http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Vinke the vegan chef

29 oktober 2015    Femke van den Heuvel   

Edwin Vinke (@krommewatergang) blijkt een mega vegan chef tijdens #Steinbeisser, blogt @Vlamindepan.

Het liedje ‘Roland The Roadie & Gertrude The Groupie’ van Dr. Hook & The Medicine Show zingt door mijn hoofd als ik mag aansluiten bij een spektakel in het Lloyd Hotel in Amsterdam

Samen werken

Dit keer werk ik samen met Edwin Vinke en zijn team van het tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang, zeer bekend om zijn zilte smaken en de kennis van de lokale ingrediënten. Een topper in Nederland die fantastische smaken combineert met robuuste maar verfijnde gerechten. Niet drie drupjes op een bord met een blaadje sla, geen foampjes, maar echte gerechten.

Voeding is motor

Zoals jullie inmiddels weten, en sorry als ik in de herhaling val, verlang ik naar smaakexplosies op het bord. Kunstig gevormd, met respect voor dier en duurzaamheid en een feest voor mijn spijsvertering. Ik kan het niet helpen, maar voor mij blijft voeding de motor van mijn lijf. Anno 2015 is gezondheid bovendien het thema van het jaar.

Kan het, lukt het?

Edwin gaat al heel wat jaren mee in de top van Nederland. Deze chef heeft vele trends zien komen en gaan. Ik was dus heel benieuwd hoe hij met een geheel plantaardig concept weet om te gaan. Ga er maar aanstaan als chef, hoge verwachtingen, telkens weer iets nieuws brengen, iedere keer weer jezelf opnieuw uitvinden door middel van je gerechten. Kan het, lukt het?

Iedere dag een lepel

Het was een feest deze editie van het Steinbeiser event. De locatie was prachtig, met een stellage was de zaal omgetoverd tot een strandhuis. Geluiden van de zee, bewegende planten achter witte constructies. Vier kunstenaars hadden zich ontfermd over het servies en het bestek. Prachtige stukken van uitgeholde pompoentjes tot marmeren gegraveerde platen, wit keramiek met zilveren lepels erin. Een kunstenaar had een jaar lang iedere dag één houten lepel gemaakt.

 

Verruimd, breder, overtroffen

En Edwin Vinke? Die heeft zichzelf verruimd, breder getrokken, misschien zelfs wel overtroffen. De chef die in ons eerste gesprek tegen me zei, dat hij ‘niets wist van plantaardig eten’, heeft ieder stukje informatie opgezogen, zich eigen gemaakt, ieder product verkend en in z’n armen gesloten.

Zingende peulvruchten

Zijn gerechten waren gang na gang prachtige verrassingen. Van zilte smaken en zeewier, tot gefermenteerde wortel. Van pompoen gemarineerd in duindoornbes en gebrande tofu, tot aardpeerchips in het dessert Het was een feestje. Een chef die peulvruchten kan laten ‘zingen’ wanneer hij ze combineert met granen.

Open voor ontwikkelingen

Ik vind het bewonderenswaardig wanneer iemand zich zo openstelt voor nieuwe ontwikkelingen. Dat iemand zo nieuwsgierig blijft en een hele open houding heeft. Dank je Edwin en je fantastische team, dank je Martin voor deze prachtige editie! Ik ben heel gelukkig dat ik mijn kleine deeltje heb mogen bijdragen.


Waar waren de vegans?

In mij huist nu een heuse Roland the roadie die meereist en Gertrude the groupie die staat te trappelen voor de volgende editie. Ik heb alleen een klein puntje van kritiek, en wel op de veganisten. Where the hell were you? Uitverkochte avonden, maar slechts een handjevol veganisten aan tafel. Jullie hebben wat gemist…

Tijd om te doorgronden

Het was overdonderend. Ieder stuk bestek en elk bord heeft een eigen verhaal. Het tafelkleed, de omgeving, de chef en het eten. Ieder product dat is gebruikt, heeft een verhaal over diens uitvinder, de achtergronden en het hoe en waarom. Je hebt een heel jaar nodig - net zolang als de productietijd van de houten lepels - om alles goed te kunnen doorgronden.

Foto's: Caroline Prange

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Tagliatelle with porcini, basil and shaved parmigiano reggiano. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/XXObVv8blD"

Michiel @Michielstweets
"So true... The End of good enough... is the new trend in the market. #foodinspiration https://t.co/AAaGmasf1t"

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Charles Ager @CharlesAger
"Happy #NationalPumpkinCheesecakeDay 🎃 Celebrate by baking one yourself, we found a great recipe:… https://t.co/i99fZ6v2c3"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @Hanssteenbergen: Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPz"

Natalie Lorrant @NatalieLorrant
"Secrets Behind Famous Southern #recipes. #cheese #foodinspiration https://t.co/cDlPw7BNJH https://t.co/2CA2vZ7EnA"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Mmmm ... something special about Marcona @almonds. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/GrjYVHaXY0"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat was je leuk! @foodinspiration #fidays https://t.co/VyXpNKmFl4"

Doug Koob @dougkoob
"Amsterdam Food & Beverage Trend Tour for Portland team hosted by @foodinspiration #fidays… https://t.co/Nrjk54mBvI"

Agenda