt het. Daar liggen ze te shinen. Ik heb al aardig wat van Peru gezien, maar deze vrucht is me onbekend. Een oud vrouwtje heeft een teil op schoot voor de helft gevuld met water. Hierin liggen vruchten in ter grootte van een eitje. Ze hebben een prachtige paarse slangenhuid. Het dametje is deze heel geduldig aan het verwijderen. Er komt fel oranje vruchtvlees tevoorschijn. Ik vind het altijd spannend om nieuwe dingen te proberen. De aantrekkingskracht van het onbekende. Zal het zoet zijn of juist zuur? Hoe wordt het eigenlijk gegeten? En hoe kan ik het combineren? De vrucht fascineert me vanaf het eerste moment.

 

Die middag zie ik de locals met waterijsjes lopen en natuurlijk wil ik er ook gelijk een. Ik stop bij een meneer die ijsjes verkoop en wijs het donkergele ijsje aan waar ik iedereen mee zie lopen. 'Aguaje', zegt hij, en samen herhalen we het woord een paar keer. Het aguaje-ijsje smaakt geweldig! Het heeft een compacte structuur en beetje nootachtige smaak. Niet té zoet, maar wel verfrissend. 

Een tandenbrekertje

Later kom ik erachter dat aguaje de naam is van het fruit dat de oude vrouw verkocht. Ondertussen durf ik me hier ook wel aan te wagen. Ik koop een zakje van vier gepelde aguajes. Een vriendin vertelde me dat ze veel te enthousiast in de vrucht beet en bijna haar tanden brak op de grote pit erin. Deze beginnersfout wil ik niet maken en ik begin met mijn tanden het vruchtvlees van de pit af te schrapen als een echte local. Oeh, dat is even schrikken. Het vruchtvlees is taai en de pure vrucht is zuur van smaak. Niet echt mijn ding. De locals dippen hun aguaje vaak in een beetje zout, waardoor het een hartig hapje wordt. Ik houd het de rest van mijn tijd in Iquitos toch maar bij de aguaje-sapjes en -ijsjes die wel lekker zoet zijn.

Aguaje is de Peruaanse naam voor de vrucht van de Mauritiuspalm. Tijdens een bezoek aan de Amazone, het natuurlijke habitat van deze palmsoort, kom ik nog veel meer te weten over de fascinerende vrucht. Ik kom er bijvoorbeeld achter dat aguaje in de junglecommunities vooral populair is onder de vrouwen, omdat het bekend staat als een vrucht die de vrouwelijkheid stimuleert. Deze naam heeft het te danken aan het hoge fyto-oestrogeen gehalte. Of het echt waar is weet ik niet, maar op internet zijn de aguaje “wonderpoedertjes” in ieder geval volop verkrijgbaar.

Uitstervende vrouwtjesbomen

Voor het eerst sta ik oog in oog met de immense palmbomen die de aguaje-vruchten produceert. Hele trossen hangen aan de bomen. Mijn gids vertelt me dat de locals de bomen kappen om de vruchten te kunnen oogsten. Hierdoor zijn de vrouwtjesbomen aan het uitsterven. Op dit moment is mijn gids bezig met een programma om de aguaje op een duurzame manier te oogsten. De werknemers klimmen langs de stam omhoog om bij de vruchten te komen, zodat de palmen behouden blijven. Een prachtig initiatief.

Met dank aan: Tapiche Reserve
Foto’s: Dana Beraldo & Dan Perlman
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda