http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Zegeltjes erbij?

27 augustus 2015    Sabine van Wylick   

Waarom sparen we zo graag zegeltjes? Blogger @Sabinevanwylick vroeg het aan zegelbaas @DouweEgbertsNL.

In Nederland kunnen we er wat van: zegeltjes sparen! We zijn er dol op met z’n allen: 80% van alle Nederlanders neemt maar wat graag zegeltjes mee bij de kassa van de supermarkt. Maar wie profiteert ervan? Vooral de fabrikant!

Bind klanten

Als we ergens korting kunnen krijgen, dan doen we dat maar wat graag. Ook al moeten we er zegeltjes voor sparen, of zelfs kopen, of jarenlang bij dezelfde leverancier kopen. Voor korting doen we alles. Geen wonder ook, dat er in Nederland een gigantisch aanbod is van allerlei spaarsystemen, voordeelprogramma’s en loyaliteitsacties. En het werkt! Want de klant blijft maar wat graag ‘hangen’ voor een beetje voordeel. Spaarprogramma’s worden vooral opgezet om de klant aan je te binden, en aan je te blijven binden. Hoe meer de klant koopt, hoe hoger de korting kan oplopen, of hoe hoger de waarde van de cadeaus die ze kunnen krijgen. 

Punten bij de koffie

Zegeltjes die we allemaal wel sparen of hebben gespaard, zijn die van Douwe Egberts. In 1924 werd het geschenkensysteem van D.E geïntroduceerd. Het succesvolle systeem bestaat inmiddels ruim 90 jaar en is daarmee het oudste nog actieve spaarsysteem van Nederland. Jaarlijks gaan massa´s geschenken over de toonbank. Wat is het geheim van een succesvol spaarsysteem? Ik vroeg het aan D.E zelf!

Sociaal karakter

“Nederlandse consumenten beschouwen het knippen, tellen, bundelen en het inwisselen van D.E waardepunten echt als een ritueel”, vertelt Norbert Cappetti, Corporate & Government Affairs Manager van Jacobs Douwe Egberts Nederland. “Sparen is iets typisch Nederlands en dat is een mogelijke reden voor het succes. Het spaarsysteem gaat over van generatie op generatie en heeft een enorm sociaal karakter. Je zag bij je opa en oma stapels punten in de la, je moeder spaarde en ‘jij’ spaart nu zelf ook.”

De dynamiek

Ook bij D.E zien ze de concurrentie in koffie, en daarmee ook in spaarsystemen, toenemen. ‘Wat zij kunnen, moeten wij ook kunnen’, denken vele andere koffie- en theemerken. “We zien zeker dat er beweging is in de koffiesector. Deze dynamiek is altijd goed, het dwingt om scherp te blijven. Ons spaarsysteem zit echter zo verweven in de Nederlandse cultuur, het is er écht een onderdeel van geworden. Ook de brede beschikbaarheid van ons assortiment bij ruim 350 Blokker winkels draagt hier aan bij. Al met al zijn wij enorm trots op ons spaarprogramma.”

Blijf bij je merk

Dus alle foodfabrikanten massaal aan een spaarsysteem? Hoe dan ook: bezint eer ge begint. Want heb je eenmaal een spaarsysteem, dan kun je niet zomaar tegen je klanten zeggen: we stoppen er weer mee! “Zorg dat je ook dicht bij je merk en je producten blijft”, adviseert D.E. Immers: de herkenning en waardering voor je producten groeit naarmate de klant er meer bij betrokken is. En dan sparen we ons helemaal suf!
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda