http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een niet zo sappig peertje

21 september 2015    Thomas Luttikhold   

Onze blogger @ThomasLuttik heeft een hekel aan perenslurpen, dus probeerde hij de sapvrije peer. Maar hoe beviel dat?

Van de week kocht ik mij een peertje. Dat klinkt als heel normaal, maar voor mij is dat niet. Ik koop namelijk nooit peren. Ja, gestoofde peren, maar daar is het seizoen nog niet helemaal naar. Het gekke is dat ik best fan ben van een patriottisch dieet: ik eet kroketten bij de vleet, drink binnenlands gedestilleerd (of gebrouwen) en een verjaardag is niet compleet zonder grof gesneden plak Gelderse rookworst van minimaal 2 cm of dikker. Echter, die zoet sappige Betuws peer heeft mij nooit echt weten te overtuigen.

Peren slurpen

Wees eerlijk, iemand die een peer eet toont zich niet van zijn of haar meest sexy kant. Het verorberen van een zachte peer is een circusact an sich. Vooral die bolle zachte peren, waarbij uiteindelijk de bovenkant losschiet van de onderkant. Waardoor je plots twee verschillende peerdelen hebt. Én een stel ontzettend kleffe saphanden. Over peerdelen gesproken, dat zit natuurlijk niet alleen op je handen. Op het moment dat je naar je kleffe handen kijkt, loopt het peersap langs je mondhoeken ongegeneerd naar beneden. Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben niet zo van de peren. Totdat ik vorige week een heel tof artikel op de NOS zag.

De sapvrije peer

Een fruitteler is het namelijk gelukt om een sapvrije peer te kweken! Het water stond mij in de mond bij het horen van dit nieuws. Zowel figuurlijk als ook (binnenkort) letterlijk (há, woordgrapje)! Helaas zijn de peren pas in november te koop. Toch weerhield dit mij niet om nu alvast een peer te kopen. Het is immers een Nederlands seizoensproduct en tja, met een patriottisch dieet hoort ook het steunen van Nederlandse telers. Ik kocht de peer niet uit lust, maar uit nieuwsgierigheid. Want ik wilde eigenlijk wel eens weten hoeveel sap er nu uit een peer komt als je hem op een normale manier zou eten. 

De ultieme test

Ik nam de proef op de som, ik zette een heus ‘peersap-vang-en-meet-systeem-op’ (zonder dollen, zie de foto’s maar) en kwam tot het volgende resultaat: één peer heeft een sapverlies van 0 gram. Precies, 0,0. Tot grote ontsteltenis leek even al mijn perenhaat onterecht! Ook maar voor heel even, want ik kreeg het natuurlijk wel voor elkaar om peer op mijn wang te krijgen, op mijn broek en op andere ongewenst plekken. Je zal wellicht denken: “dan had je de verkeerde peer”. Misschien, maar waarom zouden we een sapvrije peer uitvinden als die er al is? 

Het kopen van de peer en het opzetten van een ‘peersap-vang-en-meet-systeem’ brachten mij de spannendste 30 minuten van mijn leven op … Not. Misschien kom ik voor vele nu over als een complete gek en heb ik mijn tijd verspilt, maar wat te denken van de onderzoekers die 10 jaar er over gedaan hebben om een niet zo sappig peertje te kweken? Dat vind ik wel een beetje een tijdsverspilling.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda