http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Glasgow: Battle of the burgers

1 juli 2015    Reoewein Niesten   

De tegenhanger van fastfood-burgers wordt steeds populairder? @Reoewein van @Conceptional over gourmetburger-tenten in #Glasgow.

Ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten: Gourmet Burgers. Als tegenhanger van het doorontwikkelde burgeraanbod van de internationaal opererende fastfoodketens ontstaat er wereldwijd een stroming van ‘fast casual’ restaurants waar burgers worden geserveerd als culinair hoogstandje, met verse en vaak lokale kwaliteitsingrediënten. Je kent waarschijnlijk de bekende voorbeelden in Nederland, waaronder Burger Bar, Firma Pickles Burgers & Wines, Geflipt en The Butcher. Tijdens een recent bezoek aan het Schotse Glasgow viel Reoewein Niesten van Conceptional eveneens het grote aanbod hippe burgerrestaurants op. Hij deelt graag een aantal van zijn favorieten.

Burger Meats Bun

'Eén van de bekendste burgerzaken van Schotland - met locaties in Glasgow en Edinburgh - is ‘Burger Meats Bun’. Absoluut een must visit wanneer je Glasgow bezoekt. Het kleine restaurant wordt gerund door twee vrienden die elkaar ontmoetten toen ze beiden bij het Michelinrestaurant Peat Inn in Fife werkten. Na die tijd besloten ze samen een restaurantconcept op te zetten met de ambitie om de beste burgers voor een betaalbare prijs te bieden. Dat is gelukt: in 2013 werd hun burger gekroond tot ‘Glasgow’s Best Burger’. De reden? De heerlijke verse en lokale ingrediënten: met bier van de Cromarty Brewing Company, kaas uit de winkel van George Mewes, verse vleeswaren van de lokale slager en verse frieten gemaakt van aardappelen van het Schotse familiebedrijf Albert Bartlett. Het menu is simpel; drie beefburger variaties, twee soorten kipburger en een vegetarische burger. Daarnaast staan er een klein aantal speciale bijgerechten en nagerechten op de kaart; wat dacht je van een mini-dessertburger van chocolade ganache, frambozenpuree en mangojelly tussen een vanille-macaronbroodje met een vanille-tonkaboonshake on the side. Bij alle gerechten draait het om de kwaliteit. Het motto van de mannen is dan ook: ‘There is no love sincerer than the love of food’.'

Bread Meats Bread

'Onlangs genomineerd als een van de vijf finalisten van Scotland’s Best Burger Awards is het bekende ‘Bread Meats Bread', gelegen midden in het centrum van Glasgow. Als je langs de gevel van dit restaurant met grote ramen loopt, word je automatisch naar binnen getrokken; het is er druk én
gezellig. Het burgermenu bestaat uit verschillende selecties – house blend, red label en black label. Daarbij staan red en black label voor de meer premium cuts of meat. Naast burgers kun je ook kiezen voor een aantal andere menu items zoals hot-dogs, sandwiches en verschillende bijgerechten. De burgers worden geserveerd in wax papier met het logo van Bread Meats Bread erop. Met hun excentrieke smaken weten zij hun gasten steeds weer te verrassen. Wie wordt er nu niet nieuwsgierig als je de Fifty Shades of Meat Burger op het menu ziet staan: een dubbele portie varkensworstpasteitjes, overgoten met rauwmelkse Ogleshield-kaas en slowcooked in BBQ getrokken varkensvlees. Hier bovenop komt vanillegesuikerde bacon, in honing-appelketchup gesmoorde Neurenberger braadworsten en een toefje ‘Nduja-aioli.'

Gourmet Burger Kitchen

'Schuin tegenover ‘Bread Meats Bread’ vind je ‘Gourmet Burger Kitchen’. Dit restaurant, met de Nieuw-Zeelandse Peter Gordon in de keuken, is een absolute aanrader. In het restaurant wordt alleen gekookt met (dag)verse ingrediënten en de chef experimenteert hier volop mee. Zijn inspiratie haalt hij van allerlei plekken rondom de wereld en hij is niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Een voorbeeld hiervan is zijn Duck Confit Burger, waarbij krokante gekonfijte eend wordt bedekt met romige eendenleverpaté, cheddarkaas, knapperige uien, vurige gember en abrikoos-chili-jam. In het industrieel ingerichte restaurant kun je plaatsnemen in een booth of aan een lange tafel. Bij de Gourmet Burger Kitchen bestel je aan een counter met je tafelnummer waarna je met een schaaltje pinda’s, om de ergste honger te stillen, wacht aan tafel op je burger. Inmiddels is Gourmet Burger Kitchen uitgegroeid tot een fenomeen in Groot-Brittannië met meerdere locaties verspreid over het land. Het restaurant biedt ook de mogelijkheid om burgers te bestellen via hun applicatie. De app geeft op basis van de locatievoorziening aan wat het dichtstbijzijnde Gourmet Burger Kitchen restaurant is, waar klanten vervolgens hun bestelling kunnen afhalen.'

Five Guys Burgers and Fries

'Het concept ‘Five Guys Burgers and Fries’ was de burgertrend ver vooruit en stamt al uit 1986. Op dat moment opende Janie en Jerry Murell en hun vier zonen hun eerste restaurant in Arlington, Virginia. Jerry en zijn vier zonen waren dan ook de originele ‘Five Guys’. Echter, toen de vijfde zoon werd geboren, besloten ze de business uit te breiden; de broers vormden de nieuwe ‘Five Guys’. Inmiddels is Five Guys uitgegroeid tot een keten met meer dan 1000 locaties in de United States, Canada en de United Kingdom en daarbij zijn nog eens 1500 units in ontwikkeling. In het restaurant maken ze sinds jaar en dag uitsluitend gebruik van verse gekoelde producten - diepvries is uit den boze - en de friet bakken ze er in pure arachideolie. Five Guys staat bekend om hun grote aanbod en diversiteit: in elk restaurant heb je meer dan 250.000 mogelijkheden om je eigen burger te personaliseren. Daarnaast is het ook bij Five Guys kun je via een mobiele app je burger online bestellen om zo wachtrijen te vermijden.'

Handmade Burger Co.

'Midden in het centrum van Glasgow vind je het paradepaardje van de 'Handmade Burger Company-keten'. Deze keten vind je op verschillende locaties in Glasgow en ook elders in de UK, maar onze favoriet is deze locatie in het stadscentrum van Glasgow, waar de locatie zelf - met een industriële look en hoge plafonds - al een attractie op zich is. Om zich te verzekeren van de beste kwaliteit burgers bezoekt eigenaar Chris regelmatig zijn leveranciers om daar de meest verse en beste lokale ingrediënten te kunnen selecteren. De stelregel in zijn restaurant: ‘De verse producten van de boerderij liggen binnen maximaal 48 uur op jouw bord". In de keuken wordt alles zelf gemaakt; van zelf gesneden friet tot huisgemaakte sauzen. Verder gebruiken ze meer dan 48 seizoensgebonden ingrediënten zodat het aanbod door het jaar heen wisselt. Om het menu aanbod voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken is er een gedetailleerde allergenenkaart, waarbij er ook voor mensen met een voedselallergie volop keuze is.'

'Houd je van betaalbare, fast casual burgerconcepten? Dan is Glasgow een must visit! Om het makkelijk te maken om de concepten te vinden, staan op bovenstaande kaart alle beschreven burgerconcepten voor je aangegeven.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda