http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Indrinken wordt doorslikken

13 april 2015    Frank Lindner   

Alarm in de #horeca! De jeugd kan minder drinken, maar gebruikt meer drugs. Indrinken is nu doorslikken.

Ik maak me een beetje zorgen. Van diverse kanten hoor ik dat er door de jeugd vanaf 16 jaar meer en meer drugs wordt gebruikt in de horeca en het uitgaansleven. Heel veel ondernemers uit de drankverstrekkende horeca en discotheekbranche die we met Food Inspiration spreken, hebben het over alarmerende ontwikkelingen. Als ik de verhalen mag geloven - en dat doe ik - dan lijkt voor de jeugd welhaast te gelden: ‘0% drank, 100% drugs’.

Direct verband

Ondernemers uit onze branche zien een causaal verband tussen het toegenomen drugsgebruik en de verhoging van de leeftijd voor het kopen en in bezit hebben van alcohol van 16 naar 18 jaar. Sinds begin 2014 wordt de youngsters alcohol onthouden en loopt het gebruik van uitgaansdrugs sindsdien nog sterker op. Wiegde een zuipkeetje in het lommerrijke landschap vroeger een beetje heen en weer, tegenwoordig staat het stevig te trillen op z’n assen door de XTC.

Allemaal fris

Dachten we nu echt dat ze allemaal massaal aan het fris zouden gaan? In februari van dit jaar sprak staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) nog zijn grote zorgen uit over de normalisering van drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan. Op de site van VWS zegt Van Rijn: “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.” Het aantal gezondheidsincidenten, en de ernst hiervan, door ecstasy en andere uitgaansdrugs is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Van Rijn deed zijn uitspraken naar aanleiding van het rapport Strategische Verkenning Uitgaansdrugs 2015.

Lijkt of is?

Uit dat rapport over uitgaansdrugs blijkt: “Het gebruik van uitgaansdrugs onder (uitgaande) jongeren tussen 16 en 24 jaar lijkt momenteel relatief hoog te liggen in Nederland. Er lijkt de laatste jaren sprake te zijn van een stijging en het gebruik kent mogelijk net als aan het eind van de jaren negentig een piek. Onderzoeken onder uitgaande jongeren en studenten laten zien dat het gebruik van ecstasy en andere uitgaansdrugs veel voorkomt onder deze groepen. Zo laat het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut uit 2013 zien dat het recente (laatste jaar) gebruik van ecstasy onder frequente party- en clubbezoekers rond de 60% lag.” In het rapport staat ‘lijkt’, maar uit gesprekken met horecaondernemers blijkt dat het zo ís.

Drinken is slikken geworden. En nu?

Foto: Eric (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Agenda