http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Bewust proeven met Willem & Drees

11 juni 2015    Lucia Vinke   

Zes jaar @WillemenDrees! Ze vierden dit met een college en proeverij. @Culiluci ging naar hun feestje.

Zes jaar Willem & Drees! Ze vierden dit met een aardbeiproeverij. Ik ging naar hun verjaardagsfeestje. Aardbeien, het rode fruit van de zomer. In Nederland produceren we wel meer dan 20 verschillende rassen aardbeien. En toch wordt het ras van de aardbei dat we in de supermarkt kopen niet benoemd. Enkel het land van herkomst lijkt belangrijk te zijn. Volgens Willem & Drees is dit zonde, want ieder aardbeienras heeft zijn specifieke kenmerken en een geheel eigen smaak. Daarom organiseerden de mannen ter ere van de zesde verjaardag van het bedrijf op maandag 8 juni 2015 een waar aardbeiencollege met aansluitende aardbeienproeverij. Willem: ‘We willen consumenten bewuster laten proeven.’

Aardbeiencollege

De zon schijnt volop en ik loop door het park naar de prachtige locatie, Huize Frankendael in Amsterdam. Gewapend met mijn zonnebril ben ik klaar voor een middag zomerfruit proeven. Als ik op locatie aankom word ik verwelkomd met een glas bubbels met een aardbei erin en begint het college. 

Foto: Lucia Vinke

Liefde voor aardbeien

Willem & Drees hebben verschillende sprekers uitgenodigd om hun visie op aardbeien en smaak met ons te delen. Aardbeienambassadeur en auteur van het boek Liefde voor aardbeien Jan Robben neemt als eerst het woord om ons meer te vertellen over de aardbeienteelt in Nederland. Volgens deze liefhebber van dit rode fruit is het Nederlandse klimaat met haar warme, vochtige zomers en koude winters perfect voor de groei van deze vruchten. En toch is maar vijf procent van alle aardbeien in Europa en minder dan één procent van alle zomerkoninkjes van over de hele wereld afkomstig uit Nederland. Van de vruchten van Hollandse bodem is wel 70 tot 80 procent in het winkelschap van het ras Elsanta, omdat dit ras een lekkere aardbei geeft die erg interessant is voor distributie vanwege zijn lange houdbaarheid. 

Bodemleven

Vervolgens vertelt teler Peter van de Ven van Vennenhof over zijn methode van aardbeienteelt. Zo’n vijftien jaar geleden kwam Peter met een excursie in een bos. Dit bos groeide door natuurlijke compostering. Deze natuurlijke methode heeft hij vanaf toen gebruikt om zogenoemde bodemaardbeien te groeien. De handel wil liever aardbeien die op een stelling hebben gegroeid, maar Peter geeft de voorkeur aan bodemaardbeien. Volgens de teler zorgt de bodem ervoor dat er meer mineralen in zijn aardbeien zitten. Peter: ‘Realiseer je als je in de supermarkt staat welke kwaliteit aardbei je mee naar huis neemt. Het woord kiloknallers wordt vaak gebruikt voor vlees, maar is ook van toepassing op dit zomerfruit.’

Smaak en beleving

Sommelier Niek Beute neemt ons mee in de wereld van smaakbeleving. Volgens hem zijn smaak en beleving twee essentieel verschillende begrippen. Niek: ‘Bij wijn is smaak datgene dat daadwerkelijk in je glas zit, het is een feitelijkheid. Beleving is alles wat vanuit jezelf komt. Dat maakt lekker het meest subjectieve begrip dat er bestaat.’ Om zijn woorden kracht bij te zetten laat Niek ons twee keer eenzelfde wijn proeven. De eerste slok moeten we denken aan een dag op het strand en proeven we ziltigheid en frisse citrustonen in de wijn. De tweede slok beelden we ons een koude grimmige herfstdag in het bos in en proeven we warmere tonen in de wijn. ‘Hoe jij de smaak beleeft hangt af van je eigen gevoel met een product’, aldus Niek. 

Kwaliteit proef je

Met de woorden van de sprekers in gedachten lopen we naar buiten om het rode fruit te proeven. Op marktkraampjes staan diverse rassen aardbeien van verschillende telers uitgestald. Het proeven kan beginnen.

Volgens Willem & Drees kun je op verschillende kenmerken letten om de kwaliteit van het fruit te beoordelen:

Uiterlijk: de kleur en vorm van de vrucht zeggen veel over de conditie van de aardbei. Er zijn rassen die onder het kroontje wit blijven. Bij onrijpe aardbeien is deze kleur meer wit-groenig.

Geur: het aroma van een aardbei kan fris of zoet zijn. Als het zomerkoninkje muf ruikt kan er sprake zijn van schimmel. Ook beursheid kan de geur verslechten.

Smaak: de teeltwijze draagt bij aan de smaak van een aardbei. Bij een rijke bodem krijgt de vrucht meer voeding waardoor het fruit een vollere smaak krijgt. Zoetheid is een indicatie van de hoeveelheid suiker de bosvrucht bevat, hoeveel zon er is geweest en hoelang de aardbei de tijd heeft gehad om te groeien. De eerste aardbeien en de laatste aardbeien van een plant kunnen heel anders smaken. Als de smaak van de vrucht lang in je mond blijft hangen, is dit vaak een teken van goede kwaliteit. 

Bewust proeven

Ik ben verbaasd door de diversiteit aan smaken die ik proef. De verschillende rassen hebben echt andere kenmerken. Zo heeft de Elsanta een zachte structuur en is hij zoet van smaak. De Fleurette heeft een echte bite, en proeft heel aards en de Lambada heeft een middelharde structuur en smaakt zoet en sappig. Willem & Drees hebben bij mij hun doel bereikt. Iedere aardbei die ik vanaf nu eet zal ik een stuk bewuster proeven.

Foto's: Saskia Lelieveld

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda