http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Japanners zijn maf, maar niet gek

12 juni 2015    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik ziet een maffe spelshow uit Japan, maar stelt vast dat er veel respect voor food is.

Japanners verbazen me keer op keer met hun gekke tradities. Laatst ook weer, toen ik een fragment uit een Japanse spelshow op social media voorbij zag komen. Hierbij moesten twee dames aan één glazen buis een kakkerlak in elkaars mond proberen te blazen. Hè gadverdamme, een kakkerlak? Ja, inderdaad een kakkerlak. Mocht je behoefte hebben aan beeldmateriaal, het staat op YouTube

Diepgeworteld respect

De Japanse keuken is er een die boeit, amuseert en vermaakt. Ik doel hiermee niet op de klassiekers uit de Japanse keuken: sushi en teriyaki, maar de aparte kijk op zaken (serieus, twee dames, één buis en één kakkerlak, hoe verzin je het?). Ondanks dat ze soms vreemd uit de hoek komen, is het respect voor eten een diepgewortelde traditie in Japan. Hiervoor bestaat een woord om dit uit te drukken: ‘Mottainai’.

Mottainai komt, net zoals het Nederlandse ‘gezellig’, in geen enkele andere taal voor, maar het komt het meest dicht in de buurt bij: ‘gooi niets weg dat uit de natuur komt’. De term, die zijn oorsprong vindt in de oude Boeddhistische leer, heeft nog altijd een belangrijke plek in de Japanse cultuur.

Food waste fabriek

Hoe uit Mottainai zich? Een mooi voorbeeld is het food waste beleid van de Japanse overheid. Naast het feit dat het bestaan van food waste botst met de oude Boeddhistische leer, is er in Japan ook simpelweg geen ruimte meer voor afval. Ze moeten iets met voedselafval. Sinds 2007 zijn ze hiermee hele toffe dingen aan het doen. Samen met boeren, het bedrijfsleven en de overheid hebben de Japanners gekeken naar een duurzame oplossing voor food waste. Een speciale food waste fabriek, waarbij voedselresten worden ‘omgetoverd’ in hoogwaardig varkensvoer, was het resultaat. Een beetje zoals de kliekjesboer vroeger, maar dan anno 2015.

In de supermarkt kun je varkensvlees vinden dat is gevoed met de rijstresten van de plaatselijke sushi-toko. Wat blijkt? Door de gevarieerde substantie en veelzijdigheid van het varkensvoer, smaakt het vlees lekkerder. Hiermee completeren ze de cirkel van natuurlijk product tot natuurlijk product, waarbij de cyclus telkens opnieuw begint.

Maf, maar niet gek

De Japanners zijn in onze ogen misschien wat maf, maar zeker niet gek. Het complementeren van een ecologische cirkel waarbij hoogwaardig voedsel wordt geproduceerd is iets om als Nederlander jaloers op te zijn. En tja, dat ze voor de lol elkaar kakkerlakken in de mond blazen ligt zwaar uit onze comfort-zone. Misschien missen wij als Nederlander daarvoor wel een beetje Mottainai.

Foto: Byron Hetrick/CC

Reacties

anonymous
Stephen Picken - 14-06-2015 08:54
"Mooi dat Mottainai, Japanners zijn niet gek, wel aangenaam raar. Echter, food waste naar varkensvoer is dacht ik verboden in de EU want koeien voeren met hun soortgenoten (of varkens) vinden we niet kunnen (kannibalisme) anderzijds is verwerking van voedselafval naar biogas etc. nogal pervers als het nog prima eetbaar is."
anonymous
Thomas Luttikhold - 16-06-2015 15:47
"Hee Stephen, het klopt inderdaad dat dit verboden is in de EU. Echter, Japanners lachen ons daar flink om uit. Het heeft niet met kannibalisme te maken, maar met het feit dat de BSE in 2002 uitbrak vanwege geïnfecteerd food waste. Ondanks dat nooit bewezen is dat dit de reden was, is vanwege risico overwegingen de wetgeving gehandhaafd."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda