http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Nee, ik word niet blij van biologische, kant-en-klare tomatensaus

29 mei 2015    Femke van den Heuvel   

Het bio-assortiment in food groeit enorm. Hoera! Of toch niet... Blogger @VlamIndePan zet haar vraagtekens.

Geweldig, Albert Heijn heeft inmiddels meer dan 1.000 biologische producten in haar assortiment. Cool, bio-keten Ekoplaza groeit als kool. Een hoeraatje voor de aandacht en de groei van bio. Maar loop ik in de AH, dan zie ik vooral halffabricaten, eindproducten en wat bio-groentes. En in de grotere bio-ketens kan ik kiezen uit maar liefst vier verschillende merken kant-en-klare tomatensaus, elk ook weer in verschillende smaaknuances verkrijgbaar… Niet echt de groei van biologisch waar ik op hoopte.

Ja, natuurlijk is het fijn dat ook de ‘lichtgroene’ consument welkom is in de bio-supermarkt. En dat hij daar kan kopen wat hij altijd al kocht, maar dan in bio-variant. In de veelal best wel kleine biologische winkeltjes betekent een groter aanbod aan kant-en-klaarproducten automatisch een kleiner aanbod van andere producten. Had de idealistische bio-ondernemer dat voor ogen toen hij zijn winkel opende? Ik kan het me niet voorstellen.

Hollands glorie

Wat ík voor ogen heb, als ik zo’n winkel(tje) binnenloop is een breed aanbod in granen, bijzondere peulvruchten (de zwarte kikkererwt bijvoorbeeld), echte Hollandse groentes, raapsteeltjes, oude appelrassen, courgettes van eigen bodem, bijzondere kolen, meer soorten aardappels. Maar ook bijvoorbeeld mochi, een blok van kleefrijst, rijstestroop, kuzu om te binden, milomeel. Texelse specialiteiten. Mooie, nicheproducten die je gerechten zo veel interessanter maken.

Het is echt niet gemakkelijk om uitsluitend met Hollandse ingrediënten te koken. Diverse producten die hier prima geteeld kunnen worden, halen we uit het buitenland. Zo hebben we niet eens lijnzaad, pompoenpitten of zonnebloempitten van Nederlandse bodem. Boekweit is er gelukkig, alleen op zeer kleine schaal. De St. Jansrogge verdwijnt langzaam weer, echt zo jammer. En vooral onbegrijpelijk.

Laat je horen

Juist die prachtige, wat moeilijker verkrijgbare producten, van de kleinere producenten, horen thuis in de bio-super. Zou toch jammer zijn als we het aanbod verder laten verschralen. Hoe je dat helpt voorkomen? Door je te laten horen in je favoriete, kleine biologische supermarkt om de hoek. Vraag naar die bijzondere producten, en hou vol. Je bent niet de enige die met liefde kookt en graag inspirerende gerechten serveert. Nederland heeft bovendien duizenden fantastische thuiskoks die er net zo veel plezier in hebben als jij om te kokkerellen met bijzondere producten.

Vertrouw erop dat je stem zin heeft, en dat de kleine bio-winkeltjes met een verrassend assortiment heus kunnen bestaan naast de grote jongens. Smaken verschillen immers. Dat zal altijd zo blijven.

Deze ideeën van Femke zijn verwoord door Mirjam Jansen.
Foto: Kush N/Flickr (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda