http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Indrinken wordt doorslikken

13 april 2015    Frank Lindner   

Alarm in de #horeca! De jeugd kan minder drinken, maar gebruikt meer drugs. Indrinken is nu doorslikken.

Ik maak me een beetje zorgen. Van diverse kanten hoor ik dat er door de jeugd vanaf 16 jaar meer en meer drugs wordt gebruikt in de horeca en het uitgaansleven. Heel veel ondernemers uit de drankverstrekkende horeca en discotheekbranche die we met Food Inspiration spreken, hebben het over alarmerende ontwikkelingen. Als ik de verhalen mag geloven - en dat doe ik - dan lijkt voor de jeugd welhaast te gelden: ‘0% drank, 100% drugs’.

Direct verband

Ondernemers uit onze branche zien een causaal verband tussen het toegenomen drugsgebruik en de verhoging van de leeftijd voor het kopen en in bezit hebben van alcohol van 16 naar 18 jaar. Sinds begin 2014 wordt de youngsters alcohol onthouden en loopt het gebruik van uitgaansdrugs sindsdien nog sterker op. Wiegde een zuipkeetje in het lommerrijke landschap vroeger een beetje heen en weer, tegenwoordig staat het stevig te trillen op z’n assen door de XTC.

Allemaal fris

Dachten we nu echt dat ze allemaal massaal aan het fris zouden gaan? In februari van dit jaar sprak staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) nog zijn grote zorgen uit over de normalisering van drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan. Op de site van VWS zegt Van Rijn: “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.” Het aantal gezondheidsincidenten, en de ernst hiervan, door ecstasy en andere uitgaansdrugs is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Van Rijn deed zijn uitspraken naar aanleiding van het rapport Strategische Verkenning Uitgaansdrugs 2015.

Lijkt of is?

Uit dat rapport over uitgaansdrugs blijkt: “Het gebruik van uitgaansdrugs onder (uitgaande) jongeren tussen 16 en 24 jaar lijkt momenteel relatief hoog te liggen in Nederland. Er lijkt de laatste jaren sprake te zijn van een stijging en het gebruik kent mogelijk net als aan het eind van de jaren negentig een piek. Onderzoeken onder uitgaande jongeren en studenten laten zien dat het gebruik van ecstasy en andere uitgaansdrugs veel voorkomt onder deze groepen. Zo laat het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut uit 2013 zien dat het recente (laatste jaar) gebruik van ecstasy onder frequente party- en clubbezoekers rond de 60% lag.” In het rapport staat ‘lijkt’, maar uit gesprekken met horecaondernemers blijkt dat het zo ís.

Drinken is slikken geworden. En nu?

Foto: Eric (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda