http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Fast good food in Amsterdam

4 februari 2015    Reoewein Niesten   

Conceptexpert @Reoewein neemt je mee langs drie Amsterdamse succesconcepten en hun USP's.

De consument van vandaag heeft nog steeds behoefte aan comfort food maar is zich er ook van bewust dat het belangrijk is om verse en eerlijke producten te eten. Daarnaast hebben mensen steeds minder tijd en zoeken ze naar gemak. Ook value for money is belangrijk voor de gasten: ze willen een product van goede kwaliteit voor een goede prijs. De afgelopen jaren loopt Amsterdam vol met fast good food concepten die aan de wensen van de consumenten voldoen. 

Lekker geflipt

Burgerbars zijn booming. De burgerbar is een verschijnsel afkomstig uit de VS en Groot-Brittannië. In Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland hebben zich de afgelopen zes jaar meerdere burgerbars gevestigd. Voorbeelden zijn Burgerbar en Burgermeester. Terwijl tientallen burgerbars hun deuren openen, staan de omzetcijfers bij McDonald's onder druk. Wat maakt het verschil? Dat zit hem voornamelijk in de omgeving en de producten. De gourmet burger bars zijn kleinschalig opgezet. In tegenstelling tot grootschalige outlets krijgen mensen hier de persoonlijke service die ze verwachten.

Geflipt in Amsterdam is een goed voorbeeld van zo’n burgerbar. Wat hun burgers zo speciaal maakt is dat de gebruikte ingrediënten van lokale producenten komen; het vlees voor de burgers komt van een boerderij net buiten Amsterdam, de broodjes komen van een ambachtelijke bakker en ook de groenten komen van een lokale producent. Zo proberen ze voor elke component van de burger de beste producten te vinden.

In tegenstelling tot de fast food burger ketens, met zijn felle kleuren en verlichting, is de omgeving bij Geflipt gemoedelijk. Het design bevat veel hout met enkele industriële elementen. Er wordt een passend huiskamergevoel gecreëerd om rustig een eerlijke burger te kunnen eten.

Keuken: Gourmet Burgers
USP: gebruik van lokale producten

Geflipt Burgers
Van Woutstraat 15
1074 AA Amsterdam

Salsa Shop

Mexican street food is in Amerika en London al jarenlang een groot succes. Het succes van deze concepten zit hem voornamelijk in de toegankelijkheid van het product en het volume. De Mexicaanse keuken serveert grote porties voor een goede prijs. De gerechten zijn handzaam en daardoor ook makkelijk voor een lunch on the go. Voorbeelden van Mexicaanse fast good food concepten zijn Wahaca, Chipotle, Chilango en Qdoba. Ook in Amsterdam zie je de verse en smaakvolle Mexicaanse keuken steeds meer verschijnen.

Na jarenlang door Mexico en de United States te hebben gereisd ontdekte vier vrienden het authentieke Mexican food en besloten dit naar Amsterdam te brengen. Onder de lijfspreuk “Good fast food” ontstond Salsa Shop. Om de echte smaak van Mexican food te garanderen zochten ze een Mexicaanse chef. Met haar familierecepten heeft zij al menig Amsterdammer een echte Mexicaanse eetervaring gegeven. Het menu maakt het mogelijk om je product te personaliseren naar je eigen smaak. Alles wordt voor het oog van de gast klaargemaakt, what you see is what you get.

Keuken: Mexican Good Fast Food
USP: Authentieke recepten, Mexicaans street food

Salsa Shop
Amstelstraat 32a
1017 DA Amsterdam

De nieuwe buurtwinkel

Stach is op meerdere plekken in Amsterdam te vinden. Om de juiste uitstraling te creëren zijn alle winkels van Stach in een hoekpand gevestigd. De prachtige, rustieke en kleurrijke productpresentatie trekt meteen de aandacht van menig passant. Ze worden ook wel de nieuwe Amsterdamse buurtwinkel genoemd. 

De winkels van Stach zijn het voorbeeld van blurring, een combinatie van foodretail en foodservice. Gezond eten staat hier centraal. De luxe kant-en-klaar maaltijden bieden de gast van vandaag de perfecte uitkomst: lokaal, verantwoord en snel. Ook kun je er terecht voor een kopje koffie en een broodje of je net gekochte kant-en-klaar maaltijd en plaatsnemen in het horeca gedeelte. Het menu is samengesteld op basis van seizoensgebonden producten van lokale leveranciers. Loop snel eens binnen voor een verantwoorde maaltijd bij een van de vijf locaties in Amsterdam.

Tip: Stach heeft nu ook een burgerbar in Overveen geopend! Zeker het proberen waard!

Keuken: luxe convenience, healthy, eerlijk en seizoensgebonden

USP: Dé buurtwinkel van Amsterdam, productpresentatie

Uitdaging in opschaling

De ontwikkelingen die zich al enkele jaren voordoen in Groot-Brittannië en de VS zien we nu ook verschijnen in Amsterdam. Het gaat voornamelijk om fast casual concepten waar je een snelle hap kunt halen, maar welke wel rekening houden met het gebruik van eerlijke, gezonde en verse producten. Oftewel: fast good food. Ook het design van fast casual concepten is vaak aantrekkelijker dan dat van de bekende fast food ketens. Naar mijn mening een hele positieve ontwikkeling. Waar bij deze concepten echter nog een uitdaging ligt is het opschalen van hun locaties. In vele gevallen door een tekort aan investeringsmogelijkheden, maar ook door uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld logistiek en medewerkers. Ik denk dat er op dat gebied nog een aantal verbeterpunten liggen.

Geef mij maar Amsterdam

Krijg je niet genoeg van foodconcepten uit Amsterdam? Wil je weten welke plekken trending zijn en wat de succesfactoren zijn van hotels in de Nederlandse hoofdstad? Lees dan het Food Inspiration Magazine over Amsterdam

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Charles Ager @CharlesAger
"Happy #NationalPumpkinCheesecakeDay 🎃 Celebrate by baking one yourself, we found a great recipe:… https://t.co/i99fZ6v2c3"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @Hanssteenbergen: Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPz"

Natalie Lorrant @NatalieLorrant
"Secrets Behind Famous Southern #recipes. #cheese #foodinspiration https://t.co/cDlPw7BNJH https://t.co/2CA2vZ7EnA"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Mmmm ... something special about Marcona @almonds. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/GrjYVHaXY0"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat was je leuk! @foodinspiration #fidays https://t.co/VyXpNKmFl4"

Doug Koob @dougkoob
"Amsterdam Food & Beverage Trend Tour for Portland team hosted by @foodinspiration #fidays… https://t.co/Nrjk54mBvI"

Ethereal Heart Fdn @EHFoundation237
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

HFDV @HfdvVzw
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPzCkblpY"

Agenda