http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Wie durft insecten te eten?

26 februari 2015    Karin Egberink   

Een groot deel van de wereld eet insecten. Westerlingen niet. Waarom? Dat legt blogger @KarinEgberink uit.

Er bestaan zo’n 2.000 soorten eetbare insecten op de wereld. Het zou een goede vervanging voor vlees en vis kunnen zijn wanneer je kijkt naar voedingswaarde, manier van productie en duurzaamheid. Maar wij in het westen vinden het toch nog een stapje te ver. Waarom eigenlijk? Tijdens Stuka Fest (studentenkamer festival) 2015 gingen we hierover in gesprek en brachten we dit vraagstuk in de praktijk met verschillende insectenhapjes.

Productie & duurzaamheid


Voor de productie van insecten is minder water, ruimte en voer nodig dan voor veel andere producten. Met 400 liter water kan er 6 gram aan eiwitten uit rund worden geproduceerd, zo’n 13 gram eiwitten uit graan, 20 gram eiwitten uit kip, 66 gram eiwitten uit groente en maar liefst 75 gram eiwitten uit bijvoorbeeld sprinkhaan. Voor de productie van vlees is voer voor de dieren nodig. Omdat insecten koudbloedig zijn zetten zij voedsel niet om in warmte. Dus bij kweek van insecten is veel minder voer nodig dan bij de vleesindustrie. Met 10 kilogram voer kan er iets minder dan 1 kilogram rund geproduceerd worden, 2 kilogram varkensvlees, 3 kilogram kippenvlees en 9 kilogram sprinkhaan. Ook de ruimte die nodig is voor de productie van insecten is aanzienlijk kleiner dan voor andere producten. Denk aan vee in de wei of stallen en grond voor landbouw. Daarnaast is de productie van insecten een stuk duurzamer. De productie van vlees is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen. Dit is veel meer dan de uitstoot door verkeer. Verzuring door uitstoot van ammoniak is ook een effect van de vleesindustrie. Het produceren van insecten heb je aanzienlijk minder uitstoot.

Hoge voedingswaarde


Insecten zijn rijk aan essentiële vetzuren, ijzer, vitaminen en eiwitten. De voedingswaarde van bijvoorbeeld 100 gram sprinkhaan is 20.6 aan eiwitten voor 100 gram rund is dit 27.4 aan eiwitten voor en 100 gram vis 28.5 aan eiwitten. Bovendien bevatten insecten een eiwit dat bloeddrukverlagend werkt, zonder bijwerkingen.

Buffalo wormen, een bron van eiwit (foto: Lars Lensink)

Wie durft?!


Na een stukje theorie is het tijd om te proeven! Een deel van de deelnemers tijdens het Stuka Fest heeft al weleens insecten gegeten; in het buitenland of in Wageningen om het gewoon eens te proberen. Maar ook een deel heeft nog nooit een insect geproefd en er zijn wel wat twijfels. Daarom als opwarmertje een hapje waar je de insecten zo aan de buitenkant niet ziet; een bitterbal met buffalowormen. Een van de twijfelachtige deelnemers maakt de fout om na een hapje toch te kijken en begint te gruwelen. Waarom? “Je associeert insecten toch meestal met iets negatiefs. Zitten er maden of wormen in je eten, dan is het bedorven. Lopen er insecten in je keuken, dan is het waarschijnlijk niet goed schoon. Het idee om die krioelende beestjes dan te eten is toch wel een stap.”
Het tweede hapje was een schijfje komkommer met roomkaas en een gekruide krekel. De smaak van de krekel doet wat muf aan, maar is verder eigenlijk best lekker.

Krekel, komkommer, roomkaas, een heerlijk hapje (foto: Lars Lensink)

Het chocolade-pindakoekje met gebakken krekels valt goed in de smaak. De krekel zie je alleen in het koekje als je heel goed kijkt, maar qua smaak proef je niet echt verschil. De stukjes banaan gedoopt in chocolade met crispy buffalowormen gaan een aantal te ver. “Hier zie je er meerdere duidelijk zitten en is de psychologische stap net wat te groot. Ook al weet ik nu dat er vele voordelen zijn voor het eten van insecten duurt het denk ik nog wel even voordat dit op grote schaal gegeten wordt.”

Misschien is deze stap toch dichterbij dan we denken. Neem nou de burgers van Insecta; die liggen al bij de Jumbo in de schappen! Ik zou zeggen: eet smakelijk!

 

Foto: Lau Ardelean/CC

Reacties

anonymous
Insecten Eter - 02-03-2015 08:01
"Voor wie durft zijn er op http://www.duurzaaminsecteneten.nl lekkere insecten recepten te vinden. Eet smakelijk!"
anonymous
Jacob - 06-07-2016 17:38
"Ik ben blij dat het eten van insecten steeds populairder word. Het is een gezonde vlees vervanger en als je je over het idee van insecten eten heen zet is het zo vies nog niet."
anonymous
Iris Hoogenboom - 01-09-2016 15:22
"Leuk artikel, ik las onlangs iets vergelijkbaars op http://www.krecafood.com/ over insecten eten. Ik denk dat je hier ook nuttige en/of relevante informatie kunt vinden."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out! ht… "

EetbaarEde @EetbaarEde
"RT @WFCnl: Wat een geweldig event weer! RT @foodinspiration: Feeling hot hot hot met @jordalthuizen op #foodunplugged ! https://t.co/kaEsEZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @nataschakooim: @FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er…htt… "

Adrian Los @Adrian_Los
"RT @foodinspiration: Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out! ht… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Fresco pasta !!!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger… https://t.co/EKiPUa6bPo"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Gñoquis estilo Sorrentina!!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger… https://t.co/MHHrlcIdcC"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration #foodforlife #lovefood #recipes "

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out! ht… "

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Bam! Vroegboekkorting op de Food Inspiration Days 2017 (t/m 1 juli). €50,- korting per ticket met de code FIDAYS via h… "

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Bam! Vroegboekkorting op de Food Inspiration Days 2017 (t/m 1 juli). €50,- korting per ticket met de code FIDAYS via h… "

Agenda