http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Vinke the vegan chef

29 oktober 2015    Femke van den Heuvel   

Edwin Vinke (@krommewatergang) blijkt een mega vegan chef tijdens #Steinbeisser, blogt @Vlamindepan.

Het liedje ‘Roland The Roadie & Gertrude The Groupie’ van Dr. Hook & The Medicine Show zingt door mijn hoofd als ik mag aansluiten bij een spektakel in het Lloyd Hotel in Amsterdam

Samen werken

Dit keer werk ik samen met Edwin Vinke en zijn team van het tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang, zeer bekend om zijn zilte smaken en de kennis van de lokale ingrediënten. Een topper in Nederland die fantastische smaken combineert met robuuste maar verfijnde gerechten. Niet drie drupjes op een bord met een blaadje sla, geen foampjes, maar echte gerechten.

Voeding is motor

Zoals jullie inmiddels weten, en sorry als ik in de herhaling val, verlang ik naar smaakexplosies op het bord. Kunstig gevormd, met respect voor dier en duurzaamheid en een feest voor mijn spijsvertering. Ik kan het niet helpen, maar voor mij blijft voeding de motor van mijn lijf. Anno 2015 is gezondheid bovendien het thema van het jaar.

Kan het, lukt het?

Edwin gaat al heel wat jaren mee in de top van Nederland. Deze chef heeft vele trends zien komen en gaan. Ik was dus heel benieuwd hoe hij met een geheel plantaardig concept weet om te gaan. Ga er maar aanstaan als chef, hoge verwachtingen, telkens weer iets nieuws brengen, iedere keer weer jezelf opnieuw uitvinden door middel van je gerechten. Kan het, lukt het?

Iedere dag een lepel

Het was een feest deze editie van het Steinbeiser event. De locatie was prachtig, met een stellage was de zaal omgetoverd tot een strandhuis. Geluiden van de zee, bewegende planten achter witte constructies. Vier kunstenaars hadden zich ontfermd over het servies en het bestek. Prachtige stukken van uitgeholde pompoentjes tot marmeren gegraveerde platen, wit keramiek met zilveren lepels erin. Een kunstenaar had een jaar lang iedere dag één houten lepel gemaakt.

 

Verruimd, breder, overtroffen

En Edwin Vinke? Die heeft zichzelf verruimd, breder getrokken, misschien zelfs wel overtroffen. De chef die in ons eerste gesprek tegen me zei, dat hij ‘niets wist van plantaardig eten’, heeft ieder stukje informatie opgezogen, zich eigen gemaakt, ieder product verkend en in z’n armen gesloten.

Zingende peulvruchten

Zijn gerechten waren gang na gang prachtige verrassingen. Van zilte smaken en zeewier, tot gefermenteerde wortel. Van pompoen gemarineerd in duindoornbes en gebrande tofu, tot aardpeerchips in het dessert Het was een feestje. Een chef die peulvruchten kan laten ‘zingen’ wanneer hij ze combineert met granen.

Open voor ontwikkelingen

Ik vind het bewonderenswaardig wanneer iemand zich zo openstelt voor nieuwe ontwikkelingen. Dat iemand zo nieuwsgierig blijft en een hele open houding heeft. Dank je Edwin en je fantastische team, dank je Martin voor deze prachtige editie! Ik ben heel gelukkig dat ik mijn kleine deeltje heb mogen bijdragen.


Waar waren de vegans?

In mij huist nu een heuse Roland the roadie die meereist en Gertrude the groupie die staat te trappelen voor de volgende editie. Ik heb alleen een klein puntje van kritiek, en wel op de veganisten. Where the hell were you? Uitverkochte avonden, maar slechts een handjevol veganisten aan tafel. Jullie hebben wat gemist…

Tijd om te doorgronden

Het was overdonderend. Ieder stuk bestek en elk bord heeft een eigen verhaal. Het tafelkleed, de omgeving, de chef en het eten. Ieder product dat is gebruikt, heeft een verhaal over diens uitvinder, de achtergronden en het hoe en waarom. Je hebt een heel jaar nodig - net zolang als de productietijd van de houten lepels - om alles goed te kunnen doorgronden.

Foto's: Caroline Prange

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Yasmine Krause @Yasmine36590938
"RT @mrsallencooks: Another day, another #chicken #kebab Served with #chargrilled #veg #mrsallencooks #foodie #foodinspiration #foodblogger… "

Eva Speier @evadovevai
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Party-Perfect Truffles. #foodinspiration #sweets #foodbloggers #yum https://t.co/iFFHOhu3Ao https://t.co/JRmX0caSlC"

Hoeve Kazan @HoeveKazan
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

Doris Voss 🐰🍀 @tijdvooreten
"RT @foodinspiration: Angelique Schmeinck (@smaakvrienden) maakte het allergrootste eetschilderij ooit waar 525 mensen van hebben gegeten. T… "

Ocado @Ocado
"Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

The Tiny Brain Burst @ttbbstudio
"Shooting scrumptious shots @TheTinyBrainBurst #CreativeStudio #FoodPhotography #FoodInspiration https://t.co/ito6ggFW1d"

Fitfoodamour @fitfoodamour
"Feeling the need for some healthy eating inspiration from @hemsleyhemsley @deliciouslyella & @madeleine_shaw_… https://t.co/0JLbjIKvmK"

Ton Hanegraaf @tonhanegraaf
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

GRO @GRO_Holland
"RT @foodinspiration: Een kleine greep uit de workshops en colleges van vandaag #foodunplugged @HenriBV @NadiaZerouali @PapasPasta @DutchCui… "

Agenda