http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

3 juni 2015    Lucia Vinke   

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Op 11 mei 2015 rijden mijn collega Frank en ik naar Vianen waar de jaarlijks door Koppert Cress, Miele en Food Inspiration georganiseerde wedstrijd Talent van de Toekomst plaatsvindt. Tijdens deze competitie strijden teams van de zwarte en witte brigade van verschillende MBO-scholen om de titel. De jury van beide brigades bestaat uit de top van de Nederlandse gastronomie en omdat ik vanuit Food Inspiration onderdeel ben van de organisatie van dit event, heb ik het voorrecht om dit jaar bij twee juryleden van de witte brigade, Jacob Jan Boerma en Edwin Vinke aan tafel te zitten.

64 gerechten

De deelnemers van de witte brigade zijn vanochtend om half negen al begonnen met koken. De opdracht van vandaag is het koken van drie gangen met vooraf een amuse. In minstens één van deze gerechten moet gebruik gemaakt worden van zoete aardappel. Met zestien teams in de running betekent dit voor de jury dat er 64 gerechten geproefd worden. De vakexperts letten op creativiteit, restverwerking, kooktechniek, cuisson, smaak, presentatie en opmaak.

Organic en vers

Nadat Jacob Jan en Edwin even hebben bijgepraat, komen de teams één voor één, maar soms ook met drie tegelijkertijd, hun amuses presenteren. Sommigen komen heel sereen over, maar het overgrote deel is toch wel nerveus. In veel van de amuses worden witte asperges gebruikt en ook watermeloen is een veel gezien ingrediënt. Eén van de teams laat in hun amuse de zoete aardappel al terugkomen. Ook wordt er door veel koks gebruik gemaakt van de oesterblaadjes van Koppert Cress. De klap op de vuurpijl is wel de laatste amuse die wordt voorgeschoteld. De enige vegetarische amuse is tegelijkertijd de meest spannende amuse volgens de twee juryleden. Het gerechtje wordt geserveerd op een bedje van stro, wat een ‘organic’ en vers gevoel bij ons oproept.

Asperges, vis en yuzu

Vanuit de amuses wordt gelijk doorgegaan naar de voorgerechten. Met zoveel gerechten moet er toch een beetje de vaart in worden gehouden. Ook bij de voorgerechten wordt veel witte asperge gebruikt, maar ook vis en yuzu zien we vaak terug.

Bataat in de hoofdrol

Voor we het weten volgen de hoofdgerechten. Opvallend is dat geen van de teams gevogelte heeft gekozen om mee te koken. De meesten kiezen voor een stuk rund- of varkensvlees. De vijftien teams die nog geen zoete aardappel gebruikt hebben laten dit ingrediënt in de piece terugkomen. Daardoor zien we vaak puree van bataat, maar ook chips van zoete aardappel komen voorbij. Ook orgaanvlees, zoals zwezerik, komt voorbij. Tijdens deze gang nemen ook juryleden Onno Kokmeijer en Rogér Rassin plaats aan tafel. Gedurende de eerste helft van de wedstrijd hebben zij de deelnemers op de werkvloer beoordeeld.

Onverwachte wereldgoal

Als de desserts tegen een uur of drie worden gepresenteerd wordt duidelijk dat het een lange dag is geweest voor de kandidaten. Sommige deelnemers zijn heel moe en laten dat ook in hun presentatie merken, anderen nemen een professionelere houding aan en blijven ondanks de slopende dag rechtop staan en presenteren met finesse hun dessert. Het eerste dessert dat wordt geserveerd ligt op een plateau boven op een kommetje. De jongen die het gerecht serveert trekt het plateautje weg en het dessert valt omlaag. Door de snelheid landt het gerecht in een prachtige compositie waarover Jacob Jan Boerma zei: ‘Het mooiste is, in de laatste seconde lijkt het alsof je het gerecht verknald, maar je maakt een wereldgoal.’ Een gewaagde actie die in dit geval goed uitpakt. De desserts zijn heel gevarieerd. We zien bijvoorbeeld chocolade en fruit, maar ook kruiden zoals kardemom.

Toptalent

Na het proeven van de 64 gerechten sluiten juryleden Erik van Loo en Dick Middelweerd zich aan bij het gezelschap en drinkt de jury als vervroegde toost op de winnaars vast een glas bubbels en bespreekt men de prestaties van de kandidaten met elkaar. Ik verwijder mij uit het gezelschap om nog een paar zaken voor de organisatie te regelen en meng me daarna tussen het publiek dat klaarstaat voor de bekendmaking van de winnaars. Volgens Jacob Jan hebben alle kandidaten vandaag geknokt en is hij trots dat er zoveel jong talent aan de wedstrijd mee heeft gedaan.

Die mening deel ik volledig met hem. De gerechten van de deelnemers zagen er fantastisch uit. Op de terugweg in de auto laat ik de dag bezinken. Ik heb zoveel gerechten langs zien komen. De creativiteit waarmee de deelnemers hun gerechten hebben vormgegeven verdient een dikke pluim. Deze talenten gaan een mooie toekomst tegemoet.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Roby latia @RobyLatia
"The Comical Reality Of Baking With A.... #recipesharing #foodporn #yum #foodinspiration https://t.co/mVVnnLetWZ https://t.co/f4gQ6bwNfK"

Stafford Town Centre @staffordtcp
"RT @staffordmands: Just look at at the new food products that have launched in store this week #WDYT #spiritofsummer #foodinspiration #mark… "

Yoga Sabrina @CityGirlSabrina
"#Yoga and a delicious brekkie to start the day right ✨🌞✨ but what to eat? #breafastinspiration #foodinspiration "

Routt Badger @routtbadger
"#chicken in the Pot (Dorie Greenspan). #crockpot #foodinspiration https://t.co/7dsuARVmMF https://t.co/CNKO8l7BKP"

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @Arjantweets: Mooi stel! https://t.co/Eu0sh4n4q9"

Jantine Kok @Jantkok
"RT @Jos_DeKok: #tip: Lege kasten en weinig tijd om te koken? Voor Maple soufflé heb je 2 dingen nodig https://t.co… https://t.co/jx6HZ34894"

Mindful Muswell @MindfulMuswell
"Some good news! Food photos help Instagram users with healthy eating #healthyeating #foodinspiration #happymind… https://t.co/WvpJqoQojd"

Jos De Kok Traiteur @Jos_DeKok
"#tip: Lege kasten en weinig tijd om te koken? Voor Maple soufflé heb je 2 dingen nodig https://t.co/iViTggGblx https://t.co/jx6HZ34894"

ONYEKAMICHELLÉ @OnyekaMichelle
"Lunch🍴| King Prawn Singapore Noodles 🇸🇬 🍤 🦐 w/mixed salad & seeds on top 🥗 | #foodinspiration… https://t.co/oH9ww6GlKi"

Urban Green Store @Urbangreenstore
"Een heerlijk ijsje van limoen en komkommer? IJs van groente, lekker en gezond! … https://t.co/yZrorGju6d https://t.co/II8DJOx5Ad"

Agenda