http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Zegeltjes erbij?

27 augustus 2015    Sabine van Wylick   

Waarom sparen we zo graag zegeltjes? Blogger @Sabinevanwylick vroeg het aan zegelbaas @DouweEgbertsNL.

In Nederland kunnen we er wat van: zegeltjes sparen! We zijn er dol op met z’n allen: 80% van alle Nederlanders neemt maar wat graag zegeltjes mee bij de kassa van de supermarkt. Maar wie profiteert ervan? Vooral de fabrikant!

Bind klanten

Als we ergens korting kunnen krijgen, dan doen we dat maar wat graag. Ook al moeten we er zegeltjes voor sparen, of zelfs kopen, of jarenlang bij dezelfde leverancier kopen. Voor korting doen we alles. Geen wonder ook, dat er in Nederland een gigantisch aanbod is van allerlei spaarsystemen, voordeelprogramma’s en loyaliteitsacties. En het werkt! Want de klant blijft maar wat graag ‘hangen’ voor een beetje voordeel. Spaarprogramma’s worden vooral opgezet om de klant aan je te binden, en aan je te blijven binden. Hoe meer de klant koopt, hoe hoger de korting kan oplopen, of hoe hoger de waarde van de cadeaus die ze kunnen krijgen. 

Punten bij de koffie

Zegeltjes die we allemaal wel sparen of hebben gespaard, zijn die van Douwe Egberts. In 1924 werd het geschenkensysteem van D.E geïntroduceerd. Het succesvolle systeem bestaat inmiddels ruim 90 jaar en is daarmee het oudste nog actieve spaarsysteem van Nederland. Jaarlijks gaan massa´s geschenken over de toonbank. Wat is het geheim van een succesvol spaarsysteem? Ik vroeg het aan D.E zelf!

Sociaal karakter

“Nederlandse consumenten beschouwen het knippen, tellen, bundelen en het inwisselen van D.E waardepunten echt als een ritueel”, vertelt Norbert Cappetti, Corporate & Government Affairs Manager van Jacobs Douwe Egberts Nederland. “Sparen is iets typisch Nederlands en dat is een mogelijke reden voor het succes. Het spaarsysteem gaat over van generatie op generatie en heeft een enorm sociaal karakter. Je zag bij je opa en oma stapels punten in de la, je moeder spaarde en ‘jij’ spaart nu zelf ook.”

De dynamiek

Ook bij D.E zien ze de concurrentie in koffie, en daarmee ook in spaarsystemen, toenemen. ‘Wat zij kunnen, moeten wij ook kunnen’, denken vele andere koffie- en theemerken. “We zien zeker dat er beweging is in de koffiesector. Deze dynamiek is altijd goed, het dwingt om scherp te blijven. Ons spaarsysteem zit echter zo verweven in de Nederlandse cultuur, het is er écht een onderdeel van geworden. Ook de brede beschikbaarheid van ons assortiment bij ruim 350 Blokker winkels draagt hier aan bij. Al met al zijn wij enorm trots op ons spaarprogramma.”

Blijf bij je merk

Dus alle foodfabrikanten massaal aan een spaarsysteem? Hoe dan ook: bezint eer ge begint. Want heb je eenmaal een spaarsysteem, dan kun je niet zomaar tegen je klanten zeggen: we stoppen er weer mee! “Zorg dat je ook dicht bij je merk en je producten blijft”, adviseert D.E. Immers: de herkenning en waardering voor je producten groeit naarmate de klant er meer bij betrokken is. En dan sparen we ons helemaal suf!
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Joost Scholten @HorecaJS
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

africanfoodyummy @africanfoodyum2
") ・・・ Rice & Assorted Meat Stew #dimner #rice #stew #staple #foodinspiration #foodie #foodpics… https://t.co/fLRdoYO7QA"

Roby latia @RobyLatia
"Chewy #chocolate Chip Granola Bars. #homemaderecipes #foodinspiration https://t.co/mhPkKNyAUt"

Topsector TU @TopsectorTU
"RT @DAFWeek: Deze kans wil je als #agrariër toch niet missen! https://t.co/96wlV5vC5g"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

Dutch Agri Food Week @DAFWeek
"Deze kans wil je als #agrariër toch niet missen! https://t.co/96wlV5vC5g"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Pescado chillo criollo!!!! #food#italy#italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#food… https://t.co/xd8NJ3suVT"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Risottiamo!!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger… https://t.co/IacNoge2tu"

Maaike de Reuver @MaaikedeReuver
"RT @foodinspiration: Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Agrarische bedrijven opgelet! Nog 8 dagen om je aan te melden en kans te maken op een boerderijwinkel-restyling. https://t.co/9rHsAB44ge"

Agenda