http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Van rockster naar goeroe

23 februari 2015    Femke van den Heuvel   

Femke van den Heuvel @Vlamindepan bezocht Identita Golose in Milaan en blogt: Van rockster naar goeroe

Chef-kok Femke van den Heuvel van Vlam in de Pan vond inspiratie en een AHA-moment. ‘Dit moment had ik in Milaan op de Identita Golose 2015: het grootste congres van Europa met een line-up om van te watertanden, verspreid over drie dagen. De line-up bestond onder andere uit drie zalen met continue programmering van chefs uit Italië maar ook internationaal, uit vijf verschillende continenten. Veel dank aan Paolo Marchi, de creator en curator van dit prachtige congres met visie, die veel verhalen een podium heeft gegeven!

Opvallende thematiek

Wat me direct opviel waren de verschillende thema’s van de zalen. In zalen, groot en klein, werd aandacht geschonken aan Identita Naturali, Healthy Intelligence en Cucina Naturali, met onderwerpen als voeding en gezondheid, no waste en lokale producten. Deze diverse onderwerpen werden uitgelicht door chefs als: Pietro Leemman, Alain Ducasse, Enricco Crippa, Carlo Craggo, Antonia Klugmann, de jongens van Eleven Madison park, Virgilio Martinez uit Peru en nog velen meer.

Intelligente appels

Heel boeiend vond ik het verhaal van Heinz Beck, over de intelligentie van de appel. Dit verhaal vertelt hoe appels de mens gebruiken als verspreiders van zijn eigen soort, in plaats van bijen. De appel heeft door de jaren heen zijn smaak aangepast en is zoeter geworden om de mens te verleiden. Met verleiding komt consumeren en zodoende verspreiden. De ongelooflijke kracht van de appel om zich aan allerlei klimaten aan te passen en duizenden variëteiten te ontwikkelen is een staaltje pure natuurkracht en intelligentie, waar ik veel bewondering voor heb.

De knolselderijsoep uit de kookdemo van Femke

 

Trends en cultuur

De samenwerking van koks met wetenschappers om milieuproblematiek, wereldvoedselproblematiek op te lossen en de mens gezonder te krijgen, is een nieuwe mooie trend. Uiteraard kwam daar het eten van zeewieren ook ter sprake. Zij vergeleken de status van zeewieren met die van aardappels vroeger. Volgens hen was de aardappel ook pas ingeburgerd bij de massa nadat koks hebben laten zien hoe smakelijk deze kunnen zijn.
Andere chefs zoals Virgillio Martinez of Sean Brock richten zich trots op traditionele technieken en eetwijzen uit hun eigen regio en het gebruik van lokale producten om de variëteit op deze wereldbol te handhaven. Trots op hun eigen cultuur en mogelijkheden, en geen copycat gedrag van de klassieke Franse keuken.

Raw, ayurvedisch en macrobiotisch

Een zaal was volledig gewijd aan de vegetarische en plantaardige keuken met aandacht voor andere voedselfilosofieën zoals raw, ayurvedisch en macrobiotisch eten. Hier werd ook veel aandacht besteed aan het gebruiken van andere bronnen voor eiwitten, voedingswaarde van verschillende ingrediënten en het overleven van de bij. Ook ik mocht daar een kookdemo geven over plantaardige voeding en de prachtige lokale ingrediënten uit Nederland.

Vegan haloumi-salade uit de demo van Femke

Verschillende chefs vertelden in hun verhalen dat wij als chefs ons ego buiten de keuken moeten laten. We moeten juist niet met onszelf bezig zijn maar een rol spelen bij veranderingen in de wereld en een maatschappelijke taak vervullen. Of zoals de jongens van Eleven Madison Park dit zeiden: ‘De chef kan niet bloeien als hij geen erkenning krijgt. En nou maar hopen dat de chef met die erkenning niet alleen zijn eigen ego voedt!.’

De ideeën van Femke zijn verwoord door Mirjam Jansen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda