http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Netwerken? Help het succes een handje!

27 mei 2015    Sabine van Wylick   

Netwerken is een actief werkwoord stelt blogger @Sabinevanwylick. Help het succes een handje!

Zoals velen ga ik ook regelmatig naar business-to-business netwerkbijeenkomsten in mijn regio. Zeker in mijn vak een must, want je doet nou eenmaal makkelijker zaken met iemand die je kent. Hoe help je het succes een handje?

Inventariseer meer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer te achterhalen in welke netwerken jouw doelgroep zich bevindt en sluit je daarbij aan. Naast vaste netwerkclubs zijn er ook organisaties die bijeenkomsten en workshops organiseren, vaak voor een specifieke doelgroep. Word abonnee van hun digitale nieuwsbrief, want vaak worden bijeenkomsten hierin aangekondigd.

Actieve follow-up 

Aangemeld voor een bijeenkomst? Probeer vooraf een deelnemerslijst te achterhalen. Bekijk op de lijst met wie je in contact wil komen en bedenk waarmee je diegene kunt helpen. Zoek deze personen tijdens de bijeenkomst actief op maar houd de gesprekken kort. Een netwerkbijeenkomst is niet bedoeld om alleen maar met bekenden bij te praten. Neem jezelf voor om echt nieuwe contacten op te doen. Bij thuiskomst begin je direct aan de follow-up: nodig je nieuwe contacten uit voor je netwerk op LinkedIn (voorzien van een persoonlijke boodschap!) en maak afspraken met diegenen waarmee je dat hebt afgesproken.

Word spreker

Je kunt natuurlijk als deelnemer naar een bijeenkomst toe gaan, maar misschien zoeken ze nog een spreker, of misschien is er een informatiemarkt waar je een stand kunt bemannen. Soms vragen ze zelfs ondernemers die een vraagstelling willen pitchen waar je vervolgens met anderen over gaat brainstormen. Altijd doen natuurlijk, want wie wil er niet geadviseerd worden door talloze collega-ondernemers? Bovendien kom je die dag echt in de picture, goed voor je naamsbekendheid!

Inspireren en sparren

Rens Kuijten, eigenaar van Dutch Quinoa Group, bezoekt afhankelijk van thema en beschikbaarheid, gemiddeld eens in de zes weken een netwerkbijeenkomst. “Ik wil vooral op de hoogte blijven van ontwikkelingen, ik ben altijd op zoek naar interessante partijen om mee samen te werken”, zegt hij. “Ook wil ik inspiratie opdoen en collega’s inspireren, sparren over ontwikkelingen”. Rens bezoekt een bijeenkomst meestal als deelnemer, maar soms ook met een kraampje of in combinatie met het beschikbaar stellen van producten voor proeverijen. “We zijn nu pas ruim een jaar actief in deze branche en ik merk dat de vorm waarin ik deelneem steeds actiever wordt.”

Nieuwe klant en goede tip

Rens haalt ook nieuwe business uit netwerken. “Ik kreeg dankzij het netwerken laatst een nieuwe klant. Ook kreeg ik eens een goede tip over een subsidieregeling die past bij onze ambitie om te gaan exporteren. Stel je vooral open voor wie je bent, wat je doet en wat je wil bereiken”, tipt Rens. “Dat maakt het makkelijk voor collega-ondernemers om te bepalen of je iets voor elkaar kunt betekenen. Een tip kan erg waardevol zijn, een concrete oplossing behoort ook tot de mogelijkheden. Geven en krijgen is heel menselijk en vindt het best plaats als je elkaar in de ogen kunt kijken.” 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda