http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Red de aarde, drink lokale wijn!

20 augustus 2015    Frank Lindner   

De keuken werkt met ingrediënten van dichtbij, hoe zit dat met wijn? @frank_lindner vraagt het zich af.

Koks zijn het overal ter wereld met elkaar eens. Je moet zoveel mogelijk je ingrediënten lokaal betrekken. Waar vroeger ‘alles wat van ver komt is lekker’ gold, staat dat nu gelijk aan scheve blikken. ‘Je werkt toch met harder uit de Waddenzee, in plaats van tilapia uit Thailand?’ Lokale ingrediënten, daar zijn we van overtuigd, zijn vanuit milieu- en transportkostenoogpunt beter voor mens, dier en planeet.

Lokaal vlees, Verweggistan wijn

Toch verbaast het me dat in veel keukens waar louter ‘lokaal’ wordt gekookt er wijnen van heel ver weg op de kaart staan. Komt de rib-eye van het MRIJ-rund en niet meer van koeien van de pampa’s uit Zuid-Amerika, de wijnsuggestie is alsnog een Malbec uit Argentinië. Ik ben heel benieuwd welke restaurateur of chef zijn wijnen in combinatie met gerechten helemaal lokaal heeft weten te krijgen, of daar in ieder geval mee bezig is. Daarbij is het serveren van alleen Europese wijnen al een stap in de goede richting.

Flessen slepen

In veel, en het zijn er inmiddels echt veel meer dan een paar, wetenschappelijk gefundeerde onderzoeken naar de ecologische kosten en milieulasten van wijn maken komen altijd dezelfde grootste boosdoeners naar voren. In volgorde van grootste milieubelasting uit diverse Life Cycle Assesments (LCA) van wijn zijn dat: de glazen fles, de grondstoffen die in de gaard worden gebruikt, en de transportkosten. Laatstgenoemde vooral bij wijnen die je van andere continenten laat komen dan het werelddeel waar je op woont. Woon je in San Francisco, dan heeft de houtgelagerde chardonnay uit Napa Valley een heel ander transportkostenplaatje dan dat je eenzelfde wijnsoort uit de Pay d’Oc laat aanrukken.

Lokaal natuurproduct

Een zeer gedetailleerd onderzoek naar de LCA van wijn stamt al uit 2005. Alfonso Aranda, Ignacio Zabalza, Sabina Scarpellini van de universiteit van Zaragozza stellen dat wijn historisch bezien altijd werd gemaakt met een minimale impact op het milieu. Geen gesleep met flessen over de globe en geen gebruik van kunstmest en andere belastende middelen. Wijn was een lokaal natuurproduct. Door globalisering en de komst van moderne landbouwtechnieken en kunstmest is dit proces sterk veranderd. Kunstmest is pas een eeuwtje beschikbaar, daarvoor was alle wijn ‘vin naturel’!

Eigen gaard eerst

Groot in het nieuws was laatst de wijngaard die de stad Amsterdam gaat krijgen. In het voorjaar van 2016 worden stokken aangeplant op 1.200 vierkante meter. ‘Een primeur’, kirde het journaille. Het was helaas komkommertijd en de airco deed het waarschijnlijk niet op de redacties, want al sinds 1989 is er in Amsterdam-Noord een wijngaard(je) van 150 vierkante meter, goed voor 80 stokken.

Nog klein aandeel

Goed, ondanks minder zonuren ten opzichte van Frankrijk, Spanje en Italië kan er dus ook in de noordelijke delen van Nederland wijn worden gemaakt. Met dank ook aan het kruisen (lees: weerbestendiger krijgen) van druivenrassen. In Zuid-Limburg gooit de Apostelhoeve al jaren steeds hogere ogen en vanuit Zeeland kennen we Wijnhoeve de Kleine Schorre. De gaarden in het oosten van het land timmeren ook aan de weg. Maar het aandeel dat de Nederlandse wijnen op de menukaarten innemen in de horeca is minimaal.

Zat van het spul

De Europese wijnsector is de grootste van de wereld met een aandeel van 45% gemeten naar oppervlakte waar wijn op word verbouwd. Daarvandaan komt 60% van alle wijn ter wereld. Qua opdrinken is Europa goed voor eveneens 60% van het wereldwijde aanbod. In de EU is 3,4 miljoen hectare wijnbouw te vinden waar 1,7 miljoen wijnbouwers hun ding doen. Nederland draagt met 270 hectare (gemeten in 2007) een kiezelsteentje bij aan de productie. Willen we wat doen aan de milieubelasting van wijn door al dat transport, dan moeten alle Chilenen, Amerikanen, Zuid-Afrikanen en Aussies hun eigen spul maar drinken. Niet meer opsturen svp! Uit solidariteit met de keuken gaan alle sommeliers in de toekomst voor 'Made in Nederland' (dan wel EU), we hebben schijnbaar toch zat van het spul.

Bier, da’s pas lokaal!

Voor iedereen die graag op het vloeibare vlak lokaal wil werken in het aanbod heb ik een nog tip: bier! Nederland telt sinds de eeuwwisseling een kleine 200 brouwerijen meer dan voor de millenniumswitch. Daar zit genoeg tussen qua smaakbreedte om de meest uiteenlopende gerechten te vergezellen. En veel van de moderne nieuwe brouwers werkt met lokale grondstoffen. Zitten we alleen nog met die glazen flessen als uber-boosdoener. Dan toch maar wijn (en ook bier!) uit pakken van bio-karton of bio-afbreekbare lichtgewicht plastic flessen? Dat gaat natuurlijk ten koste van de ‘B’ van Beleving, maar we redden er wellicht wel een beetje de ‘A’ van Aarde mee.
 

Foto: Chris Gin/CC

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Agenda