http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een nacht vol food waste

26 mei 2015    Thomas Luttikhold   

Blogger en Waste Watcher @ThomasLuttik was in de nacht op @NPORadio1. Food waste leeft, ook in de kleine uurtjes!

Wat doet een Waste Watcher? Dat is een vraag die ik vaak krijg en waarop ik zelden een pasklaar antwoord heb. Het antwoord ‘hele toffe dingen’ werkt helaas niet, omdat mensen hier simpelweg geen genoegen mee nemen. Tevens dekken deze drie woorden alsnog niet de mate van ‘toffigheid’.

De laatste trein

In deze blog deel ik daarom graag mijn ervaringen van tijdens mijn twee uur durende interview bij NPO Radio 1 in het programma Dit is de Nacht. Om zodoende een kijkje te geven in de figuurlijke keuken van de Waste Watcher. Met een gedicht van Jules Deelder, de nachtburgemeester, in mijn achterhoofd betrad ik op 11 mei de nacht. De radio-uitzending was op een pikant tijdstip, namelijk van 03.00 tot 05.00 uur. De laatste trein vanuit Utrecht bracht mij rond de klok van één op station Hilversum Media Park. Een verlaten station, met een kille lange traverse die mij van het perron naar het Media Park bracht. Ik zou liegen als ik niet een paar keer over mijn schouder keek om te zien wat er achter me gebeurde. De film ‘The Shining’ was er niks bij. Telkens bedacht ik me wat heeft dit in vredesnaam met food waste te maken…

Redden van de vuilnisbak

Gelukkig ging de uitzending van Dit is de Nacht over food waste. Dit kwam door enkele nieuwsfeiten uit die specifieke week. Zo kwam Hutten Catering in samenwerking met Plus supermarkten met een concept om overgebleven beurse tomaten te redden van de vuilnisbak en er soep en saus van te maken. Ook kwam Kromkommer met het nieuws dat ze een pop-up store in Utrecht openen om dezelfde beurse tomaten en andere groente te redden. Kortom, allemaal leuke dingen!

Food waste leeft

Daarom mocht ik opdraven bij de uitzending en zodoende zat ik daar rond 03.00 uur met een grote witte microfoondop voor mijn snufferd en een koffievoorraad in mijn pens om minimaal een week lang wakker te blijven. Het leuke, en voor mij tevens de inspiratie waarom ik dit allemaal doe, was dat mensen naar de studio konden bellen en hun ervaringen en/of vragen konden delen. En van deze bellers had de hongerwinter meegemaakt en ze snapte niet waarom wij zoveel eten weggooien. Ze was niet de enige, zelfs op dit tijdstip. Ik snap wel waarom: food waste leeft. Je kan er namelijk niet mee oneens zijn.

Shotje tegen de wallen

De uitzending vloog voorbij en voor ik het wist stond ik alweer buiten en zat ik in de eerste trein richting Utrecht. Een tussenstop bij de Kiosk voor een shotje cafeïne om de walletjes onder mijn ogen vochtig te houden volgde, waarna ik in de trein naar Eindhoven stapte. Daar werd ik om 09.00 uur verwacht om een food waste klus te klaren. Na enkele uren werken lag de een nacht vol food waste alweer ver achter me. ‘Another day at the office’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

Luister de uitzending terug!
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda