http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Schatkaart naar het witte goud

16 april 2015    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik vindt dat de asperge onderdeel van de Nederlandse eetcultuur is en moet blijven.

Het moest een grote PR-actie worden, maar eindigde met flinke dosis onvervalste Hollandse kneuterigheid: de allereerste asperges van het jaar werden per drone naar de Markt in Etten-Leur vervoert. Hartstikke illegaal natuurlijk zo'n drone en uiterst onhandig, vooral wanneer zo'n ding neerstort. Het akkefietje bleef niet onopgemerkt en was snel in het landelijke nieuws te vinden. Ik was geamuseerd, door de kneuterigheid van het bericht, maar ik was vooral blij. Blij dat het witte Nederlandse goud weer te verkrijgen is.

Kippenvel in korte broek

Voor mij betekent de asperge iets bijzonders, het begin van de lente. Het doet mij denken aan de eerste keer van het jaar grasmaaien. De geur van bloesem. Kippenvel op je benen, omdat het toch nog net te fris was voor een korte broek. De smaak van mierzoete frambozen-aanmaaklimonade. De aarde van je handen schrobben, omdat je in de tuin gewerkt hebt. In mijn geval was dat om naar asperges te 'graven'. Ja, mijn ouders hadden asperges. Midden april was het raak, dan dook ik de moestuin in.

Schat uit de grond

Van april tot en met juni ben ik niet de enige Nederland die zijn handen smerig maakt om te zoeken naar het witte goud. Jaarlijks produceert Nederland 12 miljoen kilogram asperges, welke voornamelijk uit Noord-Limburg en Noord-Brabant komen. Wetende dat een kilo perfecte asperges 8 euro kan opbrengen, is het een kleine schat die in onze gronden verstopt zit.

Belangrijke rol

Het bijzondere, en daar komt wellicht de magie vandaan, is dat dit luxeproduct voornamelijk groeit in volle zandgrond. Gebieden met zandgronden in Nederland zijn van oudsher arme gebieden. Voor de bevolking was de productie van asperges een ideaal moment om iets te verdienen aan hun vrij onvruchtbare grond. Hierdoor heeft juist de asperge een hele belangrijke en interessante rol gekregen in de Nederlandse eetcultuur.

Oogst in het nieuws

Er wordt vaak gehekeld dat Nederland geen eetcultuur heeft, maar met dit product druk je elke discussie de kop in. De asperge mag van oorsprong misschien niet oer-Hollands zijn, want de groente komt oorspronkelijk uit Egypte. Echter, de sociale en maatschappelijke rol die het opgeëist heeft, is er één die niet de negeren is. Bijna geen enkel ander product lukt het om het landelijke nieuws te halen wanneer het geoogst wordt.

Keihard genieten

Mijn ouders hebben hun aspergebedden lange tijd geleden weggedaan. Hierdoor leidt de schatkaart naar het witte goud mij niet naar de moestuin, maar naar de supermarkt. Binnenkort zal ik de eerste asperges van 2015 kopen en ga daar keihard van genieten. Daarnaast sta ik ook stil bij wat een mooi en complex product wij, Nederlanders, in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Een product met een karakter en een geschiedenis. Iets dat we niet mogen vergeten. Immers, vergeten kennis is ook een vorm van waste.
 

Reacties

anonymous
Puck Kerkhoven - 30-04-2015 10:39
"Kippenvel op je blote benen, omdat het nog net te fris is voor een korte broek. Prachtig omschreven! Inderdaad, zo smaken asperges "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda