http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Stamp een food startup uit de grond

7 juli 2015    Wilbert van de Kamp   

Blogger @eengarde hield een Startup Weekend in #Groningen, met als thema #Food. Wat is het nut en wat gebeurde er?

In 56 uur je eigen startup uit de grond stampen, dat is het doel van een Startup Weekend. Of, nou ja, ‘het doel’… Het is misschien nog wel belangrijker dat je anderen en jezelf leert kennen tijdens zo’n weekend. Van 5-7 juni organiseerde ik in Groningen een Startup Weekend met een specifiek thema: Food. Het doel van het weekend: te laten zien wat er allemaal samenhangt met voedsel. Transport, productie, de productie voor de productie (voor voer bijvoorbeeld), het verpakken van eten, het verwerken van eten nadat het gebruikt is, het gebruiken van overschotten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pitchen en aan de slag

Op vrijdagavond pitchten van de 45 deelnemers 26 personen hun idee. Van een voedselgevecht tot mensen verbinden door thematische diners. Er werd van alles gepitcht. Daarop volgde het vormen van teams – 8 stuks – waarna de teams aan de slag gingen. Hierin werden de teams begeleid door coaches: een voormalig ondernemer met een grote interesse in gezondheid, een marketeer van Hooghoudt, maar ook de directeur van de Youth Food Movement. Uiteraard werd iedereen het hele weekend volgestopt met lekker eten, gezellige biertjes en fijne snacks.

Niet alleen gezeur en negativisme

Blijft de vraag over: wat betekent zo’n weekend dan eigenlijk, en wat zijn er voor écht verse ideeën die er naar boven komen? Neem een team zoals “Food Fight”. Hun idee aan het begin van het weekend was het organiseren van een voedselgevecht. Onder andere onder invloed van de coaches leerden deze vier gasten meer over de enorme verspilling die zich afspeelt in ons voedselsysteem. Voor mij een open deur, maar deze jongens gingen opeens anders naar hun idee kijken. Het voedselgevecht werd een manier van aandacht vragen voor voedselverspilling, en het creëren van producten die gemaakt kunnen worden van de surplus van onze voedselproductie. Voor mannen, dat wel, want Kromkommer vonden ze veel te vrouwelijk. Een ander idee: #FoodPorn, een platform met vuige verhaaltjes over eten. Bron van enthousiasme en lol tijdens het weekend. En ook dat is van groot belang als het gaat om eten: niet alleen maar gezeur en negativisme, maar juist leuke, frisse ideeën.

Alles of niets

Hoeveel van de acht ideeën over een jaar een goedlopend bedrijf zijn? Wellicht geen, wellicht allemaal. Buiten kijf staat dat er 45 mensen op een positieve manier in aanraking zijn gekomen met eten, en nu inzien dat je met eten je eigen wereld – maar ook die van anderen – beter kunt maken. En dat het best wel makkelijk is om je eigen “eetbedrijfje" te starten!
 

Foto's: Innuendo Fotografie

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda