http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Smakelijke samples

27 november 2015    Frank Lindner   

Je omzet verhogen door te investeren in samples? Ja beweert @Frank_Lindner #horeca

Zien eten, doet eten. Dat merk je als ondernemer of bediening wanneer er in de zaak aan één tafel een portie bitterballen wordt besteld. Als vanzelf volgen er snel meer tafels. Start nummer één met tosti’s, dan worden tosti’s vervolgens de hardloper van het moment.

Kijk, proef, koop

Maar gasten laten voorproeven is ook een uitstekende kickstarter. Ik sprak laatst met Martijn van De Gebroeders Wolf uit Amsterdam. Samen met compagnon Tom verwerken ze alles van Nederlandse ganzen. Op de eerste streekmarkt waar ze stonden hadden ze hun worsten van gans mooi uitgestald, maar was er niets te proeven. De keer erop deden ze wel aan sampling en de verkopen stegen zienderogen. Voor de horeca dan ook mijn oproep om meer te gaan samplen. Het kost extra tijd en geld, maar wat als je hierdoor gasten naar je zaak weet te verleiden die anders niet over de drempel stappen?

Op het juiste moment

Het overkwam me toen ik na een meeting laatst nog wat zat te werken bij Spaces aan de Zuidas in Amsterdam. Een heer van het inpandige restaurant ging alle flexwerkers langs met een schaal waarop hij kleine proefhapjes had van het daggerecht. Een heerlijk lauwwarm stukje hartige taart met quinoa. Mooi gepresenteerd op een prikker, servetje erbij. Helemaal af. En op het precies juiste moment, het was immers 12.30. Lunchtijd.

Voor je naamsbekendheid

Helaas moest ik mezelf haasten naar een volgende afspraak, maar ik kreeg een prima indruk van de kwaliteit die ze daar in het restaurant van Spaces bieden. Volgende keer dat ik er werk blijf ik zeker lunchen. En nu heb ik in de afgelopen 100 woorden al 3x Spaces laten vallen. Voor je mond-tot-mondreclame en naamsbekendheid is sampling dus ook goed.

Dus, get out there! Sample je suf, verleid en verhoog je omzet. Klein beetje investeren om flink te renderen! Kan niet, mag niet, overheid? Dan doe jet het toch guerrilla-stijl? You rock!

Reacties

anonymous
Mike Sercanyan - 28-11-2015 12:24
"Hoi Frank, ik kan dit alleen maar beamen. Heb nu een paar keer meegemaakt dat ik met vrienden even gezellig ging borrelen, en dat er ineens een flammkuchen op een mooi rond houten plateau de tafel op werd geschoven. Mooi in puntjes gesneden, maar precies één punt per persoon. Je eetlust wordt opgewekt en je besteld er zonder pardon zo drie bij! Het wordt gezelliger, "samen eten is immers liefde delen", we krijgen wat meer dorst waardoor er één á twee drankjes pp meer op de rekening staan. En die 50/75 euro extra wordt met alle liefde betaald. Mijn conclusie: investeren in samples loont! "
anonymous
Frank Lindner - 02-12-2015 14:25
"Hi Mike, dank voor je reactie en het delen van je ervaringen. Hoe meer positieve voorbeelden, hoe beter! Cheers, Frank "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Winnaars hebben een plan

En verliezers een excuus. Ik schrijf over de extra taak van foodentrepreneurs in Nederland.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Routt Badger @routtbadger
"Moroccan Orange & Cardamom Cake,.... #foodphoto #foodinspiration #fruits #customcakes https://t.co/xhcv1pW4WI https://t.co/DVzPOyDOD5"

MDIVADOMESTICA @MDIVADOMESTICA
"Countdown to the outdoor market! 🌱 #yqr #yqrfood #foodblog #foodblogger #farmersmarket #foodinspiration #yqrliving… https://t.co/0tt4jcBbrl"

Katie Meehan @_katiemeehan
"Looking for some #FoodInspiration. Healthy food recipes, food blogs etc. Send me your suggestions! "

Frank Hensens @fhensens
"RT @MaaikedeReuver: Kaartverkoop gestart voor foodprofessional festival #foodunplugged op 23 juni. by @foodinspirat… https://t.co/hGCJcRRy60"

Frank Punte @frankpunte
"RT @Juliciousnl: Wat een top eerste #fipioneers bijeenkomst van @foodinspiration! Wat een energie! #foodie #fipioneers #julicious "

Food Inspiration @foodinspiration
"Inspiring story the making: @chantalarnts en @Frank_Lindner waren bij The Malt Vault in #Utrecht. @saidbijary schen… https://t.co/ibLFTH6WjH"

FusionSaturdays @MST @thecitysbest718
"#food #foodporn #foodie #foody #foodofinstagram #foodpornography #foodinspiration #foodism… https://t.co/LSMdDF49fi"

marieke laméris @mariekelameris
"RT @foodinspiration: We gaan weer unplugged rocken tijdens #foodunplugged op 23 juni! https://t.co/CbEnEIx9Vs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @MaaikedeReuver: Kaartverkoop gestart voor foodprofessional festival #foodunplugged op 23 juni. by @foodinspirat… https://t.co/hGCJcRRy60"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: We gaan weer unplugged rocken tijdens #foodunplugged op 23 juni! https://t.co/CbEnEIx9Vs"

Agenda