http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

All day brekkie

18 juni 2015    Marjolein Okkinga   

Marjolein Okkinga was in Down Under. Ze was onder de indruk van de service: 'We also remove dairy'.

Marjolein Okkinga, 'brand manager groenten en fruit' van het het GroentenFruit Huis was afgelopen jaar in Australië. Daar zag ze dat ontbijten het nieuwe lunchen is. En ontdekte ze wat goede service een verademing kan zijn. Zo zei een Aussie tegen haar: 'Sensitive tummy? Everywhere you see bread, we have a glutenfree substitute, we also remove dairy. We are here to help.'

Ontbijten is het nieuwe lunchen

In Nederland nog in de kinderschoenen, maar Down Under al sinds jaar en dag een begrip, de 'All day brekkie'. Niet alleen koffietenten of lunchrooms, maar elk zichzelf respecterend restaurant biedt een uitgebreid ontbijtmenu. En ontbijten kan de hele dag, want waarom zou je er al om 11 uur mee stoppen? They love it Down Under in ieder geval. En ook om 4 uur kun je nog prima aan de dag beginnen met een gezond ontbijt. Local favorites; avo&toast, eggs & eggs (benedict, scrambled, omelette, poached etcetera) en ook veel gezien, de zogenaamde Bircher muesli. (Zeg dat maar eens op z'n Engels...)

Muesli is in 1900 door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner voor zijn patiënten ontwikkeld als dieetspijs en stond voor een moesje van geweekt fruit aangevuld met geweekte havervlokken. Iets anders dus dan we nu onder muesli verstaan. De Aussie Bircher muesli stamt af van het originele recept en bevat naast 'overnight soaked oats' vaak ook (gedroogd) fruit, zaden, noten en honing. En dat weken van granen kan overigens in water, (noten)melk maar ook appelsap. Elke foodie will love it.

Tip in Nederland: Benny's & Mary's pop up brunch in Amsterdam. Bircher Muesli ook verkrijgbaar via www.mymuesli.com.

Service with a smile

‘We think you look nice and smell like flowers’ - Een goede binnenkomer op de menukaart die je gelijk in de goede stemming brengt. Na een hartelijk welkom, krijg je – zonder er zelfs maar om te hoeven vragen - gelijk een karaf water op tafel, vaak met munt of citroen. En wil je een ingrediënt van je gerecht aanpassen, dan is dat geen enkel probleem – ‘no worries mate’. Misschien woon ik al te lang in Amsterdam, maar goede service - of überhaupt service - in de horeca is zo’n verademing. Hoe fijn is het om als klant met een glimlach verwelkomt te worden en door enthousiaste bediening te woord worden gestaan. In Australië is dit eerder regel dan uitzondering.

Free water for all

En gewoon altijd en overal water available. In een prachtige kristallen karaf of verrijkt met munt en citroen. Moeten we in Nederland toch ook niet meer moeilijk over doen. Het 'wij serveren geen karafjes, je kunt alleen een glas water krijgen' is toch een beetje achterhaald.

'We also remove dairy'

Ook fijn; heb je een allergie of intolerantie dan ben je geen 'outcast' maar zijn er genoeg opties. Uitzonderingen zijn de nieuwe regel, dus voor alles is een alternatief. 'Sensitive tummy? Everywhere you see bread, we have a glutenfree substitute, we also remove dairy. We are here to help'. En ook als je gewoon je broodje net iets anders wilt dan op de kaart, is dat geen enkel probleem. 

De Jamin onder de kruidenwinkeltjes

Letterlijk, want hier 'schep' je je eigen kruiden en specerijen. Daarnaast vind je een uniek aanbod van nieuwe en vintage keukenaccessoires en cadeau artikelen die de kruiden aanvullen. Gewürzhaus is een relatief nieuw concept dat in 2010 haar deuren opende in Melbourne. Het assortiment bestaat uit specerijen, kruiden, thee, zout, peper en suiker. Alles keurig op alfabet gecategoriseerd en te koop in mooie glazen potten. Daarnaast vind je er meer dan 100 unieke 'blends' die in huis gemalen en gemengd worden. Naast de consument wordt ook direct aan Foodservice en groothandel geleverd. Gedroogde kruiden zijn toch vaak een beetje het ondergeschoven kindje, maar Gewürzhaus weet ze op een prime location volop in de schijnwerpers te zetten. Aangevuld met nog wat 'grow your own' materialen zou dit concept ook heel goed in Nederland kunnen aanslaan.

Queen Victoria Market 

Ook wel liefkozend 'Vic Market' of 'Queen Vic' genoemd, deze markt die al meer dan een eeuw het levendige en bruisende hart van de binnenstad vormt. Een historische mijlpaal verdeeld over twee blokken waar je heel veel vers vindt, maar ook biologische producten, delicatessen en als je goed zoekt ook nog kleding en souvenirs. Een prachtige historische locatie en een markt zoals die hoort te zijn; volop verse producten, de aanwezigheid van lokale boeren die hun producten verkopen en een groot overdekt gedeelte voor de meest fantastische delicatessen, kazen, vleeswaren en broodsoorten. Een lust voor het oog en de maag! 

ReWine

Hier recycle je je wijnflessen en laat je ze vullen met de beste Australische wijn die in bulk wordt ingekocht, gerijpt en door verkocht. Je kunt hier ook je eigen 'blend' laten samenstellen en zo je unieke wijn creëren. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda