http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

De vergankelijkheid van de zomer

13 augustus 2015    Thomas Luttikhold   

Kersen die ten prooi vallen aan fruitvliegjes. Blogger @ThomasLuttik over de vergankelijkheid van food.

Op mijn voorraadplank ligt een zakje met aardappels. Nieuwe aardappels. Welke mijn vader een maand geleden uit de Achterhoekse grond heeft gerooid. Ze zijn nog ietwat klein, maar mooi van vorm en kleur. Ik bewaar ze in een papieren zakje. Een papieren zakje waarop enkele kersen zijn afgebeeld. Afkomstig van de ‘Kersentuin De Wendelenhutte’, wereldberoemd in Aalten en omstreken en ietsjes minder daar buiten. Het bruggetje dat ik eigenlijk wil maken, is dat er naast het zakje aardappelen een bakje met kersen staat. Althans, die stond daar tot voor kort.

Zomerse balkonmomenten

Achter dit bakje kersen schuilt een ietsjes minder romantisch verhaal. Ik heb ze gekocht voor €1 bij de ‘Meltem Plaza’ gelegen in het altijd pittoreske wijk Kanaleneiland in Utrecht. Het waren heerlijk diep donkerrode kersen. Hier en daar vind je een misvorming en/of een dutje in de kersen, al hoor je mij hierover niet klagen. Het perfecte fruit moet nog gekweekt worden, zeg ik met enig ironie. Het bakje kersen heeft een tijdje op mijn voorraadplank gestaan en mijn aardappeltjes vergezeld. De kersen hebben menig balkonmoment extra zomers gemaakt door de zoete smaak van kersen die onlosmakelijk verbonden is aan een warme zomer, althans voor mij dan. Helaas deden ze dat tot voor kort.

Bruut moordspel

Hoe hard ik het ook probeerde en hoe veel kersen ik ook per dag at, het lukte mij niet om de kersen de vijfde dag te laten halen. Ze werden snel zacht en extra sappig. Toen op de derde dag er enkele fruitvliegjes op de spreekwoordelijke deur aan het kloppen waren, ging het snel bergafwaarts. Binnen mum van tijd werden ze compleet overrompeld door een uitheemse fruitvliegenstam. Tijd van overlijden van mijn geliefde kersjes: drie dagen en één warme middag na aankoop. De aardappels waren enkel figurant in het brute moordspel van moeder natuur.

Ik sla een kruisje

Dit schouwspel zette mij aan het denken en deed mij iets beseffen. De zomer staat namelijk symbool voor energie, rijkdom en kleur, maar herbergt diep van binnen ook iets heel treurigs, namelijk de vergankelijkheid. De vergankelijkheid van de zomer. Nu zal ik er misschien nog niet zoveel bij stil staan. Echter, als ik over een geruime maand aan de eerste hutspot van het seizoen denk en daarvoor mijn aardappeltjes uit hun zomerslaap ga halen en een blik werp op het zakje waarop de kersjes staan afgebeeld, sla ik hoogstwaarschijnlijk nog een klein kruisje. Voor die kersen die te vroeg heen gingen.

Foto: Caro Wallis/CC

 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda