http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Houden van mannen

6 maart 2015    Marijke van de Sande   

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Ze zijn eigenlijk maar lastig, die mannen van ons. Ze laten na het scheren hun haren achter in de wasbak, begrijpen niet dat ‘het gaat prima hoor’ een hint is voor het omgekeerde en doen niet aan Valentijnsdag omdat het toch maar ‘commerciële uitbuiting in deze consumptiemaatschappij’ is. Gelukkig zijn ze vooralsnog beter in het bekleden van hoge functies binnen het bedrijfsleven, al wordt dat ook steeds vaker betwist.

Geen melk, geen eieren, taaier vlees

In de wereld van voeding is het eigenlijk niet anders, of misschien zelfs nog erger. Naast dat stieren, beren, hanen en bokken hun instincten nóg minder in bedwang kunnen houden dan de ‘menselijke man’, geven ze ook nog eens geen melk, leggen ze geen eieren, en leveren ze taaier vlees met hier en daar een vervelend geurtje. Aangezien de natuur heel mooi in elkaar zit waardoor er bijna exact 50% kans is op zo’n vervelend mannetje, is het belangrijk dat er actief naar oplossingen moet worden gezocht hoe hiermee om te gaan.

Het ‘Boer versus Man’ debat op 8 februari in de Verkadefabriek, georganiseerd door de Brabantse takken van Youth Food Movement en Slow Food, zette precies dit probleem op de kaart. Verschillende belanghebbenden, van producent tot beleidsmaker en van wetenschapper tot leverancier, kwamen op deze middag bij elkaar om hun oplossingen te presenteren.

Belangrijke discussiepunten

In het eerste onderdeel ‘houden van mannen’ (en nee, dat gaat niet direct over liefde) werd het lastige gedrag van mannelijke dieren besproken. Mannelijke varkens, oftewel beren, mogen volgens de Nederlandse wetgeving niet meer worden gecastreerd in de reguliere varkenshouderij. Dit gaat vaak zonder problemen omdat de beren van tegenwoordig al rijp zijn voor de slacht voordat hun ‘pubertijd’ echt inslaat. Hier blijken echter de biologische varkenshouderijen wat meer last van te hebben, aangezien zij de beren langzamer laten groeien en deze elkaar vervolgens de oren af beginnen te bijten. Is het dan wel dierenwelzijn om ze niet te castreren? Moeten hier misschien verschillende afspraken worden gemaakt voor de biologische en de reguliere varkenshouderij?

Na een bijzonder hapje ‘coppa van beer’ werd de discussie met een nieuwe groep interessante sprekers voortgezet. Deze keer werd tijdens het onderwerp ‘het bijproduct man’ antwoord gegeven op de vraag: wat doen we met de bokken en de stieren, die geen melk produceren en waarvan er te veel zijn dan nodig is? De eerste oplossing lijkt een logische oplossing: wanneer er een ras is dat melk èn kwalitatief hoogstaand vlees kan produceren, kunnen beide geslachten optimaal worden gebruikt. Alleen blijft mannelijk vlees, zoals die van de geitenbokken, wat minder populair. Een oplossing zou het actief vermarkten van mannelijk vlees kunnen zijn. Door hun uitgesproken smaak en structuur zou je er juist iets bijzonders van kunnen maken. Aan de andere kant maakten we kennis met ‘sexed semen’; wat als je tot op 90% nauwkeurig kunt bepalen hoeveel nakomelingen van elk geslacht er geboren worden?

Naar elkaar wijzen

Eén ding is zeker, veehouderijen, retailers en de wetenschap zitten allen niet stil als het gaat om innovaties in de voedingsindustrie. Technologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol en beslissingen van de overheid zijn cruciaal voor de toekomst van de dierlijke man. Nieuwe initieven stuitten op verouderde wet- en regelgeving, maar in andere gevallen een hogere prijs, waardoor de bal uiteindelijk volgens sommingen weer bij de consument ligt. Eigenlijk is er één ding nog zekerder, en dat is dat vandaag alle gasten aan tafel en in het publiek ‘houden van mannen’ stiekem toch zagen in de versie met liefde.
 

Meer weten over dit onderwerp?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda