http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Blog: I have a dream

7 september 2015    Femke van den Heuvel   

Blogger @VlamIndePan werd uitgenodigd in Italië. Zou ze haar gerechten zonder bloem, zuivel en ei wel waarderen?

Verse kleurrijke ingrediënten bepalen de keuken in Italië, maar ook heel veel vlees, room en kaas. Een keuken die best heel traditioneel is en waar de smaken zich vooral richten op zoet, zout en vet. Een toegankelijke keuken die inmiddels over de wereld waait. Ik denk juist omdat deze keuken zo populair bekend en traditioneel is, er weinig veranderingen zijn. Vegetarisme is klein, veganisme helemaal. Voeding en gezondheid is een klein onderwerp. Maar juist daar beleefde ik mijn droom.

Kan ik dit vertrouwen waarmaken?

Ik werd uitgenodigd door Regina Isabella op het prachtige eiland Ischia, om als gastchef in het sterrenrestaurant Indaco zes van de twaalf gangen te komen koken, onder leiding van chef Pasquale Palamaro. Hoe gedurfd en gewaagd van deze chef. Zijn gasten nauwelijks bekend met vegetarisch eten en ook een geducht oordeel daarover, zouden zich moeten wagen aan een gedeeltelijk plantaardig diner. Kan ik dit vertrouwen waarmaken? Kan ik deze gasten overtuigen met iets nieuws in dit traditionele bolwerk?

Gefermenteerde notenkaas met rabarber 

Hoe zouden mijn nieuwe gasten reageren op gefermenteerde notenkaas met rabarber en biet of mijn daikon in dashi gekookt met zeewierpoeder? Kunnen zij de dumplings van wortel, gemarineerd in duindoornbessensap gevuld met hutspot waarderen, waar geen bloem in te vinden is, geen zuivel en geen ei. De gazpacho op basis van meloen, avocado, lavas en amandelmelk met rauwe crackers van lijnzaad en blauwe bessen coulis? De umami, bitter, wrangen en zuren buitelen over elkaar in de gerechten.

Drang om nieuwe technieken te leren

En wat zouden ze vinden van de mangotaart met frambozencoulis, gekarameliseerde roze peperkorrels geserveerd met ijs van gefermenteerde kokosyoghurt, zonder traditioneel tarwe, eieren suiker of room. Als je denkt dat deze chef mij uitgenodigd heeft vanwege zijn kennis van vegetarisch of plantaardig koken. Nee. Wel vanwege de drang om nieuwe technieken te leren, andere smaken te omarmen, om zijn horizon te verbreden.

Mijn droom komt uit

Zijn zes gangen waren prachtige gerechten met aanvullende lokale vis. De tafels prachtig gedekt het uitzicht adembenemend, de bediening beheerst professioneel de wijn Italiaans heerlijk. Het diner was de uitdaging meer dan waard, de gasten overrompeld, de sfeer subliem. In mijn gesprek met de gasten bleek dat velen verrast waren door de smaken en mogelijkheden van de plantaardige keuken, gaven enkele toe niet alle smaken te begrijpen, maar wel te hebben genoten. Wat meer kun je je wensen. Juist deze gelegenheden tot samenwerken, uitwisseling van kennis doet het koken groeien. Mijn droom komt uit. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda